• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
enean - напреднал
Здравейте,
В двете ми коридорчета имам прекарани трижилни кабели за лампите и на входовете от двете страни трижилни кабели за ключове. Не знам дали съм разбрал правилно, но излиза че ще ми трябват девиаторни ключове. Започнах да търся из нет-а как се свъзват, но още повече се обърках.

viewtopic.php?p=18079

http://pencho.my.contact.bg/start/comp/ ... cles_8.htm

В показаните схеми има и така наречените "кръстати ключове", за които трябвало четирижилен кабел между тях, които ги нямам прекарани, а немога да къртя.
В моя случай при положение че имам прекарани само трижилни кабели някой може ли да ми покаже схема как да си вържа девиаторните ключове, така че да си пускам и спирам лампите в коридорите от всеки ключ независимо?
alsted - майстор
Кръстати ключове се ползват, когато управлението трябва да става от повече от две места (3, 4, ... n). Когато лампа (няколко в серия) ще се пали/гаси от две места, се ползват обикновени девиаторни ключове и съответно са необходими (достатъчни) три проводника.
fikata - майстор
И все пак да отговорим на въпроса как практически могат да се свържат девиаторните ключове от неспециалист...
От конзолата на стената стърчат три жила.Взимаме първия девиаторен ключ, за който нямаме схема.Обикновено отзад на ключа са обозначени до клемите / с букви или стрелки/ един вход-отгоре и два изхода отдолу. С фазомер определяме на кой от трите проводника имаме "фаза".Този проводник свързваме отгоре/вход / Ако на първата тройка не намираме"фаза",ще я намериме на другата тройка на мястото за другия ключ. Свързваме другите два проводника на останалите клеми на ключа.С монтирането на първия ключ вече имаме "фаза" и в другата тройка. Отиваме с фазомер на мястото,където стърчат другите три проводника и отбелязваме на кой имаме "фаза". Включваме ключа и търсим на кой друг/втори/ проводник сега имаме "фаза". Третият проводник, на който не се е появявала "фаза" свързваме на втория ключ като вход/отгоре/ , а другите два - отдолу......И готово..
Обаче трябва да се знаят и някои истини:
Операциите е добре да се изпълнят от лице с правоспособност- най вече заради техническата безопасност !
Търсенето на фазовият проводник се извършва при включен предпазител на осветлението, а след намирането му свързването към ключа да се извършва при изключен предпазител.
По добре е проводниците да се определят с прозвъняване, т.е. при изключено напрежение,а не с фазомер !
Тук говорим за свързване на девиаторни ключове при готова,правилно изпълнена инсталация.

Изображение
Johny - майстор
Искам да вметна, че разположението на два девиаторни ключа в помещението/помещенията/ е отдалечено и не се използва само една разклонителна кутия. Поради това на практика фазата се взема от една, а нулата от друга кутия, което опростява схемата. Между двата ключа се полагат само два проводника.
Разбира се не се съмнявам, че всички знаят това, но е редно да се отчита при начертаването на схема. :-D
Ще използвам тази тема, за да не отварям нова.
Трябва да монтирам полилей и два ключа. На тавана има само два проводника, а на мястото на ключовете по три. Купил съм обаче ключове само с две клеми. Проблем ли е това или мога да ги "финтирам" по някакъв начин?
Благодаря!
fikata - майстор
Проблем ли е това или мога да ги "финтирам" по някакъв начин?
Благодаря!
Финтирай ключовете като ги замениш с два девиаторни, ако извода от тавана е за осв.тяло предвидено да се управлява /включва/изключва / от тези две места.
Да, именно за осветителното тяло са предназначени.
fikata - майстор
Ако не искаш да ги замениш ключовете с девиаторни, тогава можеш да се финтираш с тези които имаш с двете клеми /обикновени ключове/ При това финтиране полилея ще го изключваш само от ключа, с който си го включил.
fika, благодаря за рационалния съвет.
докера - специалист
Така популярното навремето връзване на "мързелански ключ " .... :-D
  • 1
  • 2

Тема "Девиаторен ключ как се вързва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: