Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Нещо в последно време, когато купувам електроматериали не оставам доволен от качеството. Банални неща като бакелитови лустер клеми, фасунги и електрически ключове масово са с долнопробно качество - винтовете на клемите превъртат при завиване, фасунгите металната част с резбата за завиване на фасунгата излиза от бакелитовата част, не е щампована въобще, ключовете пък като ги затягаш и направо им превъртат пластините на някои(Макалон конкретно). Нека тая тема е за подобни проблеми и какви стоки да избягваме конкретно и магазини от които е купена. Лично аз нямам добри впечатления от големите строителни хипермаркети, когато нещо ми се е налагало да купувам инцидентно. Надути цени и често много лошо качество.
moimoimoi - майстор
аз скоро купувах от една железария бекелитови клеми и с изненада установих че винтчетата им бяха перфектни....а не от оня матрял от бай-тошово време :lol:

за кабелите съм забелязъл че имат разлика в дебелината и твърдоста на изолацията
а преди време попаднах на трифазен кабел,от единия край беше с 4 жила а от другия с 3 жила
shotik - майстор
Вече съм писал в темата за българското,има лошокачествени изделия,защото няма ОТК,както беше преди ,собствениците гледат да пласират колкото се може повече продукция ,да спечели повече пари и т.н.
thinkpad - майстор
Точно бакелитови клеми купих и си скъсах нервите от яд. От 10 клеми, на 4 им превъртя едно или и двете винтчета. Купих керамична клема - и от двете страни като завивах се спукаха металните тръбички, а от едната страна превъртя и винтчето. И това при несилно затягане. Иман едни стари клеми от оно време - можеш да ги затягаш зверски и нито превъртат, нито се чупят. Купих и обикновени фасунги, едната с гръмък надпис - Made in Bulgaria, а металната част с резбата като завивах крушката остана на нея. С една отвертка попритиснах ламарината, за да я нитовам в бакелитовото. Стана май, но не смея да я слагам.
shadow__01 - майстор
Стоките са едни и същи, но с различни цени навсякъде. Има случай на двойни цени в различни магазини.
Никой не смее да внася или произвежда качествени защото никой няма да ги купи. Евтината китайска и турска стока подби цените на българските изделия и заля пазара масово с евтини боклуци, които не издържат дълго.
Иначе за фасонгите е често срещано явление падащия пръстен, но и самия им бакелит на пипане стои по друг. Може би по-тънък или... не знам.
Също и дефектни "енергоспестяващи" крушки, които гърмят при първото си включване.
thinkpad - майстор
shadow__01 написа:
Никой не смее да внася или произвежда качествени защото никой няма да ги купи. Евтината китайска и турска стока подби цените на българските изделия и заля пазара масово с евтини боклуци, които не издържат дълго.
Хайде, хайде. Има и що-годе читави неща от Турция. И от Китай дори - имам поялниче от там, което излезе читаво. Но едновремешните български фасунги са с по-дебел бакелит, по-стабилно закрепен пръстен и керамична плочка. Имам такива стари. Не виждам какво е сложното в това пръстенът да се занити или съвсем малко по-дебел. От лустер клемите, които предполагам, че са били български, но не съм уверен - разочарован съм. От разклонители и щепсели съм що-годе доволен - българските такива. Но ми се налага да удължавам кабели за лампи или в кутиите за ключове, че бяха калпаво отрязани - ами не стават, превъртат.
Българските контакти ги има дори и с цени по-ниски от турските. Ама е факт, че много трудно можеш да намериш на едно място каталог с такива. Което е много странно. А има поне няколко фирми, които произвеждат контакти. Едната има сайт, но само на английски, не и на български.
hidrazin - майстор
Ба си. Май не помня от кога не съм ползвал от тези бакелитовите лустер клеми. :? Имам една пълна кутия с такива от старото материал и различни размери. Де нови, де сваляни от оборудване.
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Ба си. Май не помня от кога не съм ползвал от тези бакелитовите лустер клеми.
Аз ги ползвам понякога. Основно за удължаване на кабели за осветителни тела и понякога вътре в конзолите. Какво да се направи - нямаше все клеми Ваго. :-D А и сега из "селата" на България трудно се намират подобни неща. Но същото важи и за други неща, за жалост. Не мога да направя аналогия с кабелите поне на пръв поглед, обаче други неща правят впечатление - неприятно. Например на щепселите клемите за заземяване ръждясват, понякога и пластините на разклонителите, както и болтовете.
PCL82 - майстор
Без да мога да го докажа ще изкажа следното твърдение. Има много български търговци, които търгуват с Китай. Те информират китайците какво качество ще се продаде на нашия пазар, какви да бъдат цените и други изисквания. Чувал съм неволно разговор, как български търговец бил пратил мостри за Китай.

И така като едното нищо може наши търговци да подриват родната индустрия, като изнасят български изделия в Китай, за да бъдат прекопирани с по-ниско качество, мо ниски цени и да бъдат откраднати нашите пазари. Използва се маркетинговата стратегия "Като от едно време" ама не съвсем...

Освен това преди частите на една фасунга например са били разпределени в два завода: Завод Елпром Елин, град Кубрат е правил порцелановите части, а Завод Найден Киров Русе е правил бакелита и вероятно е сглобявал всичко.

Тройните бакелитови разклонители са се правили в Завод Найден Киров Русе и в ССБ Успех Варна, а сега по някаква прична от Технил във Велико Търново, но със стария дизайн!? А в Русе се правят пак тройни бакелитови, но по-тесни и четвъртити (не трапецовидни).

На бакелитовите лустерклеми от соц. време се срещат лого-та на Завод Найден Киров Русе, Завод Елпром Елин, град Кубрат,ССБ Успех Варна, или буквите ПУП или ПУК, а на новите нещо съвсем друго.

Ако икономиката ни беше нормална, щеше да се знае кое къде, от кого и кога е произведено. Щеше да има продуктови номера и каталози, он-лайн магазини, контрол на качеството и стандарти. Да може човек като му трябва нещо, да си го поръча по каталога и да знае, че ще дойде точно това и с точно такова качество.

Вижте каталога на българските ел. Материали от 1970г. под номер 148 в списъка
http://retromuseum.net/forum/viewtopic.php?f=44&t=2508
сравнете със сегашната номенклатура на същите заводи и си направете изводите какво е развитието до 89г и до днес. Все надолу с намаляващ асортимент и влошаващо се качество, като в последния период всичко става по-бързо. Пластините на материалите до края на 70-те са байцнат месинг (сребристи), след това са от гол месинг (жълти), навлизат все повече пластмаси, които не са устойчиви на УВ-лъчи (Серии Изгрев и Приста), пожълтяват и се чупят . Старите влагоустойчиви плафони са с телени решетки, а по-новите от 80-те с пластмасови. Ламаринените части на по-старите материали са от пасивирана поцинквана ламарина (жълто-зелено-червен отенък), а на по-новите от 80-те от обикновена поцинкована ламарина.
Последна промяна от PCL82 на вт яну 21, 2014 11:32 pm, променено общо 4 пъти.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Без да мога да го докажа ще изкажа следното твърдение...
Абе специално за Технил не мога да кажа много негативни неща. Читави са тия неща. Обаче никъде няма каталог и всички изредени заводи за електроматериали в България. Например българските контакти, освен един тип друг е много трудно да намериш. А уж ги произвеждат. Масово по сайтовете обаче не се предлагат.
Клемите по-долу може да видите как изглеждат
Изображение

Тема "Качество на електроматериалите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: