Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
teves - специалист
Здравейте колеги,би ли ми обяснил някой накратко, защо когато да кажем е спрял тока от трафопоста,при пускането му,се получава понякога ,така наречения токов удар?
shadow__01 - майстор
Първоначалните пикове в момента на включване причиняват "токовите удари".
Има си начини за избягването им. Аз съм направил за хладилника времезадържащо реле. След възстановяване на захранването чака около 50 секунди и тогава включва напрежението към хладилника.
mironcho - специалист
"токов удар" е термин използван да обясни на неспециалисти (широката общественост) случила се авария в електрозахранването, най-често късо съединение някъде в електроснабдителната система.
Разлюляването на напрежението в системата и появата на по-високо или по-ниско от стандартното напрежение при включване на голям клон (квартал, град, област...) е съвсем друг процес.
FM STEREO - специалист
Рязко изменение(повишаване или понижаване) на напрежението за секунда :partyman:
moimoimoi - майстор
обикновено консуматорите в бита са :
1- чисто активни-лнж крушки,печки,бойлери
2-с индуктивен характер- хладилници,климатици,вентилаторчета ,аспиратори

при идването на тока тези индуктивни товари по време на т.н. преходни процеси дето протичат при идването на тока създават пик от по високо напрежение което пък може да се окаже достатъчно високо че да опука някоя кришка или електроника
FM STEREO - специалист
При мен досега не се случило такова нещо,а спиранията и пусканията доскоро бяха по няколко пъти на ден,даже имаше период в който поради системно почти през вечер изгаряне на високоволтов предпазител в трафопоста напрежението ставаше 115v(заради братята роми) и досега не ми е изгорял нито един уред.
hidrazin - майстор
Токовия удар е съвсем друго нещо - това е когато през тялото ти премине електрически ток. :-D Говорите за съвсем различни неща.
:partyman:
vk - специалист
Ето една новина за токовия удар
http://pik.bg/-news278767.html
bobko - специалист
vk написа:
Ето една новина за токовия удар
http://pik.bg/-news278767.html
Това е лошо."Бай,бабо да не стига"
mironcho - специалист
hidrazin написа:
Токовия удар е съвсем друго нещо - това е когато през тялото ти премине електрически ток. :-D Говорите за съвсем различни неща.
:partyman:
:supz: именно, това имам предвид - с "токов удар" може да се нарекат различни явления, според това колко е напорист журналиста или разказващия.

Същата работа е и с "удар от ток" - например от каратист с официални обувки или ядосана дама... :lol:

Тема "Токов удар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: