Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lyubohar - майстор
Загадка-повреден ключ(разместена пружиниращата пъпка),изгоряла лампа,изключен бушон?

Ключа оправен(наместена пружиниращата пъпка),лампата сменена,бушона включен.
Остава въпроса как са се случили едновременно тези 3 събития?

Моите обяснения-изгаряйки лампата дава на късо и бушона изключва.
Ключа и да се повреди-има само фаза-не може да даде накъсо и да изключи бушона и да изгори лампата.
Изключването на бушона не може да доведе до изгаряне лампа и повреждане ключ.
Junak - майстор
Нормално. Не е изгоряла лампата, а първо е станало КС в "стъклената ампула", откъдето преминават кабелите от цокъла към волфрамовата жичка в балона. Разгледай я.
Ключа е във веригата. Тока на КС протича и през него.
Последна промяна от Junak на ср ное 05, 2014 9:12 pm, променено общо 1 път.
lyubohar - майстор
Да,и бушона пада.
Но как може да се размести ключа?
Junak - майстор
Ключа е във веригата. Тока на КС протича и през него. Щом този ток "събаря" бушона, смятай колко пъти превишава работния на ключа.
lyubohar - майстор
Ясно.Да не обвинявам половинката. :lol:
Благодаря.
thinkpad - майстор
Изгоряла лампа не прави късо съединение. Лошо е качеството на новите лампи с нажежаема жичка обаче. Възможно е късо съединение в долната част, където неизолираните проводници от цокъла влизат в балона. В някои случаи така хубаво се разлепя балона от цокъла и само чака коварно някой да го пипне. Особено опасно е и ако развиваш крушката и инсталацията е свързана неправилно, така че ключът да прекъсва нула, а не фаза и се откъсне стъкленият балон по този начин. Може да се докосне фазов проводник и баналната смяна на крушка да се превърне в неприятна среща, която да накара човек дълго да си говори на "Вие" с тока.
Ключът е по веригата на лампата. Той е една от слабите точки във веригата, особено ако е по-износен и не може да се осигури пълен контактен натиск и добра връзка. По правило, при форсмажорни обстоятелства извън строя излизат най-слабите брънки. Това всъщност е принципът на работа на стопяемите предпазители. Умишлено създадена слаба точка в електрическата верига, например с тънък проводник, монтиран в подходяща конструкция, разчетен по такъв начин, че при ток над определена стойност(който създава определен топлинен ефект - по закона на Джаул Ленц) температурата да му се повиши толкова, че същият да се разтопи и да прекъсне електрическата верига. Лично аз не бих си играл да ръчкам и да намествам ключа. Направо го сменям. Един Gunsan е на цена от 2.50лв. Има Български, има и Шнайдер по 5лв. Не е голям разход.
lyubohar - майстор
Въпроса нямаше да го задавам,ако ключа се беше спекъл,заварил контакти.
Той само беше с разместено пружиниращо лостче.
Извадих го,преместих го на мястото му и си работи нормално.
Нищо опушено,никакви следи.
thinkpad - майстор
Само да добавя - Късо съединение е всяко непредвидено съединяване на фазов с нулев/заземителен или фазов с фазов проводник(в трифазна)електрическа система. Електрическият ток харесва най-късият път към земя и обикновено в контекста на битовите електрически инсталации късо съединение е явление, при което токът поема по път с непредвидено ниско съпротивление към земя, поради повреда в уред, например. Поради ниското съпротивление протича непредвидено голям ток със сериозен топлинен ефект, който може да доведе до пожар.
darken_nz - специалист
За ключа - просто се е случило. И аз съм си намествал пружинки, пластинки и ключовете са си служили вярно още сума време. А за предпазителя - ами лампата прави късо и той изключва.
Просто се е получило съвпадение на нещата.
lyubohar - майстор
Нова загадка-за мен.
Удължител за захранване на нощна лампа.
Лампата е енергоспестяваща.
Направен собственоръчно.От 2 метра 2 по 0.75 и мъжки и женски щепсели.
Късо съединение и паднал бушон.
Късото съединение е между двата болта в мъжкия щепсел.Стопени.
Контакта и лампата след това си работят нормално.
Изображение

Тема "Загадка-повреден ключ,изгоряла лампа,изключен бушон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: