Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kopaiko - специалист
Здравейте.Искам да сложа втора външна лампа от другата страна на вилата но да се светват двете със съществуващия ключ.За целта трябва да свържа новата лампа със съществуващата,но разстоянието е около 10м.Въпросът ми е колко квадрата да е кабела за крушка от 20в.(енерго спестяваща) до 60вата?
hidrazin - майстор
Ами ако е в под мазилка и инсталацията му е двупроводна? :-D
:partyman:
a3ot - напреднал
СВТ-ж 2, 3 х 1 + 10 м. гофрета ф 14 :supz:
kopaiko - специалист
Там където ще минава кабела още не е измазано но където е ключа всичко е готово и не искам да къртя и затова реших да ползвам ток от първата лампа.А инсталацията е двупроводна.
Whitesnake - специалист
ПВВ-МБ1/СВТ 2х1.0 - 2х1.5 Да се има предвид, че лампата може да работи и на по-малко сечение, но се избира поне 1.5мм2, за да не се случи при късо съединение да изгори кабела преди да изключи предпазител. Двете лампи се връзват паралелно, да не се направи грешката да се връзват последователно, че ще светят 2 пъти по-слабо всяка. И според мен е неудобно 2 лампи да се включват чрез 1 ключ. Със сметката за тока ще разбереш защо.
PCL82 - майстор
Щом кабелът е външен е добре да е СВТ или NYY. Мостов кабел не е много подходящ за външна употреба, въпреки че поради липса на алтернатива дълги години се е ползвал у нас и навън.
Българският мостовак обаче е с по-устойчива изолация от някои чужди мостоваци, чиято изолация прилича на сивкава гума и е успявал да издържи на външни условия. Този с гумата ще се нацепи за нула време и затова се забранява мостовак да се ползва навън и във влажна среда.

Сечението да е същото като на съществуващата лампа 1 или 1,5мм2. По добре е да се пусне тройка, дори и сега едното жило да остане свободно. В бъдеще този кабел няма да се подменя.
Ако кабелът ще е на открито слънчево място трябва да е с черна изолация тип СВТ-С (с буква С) или NYY. Ако ще виси въздушно е добре да се окачи на носещ тел.

За лампи препоръчвам светодиодни прожектори. 10 ватовите вече са по 10лв, а светят като 60 ватова крушка.
Whitesnake - специалист
По-старите български мостоваци са особено устойчиви и са с леко сивкава изолация, при това по-дебела и видимо по-твърда от сегашните мостоваци - много по-трудно се оголват. Виждал съм такива свързани на чашките на къщи по селата. Любопитен е фактът, че си стоят години, очакваш да е изгорял, а той най-културно все още си стои. Срещал съм такъв, който над 30години е стоял отвън Новият може и да не е толкова подходящ, но за закрито осветително тяло и замазан в стената няма къде да изгори, например ако са зад бакелитова фасунга за монтаж на стена. Иначе СВТ-с е UV стабилизираната версия, която може безпроблемно да се използва за външен монтаж.
FM STEREO - специалист
Може да се използува мостовак за външен монтаж,слага се в гофре и нема ядове :wink:

Тема "Кабел за външна лампа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: