Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kristi78 - специалист
Здравейте! Имам телевизор TOSHIBA DRAMATIC-V (не съм сигурен, но мисля че такъв му е модела). На някъде 20 години е. модела на шасито е PB4189-1 (поне това открих)
Проблема е следния: започна преди някъде година, като включа телевизора всичко е ок.Но след няколко минути като позагрее екрана започва да се свива(от долу и от горе се губи картината а на нейно място се появава черно). Като го изключа и изчакам да истине се оправя, и после ситуацията е същата. От начало екрана се свиваше малко, но с течение на времето започна все повече. Отворих го, почистих мноооогото прах. След това направих визуален оглед за изгорели елементи, и най вече за подути и изтекли електролитни кондензатори,но нищо не открих.
Ще съм благодарен ако дадете съвет :prayer: Прилагам снимки, ако нещо не е ясно ще поясня.
Прикачен файл:
5.jpg
5.jpg (35.81 KиБ) Видяна 3775 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (72.16 KиБ) Видяна 3775 пъти
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (93.49 KиБ) Видяна 3775 пъти
Прикачен файл:
3.jpg
3.jpg (69.43 KиБ) Видяна 3775 пъти
Прикачен файл:
6.jpg
6.jpg (103.96 KиБ) Видяна 3775 пъти
kristi78 - специалист
Благодаря за схемата!
Но да ме насочите къде долу-горе да търся проблема, защото не разбирам много от телевизори.
И ако не ве затруднява, да оградите на снимката кое да проверя.
lyubohar - майстор
Вероятно много могат да бъдат причините.
На моя стар телевизор-Панасоник почна да прави същите номера.
Дойде техника,сложи едни специални увеличителни,като на микрохирурзите
очила и почна да проверява платката която е закачена на цокъла на кинескопа.
И с поялника презапояваше спойките.Не знам на коя се оправи.
Обясни какво ставало със спойките,но не помня.
hidrazin - майстор
kristi78 написа:
... защото не разбирам много от телевизори. И ако не ве затруднява, да оградите на снимката кое да проверя.
Ама разбира се! Провери в близкия свестен сервиз. И като не разбираш много от телевизори, от какво разбираш много? :idea:
:partyman:
P.S. Доколкото помня си имаш нов мултицет? Схема ти дадох. И какво измери по нея?
lyubohar - майстор
kristi78,гледам,че имаш поялник.
Аз бих взел една лупа да разгледам спойките първо където ти казах.
След това може да си поиграя с електролитите.
Този телевизор струва 30лв.работещ.
В момента-0лв.
Изобщо не си струва да го носиш на сервиз.
Пък и този форум е "Направи си сам".
Има си други форуми за професионалисти.
thinkpad - майстор
Търси по развивката - вертикала. Най-баналното е кондензатори. Нищо, че не ти изглеждат надути.
п.п Редактирах малко, че леко двусмислено мнение имах.
kristi78 - специалист
lyubohar Какво да им гледам на спойките? :?
thinkpad Не съм сигурен но това ограденото на снимката ли е вертикалата? Ако е тя как да е проверя? По платката нищо не съм проверявал защото не знам какво точно.

п.п Не пишете неща от сорта на иди в сервиз, като не можеш не го прави :fluch: . Все пак затова е форума, да си помагаме. Ако разбирах идеално нямаше да пиша тук!!! Още съм на 17 вие какво искате вече да мога да сглобявам самолети.
hidrazin - майстор
Е ти какви точно отговори очакваш? Това не е зидане за да ти очертаят тухлата и със стрелка да ти посочат къде да я сложиш!
Във форумите можеш да помогнеш на някой който има някакви основни знания. Ти ги нямаш. И като ти очертаят вертикалата какво ще му измериш бре?
Колко е висока ли? Ми не мислиш ли че преди да правиш каквото и да било, трябва да прочетеш това онова???
Ето ти малко като за начало:
български книги по радиотехника
:partyman:
lyubohar - майстор
Ами като не знаеш как изглеждат студени и повредени спойки,почваш с поялника наред по платката за която ти казах.Хубав калай и колофон.След това проверяваш,или направо сменяш електолитните кондензатори във вертикалната развивка.
Повече не мога да ти помогна.Нека даде мнение някой по склонен.

Тема "Телевизор TOSHIBA (кинескопен) свива екрана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: