Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
koko112 - напреднал
Здравеите,попадна ми един траф, които не мога да разбера как да свържа.На трафа има табела с следния надпис.ф0,74-382навивки.....ф0,74-660....ф1,16-391......ф1,68-42......ф0,74-41навивки....ф1,68-52навивки.Въпроса ми е първичната ф0,74-382навивки ли е,или ф1,16-391 навивки,и може ли да е с две първични?Намотката с наи много навивки сигурно е за 380в.Искам да попитам горе-долу колко вата ще да е този траф,само да кажа че е около 6,5-7кг.Благодаря предварително на отзовалите се.
П. Петков - специалист
Мощността на трансформатора зависи от сечението на магнитопровода.
Най-простата формула е S=1,3√P, където S e сечението на магнитопровода, а P мощността на трансформатора.
Като се знае S, могат да се определят и навивките за волт:
W/V=45/(B*S), където B е работната индукция (около 1-1,2Т); S e сечението на магнитопровода, а W/V са навивките за 1 волт. От тук, като се умножи W/V по 230V, се получават навивките на първичната намотка и т.н. и т.н.
Последна промяна от П. Петков на ср фев 04, 2015 4:30 pm, променено общо 1 път.
koko112 - напреднал
Намотките за волт са 1,7,ако при напрежение от 20в тока е 15 ампера, то при 30в пак ли ще е 15а,или ще е 10а?
koko112 - напреднал
С тия формули аз отговор не видях,ако знам да работя по формули изобщо няма да питам,което трябва да е ясно.Ако някои може да ми отговори да го направи с две думи а не с 5 реда формули и обяснения които за мен не означават нищо.Сечението на магнитопровода е 50мм на 15мм. трафа е с Ф магнитопровод.
kolev_k - специалист
koko112 написа:
С тия формули аз отговор не видях,ако знам да работя по формули изобщо няма да питам,което трябва да е ясно.Ако някои може да ми отговори да го направи с две думи а не с 5 реда формули и обяснения които за мен не означават нищо.Сечението на магнитопровода е 50мм на 15мм. трафа е с Ф магнитопровод.
Ми кат не знайш да работиш по формули,ко си седнал да се занимаваш с трафове???На посоченото сечение на Ф-лентов магнитопровод отговарят 4.6навивки/волт.И прави разлика м-у навивки и намотки!
П. Петков - специалист
Е-е-е-е..., нека помогнем на човека! 50мм х15мм кое сечение е? На страничното бедро на трансформатора или на централното? Ако е на централното, то излиза, че мощността е само 35W, което при тези сечения на проводниците е съмнително. Това е така, защото 5см*1,5см = 7,5см**2. По формулата P = (7,5**2)/1,69 = 33VA. Навивките на Волт при индукция 1 Тесла ще са 45/7,5 = 6 навивки за Волт. Или първичната трябва да има 6*230V = 1380нав. А това очевидно не е така. Това значи, че сечението на магнитопровода е грешно определено. Тук става въпрос за сечението на централното ядро на трансформатора. То е два пъти по-голямо от всяко от сеченията на страничните бедра. Освен това, трябва да е ясно какъв е магнитопроводът - "ш" образен ламелен тип, или навит, лентов магнитопровод. При лентовите магнитопроводи се ползва студеновалцована ламарина и те работят с по-високи индукции. Ако навивките на Волт са 1,7, то това значи, че първичната намотка ще е с 391 навивки, каквато намотка в трансформатора има. Допустимата плътност на тока в малките трансформаторите е около 2,5А/mm**2. От тук може да се определи и максималният ток при дадено сечение на проводниците (или на диаметъра им). Така че максималният ток се определя не от напрежението, което се получава от намотката, а от диаметъра на проводника (сечението му).
Напрежението на всяка намотка, умножено по максималния за нея ток, дава мощността, която може да се черпи от намотката. Сумата от мощностите на всички вторични намотки, увеличена с неголям коефициент е точно равна на входящата в трансформатора мощност, която "влиза" през първичната му намотка. Горе-долу това са зависимостите при един трансформатор. При включване на трансформатора към мрежата и при работата му на празен ход, през първичната протича подмагнитващ ток, който не трябва да е голям (до 5% от номиналния). Този ток не е активен (не върти електромера), но е критерий за подходящо изчислена първична намотка. При пускане на един трансформатор, ако има възможност първичното напрежение да се увеличава плавно, като същевременно се следи подмагнитващия ток, в момента, в който този ток започне да се увеличава рязко, това е и максималното захранващо напрежение на трансформатора.
В резюме:
Нямате ли възможност да занесете трансформатора при някой познат електричар, който ще Ви помогне много по-бързо, отколкото да изсмукваме епистоларно огризките от закърнелите ни познания?
shadow__01 - майстор
Аз като намеря трансформатор с незнайни параметри. Първо гледам мощността му по размерите на магнитопровода. Има си и формули, но за мен е по-лесно да видя в едни таблици на български трансформатори и ако няма същия размер гледам най-близкия. Таблиците са от пчеларския сайт и са тези:
Прикачен файл:
St115_57SN1.jpg
St115_57SN1.jpg (46.76 KиБ) Видяна 2064 пъти
Прикачен файл:
St115_57SN6.jpg
St115_57SN6.jpg (65.55 KиБ) Видяна 2064 пъти
Прикачен файл:
St115_57SN7.jpg
St115_57SN7.jpg (49.26 KиБ) Видяна 2064 пъти
Прикачен файл:
St115_57SN14.jpg
Прикачен файл:
St115_57SN31.jpg
После с омметър намирам първичната намотка, подавам напрежение и измервам какво излиза на вторичната страна. Това е като за начало. После се преценя сечението на проводника на вторичната дали ще издържи тока и нататък е ясно.

Тема "Трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: