Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте :). имам няколко въпроса относно легалната гледна точка за FM предаването. избрах си този 1W предавател http://www.aliexpress.com/item/DC12V-0- ... 01496.html и искам да питам най вече 2 неща:
1. Какъв ще бъде радиусът при 1W в градско (София)?
2. при положение че не предавам на хармоници и не заглушавам някоя лицензирана станция, какви са шансовете от КРС да ми дойдат на вратата с оплакване?
3. Третият въпрос ще ви се стори най глупав, но нощното предаване гарантира ли ми повече сигурност, че няма да ме надушат от КРС?
hidrazin - майстор
1. - прекалено голям
2. - голям и няма да ти дойдат само с оплакване
3. - не
Последно мисля че глобата беше от 30 000 до 300 000 лева ама не съм много сигурен. Провери в КРС.
Особено пък в тоя диапазон ще ядеш шамари. Големи.
:partyman:
thebugger - специалист
а в кой диапозон няма да има проблеми. знам ги цивилните 27Mhz u 446Mhz но не искам в тях защото със 75Khz девиация ще бия от канал в канал на тия честоти. а амплитудна модулация не си заслужава по много причини? а ако си изкарам радиолюбителски сертификат от КРС ще мога ли да предавам на тази мощност в този диапозон?
AAsat - специалист
В този диапазон може да предаваш ако си лицензирано радио. И то не където и както си искаш а за където ти е лиценза, на която честота ти разрешат и с каквато мощност ти разрешат.
Не знам какъв точно проблем искаш да си решиш, но му търси друго решение.
FM STEREO - специалист
1W е много,може да намалиш мощността му на 200mW и да излъчваш без антена,но пак не е гаранция че няма да те хванат,ако някой не те изпее. Аз съм излъчвал с 500mW две години,но се намериха някои на които им пречеше и започнаха да пишат ЗА ТОВА и аз го спрях. В София е по опасно защото с 1W могат да те засечат от КРС,имат кули от които сканират ефира в по големите градове.
thebugger - специалист
FM STEREO написа:
1W е много,може да намалиш мощността му на 200mW и да излъчваш без антена,но пак не е гаранция че няма да те хванат,ако някой не те изпее. Аз съм излъчвал с 500mW две години,но се намериха някои на които им пречеше и започнаха да пишат ЗА ТОВА и аз го спрях. В София е по опасно защото с 1W могат да те засечат от КРС,имат кули от които сканират ефира в по големите градове.
Благодаря,това помогна много. ако ще го правя направо ще си взема от тези 100mW дето се водят легални и ще си добавя външна антена да го докарам до 20-30m. Няма кой да се оплаче, то си се води от разрешените мощности.
FM STEREO - специалист
Прикачен файл:
961591_1641862709375938_1640618436_n.jpg
961591_1641862709375938_1640618436_n.jpg (101.17 KиБ) Видяна 1688 пъти
С това "животинче" и вързана към него антена покривам 100-150м.Масата служи за антена,но аз го отворих и му изкарах кабелче директно от платката. Иначе имам правен предавател от мен само съм му добавил стереокодер и с него покривах 3км,но както казах вече не го пускам.
thebugger - специалист
това ми беше първоначалната идея. едно от тези предаватели за кола като му сложа по голяма антена. но реших да си поръчам 500mW предавател с регулируема изходна мощност от 50mW до 500mW. Вашият 500mW предавател какъв радиус покрива...ориентировачно? ето го въпросният предавател на който съм се спрял ---> http://www.aliexpress.com/store/product ... 23029.html
FM STEREO - специалист
Някъде около 2км. зависи много от височината,приемал съм го с телефон на 8етаж на болницата на разстояние 4км. Един приятел преди години откри местно радио,много преди да получи лиценз излъчваше с 200mw без никакъв товар на крайното стъпало от къщата си,той е на 300м.от мен и се приемаше без антена на приемника с лек шум на стереото. Предавателя му е 50ватов,но когато получи лиценз му разрешиха да излъчва с 30w от един блок на центъра на града. След 9 години той продаде радиото и лицензията беше прехвърлена на друго радио,сега този предавател продължава да излъчва. Друг мой приятел,когато бяхме ученици сме правили опити с 1w. и предавателчето беше качено на покрива на мачта на триетажна къща се приемаше на разстояние 8км,даже въпросното излъчване е било засечено от военни на Рельовската вишка,там имаше военно поделение и са го хващали и се чудели какво е това Самоковско радио,защото го бяхме нарекли "Радио Гласът на Самоков",лъчехме поздрави. Това беше през 90сетте години,когато частните радиа още прохождаха,и може би не се следше за пирати в ефира.
shadow__01 - майстор
По много стар спомен мисля, че разрешената мощност беше до 50mW. Според мен е малко, но щом толкова дават има причина. А може би има някаква пропаганда хората да не си говорят безплатно, а да плащат на мобилни оператори за един разговор с някой, който е на примерно 10 километра.

Тема "няколко въпроса относно FM предаването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: