• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Едни хора ме питат какво трябва да се направи за отделяне на ел.инсталацията на гаража от тази на апартамента, с цел да го продадат след това (гаража).
Гаража е вързан към електромера на апартамента.
Трябва да се отвори нова партида, нов електромер и вече някаква разводка на кабели ако се налага допълнително.
За района на ЧЕЗ. Питането ми е по скоро процедурно(административно) отколкото технически. И колко би струвало като време и такси през Чез.
ArturDent - Почти Безобиден
Проучване за мощност, проект, предварителен договор, окончателен договор, пускане на тока... и т.н.
4~5 месеца и 1000+ лв.
Честито!
FM STEREO - специалист
Откриване на нова партида,пуска се заявление в центъра за обслужване на клиенти на ЧЕЗ,там ще ти кажат каква е таксата и кога евентуално ще бъде поставен новият електромер,а захранването на гаража от апартаментното табло на блока си го правиш ти,тоест викаш някой ел.техник или частна фирма да ти го направи,да прокара кабелите до таблото и чакаш ЧЕЗ да поставят ел.мера.
vk - специалист
Добре, след като енергото не се интересува какво става с инсталацията след електромера, то ще искат ли да се правят проекти и прочие щуротии. Тяхната задача не е ли само да сложат един електромер и един предпазител в главното табло на блока ?
Някъде срещам коментари (но от преди 5-6 год.) че таксата е 440 лева за нова партида + електромер и прочие.
Друг вариант, който има е една свободна партида в съседен имот - да се прехвърли към този гараж. Прехвърляне сигурно ще бъде закриване на едното място и откриване на новото. Има ли такова понятие прехвърляне на партида ?
Тук на картинката - намерих извадка от сайта на чез (от тарифата) казва че за подписване на договор за присъединяване няма такса
Изображение
FM STEREO - специалист
Да може да се прехвърли,но и в двата случая и при прехвърляне, и при откриване на нова партида се заплаща,колко обаче не знам.
emil679 - специалист
vk написа:
Добре, след като енергото не се интересува какво става с инсталацията след електромера, то ще искат ли да се правят проекти и прочие щуротии. Тяхната задача не е ли само да сложат един електромер и един предпазител в главното табло на блока ?
Някъде срещам коментари (но от преди 5-6 год.) че таксата е 440 лева за нова партида + електромер и прочие.
Друг вариант, който има е една свободна партида в съседен имот - да се прехвърли към този гараж. Прехвърляне сигурно ще бъде закриване на едното място и откриване на новото. Има ли такова понятие прехвърляне на партида ?
Тук на картинката - намерих извадка от сайта на чез (от тарифата) казва че за подписване на договор за присъединяване няма такса
Партида се прехвърля при смяна на собственост на един и същи имот ,а не от една къща на съседната или в случая гараж.
ЕРП дружеството не се интересува какво става след меренето , но иска проект за инсталацията след електромера. , който е изготвен и подпечатан от проектант с пълни пр, права .
Щеш, не щеш , ще си минеш по етапен ред.
-Проектиране
-Проучване
-............ и тн.
Последна промяна от emil679 на вт фев 24, 2015 7:06 pm, променено общо 3 пъти.
kozl - майстор
Това от сайта на ЧЕЗ за проучвателни работи:
Извършване на проучвателна работа по външно ел. захранване, даване на технически указания и издаване на удостоверение за мощност
1,1 Цена на ЕРП до 15 KW 97.08 лв
1,2 Цена на ЕРП до 50 KW 115.57 лв
Некога за 15 кВата плащах към 10 лева.
Почва се със "ЗАЯВЛЕНИЕ за проучване на условията за присъединяване" (бланки раздават в центровете). При подаването се прилага и копие на документ за собственост на имота (нотариален акт на имота). Така се почва.
Нещо не мога да намеря цени за такса присъединяване. Последно по спомени плащах към 700 лв за 15 киловата.
elenmet - специалист
kozl написа:
...Нещо не мога да намеря цени за такса присъединяване. Последно по спомени плащах към 700 лв за 15 киловата.
http://dker.bg/PDOCS/prices_el_1.pdf -> в края (стр.10 и стр.11)
vk - специалист
Ей, те солени тия цени за присъединяване, ако се прибавят и 97.08 лв за проучване + проектиране+изпълнение.
А няма нов консуматор, две крушки светят в тоя гараж. Разделянето не води към повишено потребление. Узаконена кражба е това положение.
И то Дкевр им определя тия цени за присъединяване. Толкова се протестираше за глупости, че сметката била за 40 дни вместо за 30 дни, а за такива съществени въпроси никой не се е обадил.
Ами ако мобилния или кабелния оператор проучва 3 месеца, дали няма да му претовариш мрежата като се присъединиш и иска такси за проучване?

Изображение

Времето за изпълнение на всички процедури не е важно в разглеждания случай, доколкото ток си има и в момента. Но времето също е важен параметър за един незахранен обект.
kozl - майстор
elenmet Тези стойности са ми познати, но важат ли още? Преди като посещавах центровете на ЧЕЗ, тази таблица я имаше залепена при образците. Сега не я видях. И като попитах къде мога да се ориентирам за такси присъединяване и г-жата на информацията ми се усмихна любезно - при проучвателите.
  • 1
  • 2

Тема "Отделяне на ел инсталацията на гараж от апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: