• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lisko - майстор
Факти:
Батерията за лаптоп обикновено има много контакти - от порядъка на 6-7
Да речем, че съм намерил от ръководството, че крайните два контакта са напрежението на цялата батерия и не съм намерил другите за какво са.
Мисля да ползвам батерията за нещо друго - примерно за портативно осветление на място където нямам прекаран ток.

Въпроси:
Мога ли успешно и безопасно да я зареждам ползвайки не лаптоп а обикновен DC адаптор свързвайки го с гореспоменатите два извода, с други думи "излишните" контакти само диагностична функция ли имат или реално се ползват при зареждането.
Защитата срещу презаряд и пре-разряд е изцяло в батерията нали ? Ако е така би трябвало отговорът на първия въпрос да е положителен.
Благодаря !
ig_ivanov - специалист
Другите изводи на батерията са свързани с контролера за зареждане на батерията. По тях лаптопа разбира каква е батерията, колко е заредена/разредена, серийния номер, производителя и циклите на зареждане/разреждане. Спрямо тези данни контролера на заряд на батерията пуска съответния заряден ток към нея. Някои батерии се изключват, ако няма данни от лаптопа.
hidrazin - майстор
Отговора на първия въпрос е отрицателен. Напълно отрицателен. Разгледай тази тема:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 41&t=37298
И още нещо - НЕ СЕ ОПИТВАЙ да зареждаш батерията или елементите и с някакъв си DC адаптор преди да си изясниш механизма на заряд при тях.
:partyman:
mrdds - специалист
Колега,за твоя случай може да си купиш една батерия за UPS 12V 7Ah и да си я зареждаш с автомобилно зарядно.Батерията струва 20-30лв според марката и няма електроники по нея.Има 2 извода + и -
Идеални са за къмпинг.
Lisko - майстор
Точно на 12V 7Ah бях хвърлил око, тамън идва като цена и капацитет.

Хидра, оная тема е много интересна, ама трябва да се чете бавно (с пуканки и бира) тъй че съм до първа страница още. Царят на топлото лепило е там както виждам - той навърта ли се още из форума ? То и аз съм фен на тия пищови (имам малък и голям, а и по-гъзарски силикон имам - със сребристи и златисти частички извътре :) ама такива върхове като него не съм стигнал още.
thinkpad - майстор
Лиско, лесно е през електрониката да разредиш елементите, докато тя те отреже поради ниско напрежение/изтощена батерия или мъртва клетка/, но зареждането е доста по-особено. Може да стане твоята работа, но трябва да се борави с особено внимание. Опасни са по принцип тия батерии при неправилна експлоатация.
Аз имам едни подобни елементи, ама от телефонска батерия, които хранят фенерче, че оригиналният акумулатор на "зареждащото" се фенерче е боклук, а за другото ще фалирам, ако му купувам батерии по 2 пъти на ден.
Lisko - майстор
Продължение:
Взех си ей тази схемичка и я свързах към 3 последователно вързани двойки (във двойката паралелно) 18650 батерии от лаптоп.
Засега работи (батериите ги заредих предварително) - захранва 3.15 метра LED лента с 5050 диоди по 60 на метър.
То колко работи, не е очевидно де, тепърва ще видим дали работи според очакванията да пази от пре-разряд и пре-заряд.
Lisko - майстор
Lisko написа:
Продължение:
Взех си ей тази схемичка и я свързах към 3 последователно вързани двойки (във двойката паралелно) 18650 батерии от лаптоп.
Засега работи (батериите ги заредих предварително) - захранва 3.15 метра LED лента с 5050 диоди по 60 на метър.
То колко работи, не е очевидно де, тепърва ще видим дали работи според очакванията да пази от пре-разряд и пре-заряд.
Първия заряд на батериите ме изкара от Август до края на февруари, и свърши защото енда вечер се заседях по-дълго. Заредих успешно и всичко е ток ;-)

Сега имам една батерия от лаптоп DEll, но от това което чета по нета, за да се ползва извън лаптопа, трябвало да се окъсят някои пинове. За съжаление не откривам ясни инструкции кои точно. Заряда не ми е проблем - мога да я зареждам през лаптопа, но искам да разбера как да я накарам да работи. Модела е Y6142.
Lisko - майстор
в следващата батерия (от лаптоп Thinkpad) така свързах платчицата, че да се събере на мястото на оригиналната (която е по-обемиста) и да затворя кутията.
Отвън само ми излизат две жици с 12-те волта. Ето отворена и затворена:

Изображение
Изображение
shadow__01 - майстор
Как са свързани 6-те елемента за да се получи 12V?
  • 1
  • 2

Тема "Батерия от лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: