Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Имам вила, в която скоро ще ми монтират СОТ. От фирмата казаха, че ако си монтирам пожароизвестителен датчик, ще могат да го включат към СОТ-а и да подава сигнал при пожар.
Това е добре, но допълнителна екстра би било, ако този датчик може да се ползва и за изключване на ел.захранването на вилата?
Например, ако сигнала от датчика се подаде и на контактор или на главен прекъсвач в ел.таблото на вилата. Задължително ли е да се купува пожароизвестителна инсталация или може да се реализира подобна схема по по-евтин начин? Ако може, какви елементи трябва да съдържа схемата?
moimoimoi - майстор
а защо просто когато няма никой на вилата не се изключва напрежението и да остава само СОТ-а захранен? те пожарите от калпави инсталации стават а като няма напрежение вероятноста е по малка
hidrazin - майстор
nikipol написа:
Ако може, какви елементи трябва да съдържа схемата?
Трябва да съдържа пожароизвестителен датчик. По-скоро датчици.
И ще трябва да ги проверяваш през 1-2-3 месеца.
:partyman:
ditronix - специалист
То може всякакви датчици да ти монтират. Въпросът е дали има смисъл от това. Защото като ти монтират към алармата пожарен датчик, какво ще стане? И да ти спре тока, докато отидат от охранителната фирма да видят какво става, докато извикат пожарната, вилата е зяаминала. Да не дава Господ да става. Ако имаш отделна пожароизвестителна система, която да си подава отделно сигнал вече е по-друго. Ама това ще ти струва още пари. Така че ти си прецени има ли някъде в сградата реална опасност от пожар, заради което да си струва монтирането на такива датчици.
Принципно ако се получи сигнал от датчика и се предаде на СОТ, то от там ще знаят че е пожар, а не влизане с взлом. Тогава могат да се обадят на мен , а аз на пожарната. Дори ми предлагат да ми монтират устройство, което да ми изпраща SMS за всякакви събития от СОТ-а. Пожарната обаче се намира на 20 км и се сещате какво ще остане от вилата, докато отидат.
Моята идея е, че 99% от пожарите стават по електро причини (както пожарникарите обичат да казват от късо съединение). А всяко к.с. престава да е източник на огън, ако се изключи тока. Затова си помислих, че ако датчика, който ще сигнализира в СОТ, че започва пожар, подаде сигнал в ел.таблото да спре и тока, то тогава вероятността да се елиминира източника на пожара става много висока, а от там вероятността за поражения - по-малка.
Иначе аз се старая да не забравям да изключвам главния прекъсвач на табло, но понякога там ходят родителите ми, децата ми и приятели. Все някой може да забрави нещо.
Minkov - специалист
nikipol написа:
... Затова си помислих, че ако датчика, който ще сигнализира в СОТ, че започва пожар, подаде сигнал в ел.таблото да спре и тока, то тогава вероятността да се елиминира източника на пожара става много висока, а от там вероятността за поражения - по-малка. ....
То за да се активира датчика, огънят вече трябва да е понапреднал, т.е. положението вече е стигнало до пожарогасене.

Имай предвид, че твърде често се случва SMS да закъснява по 1, 2 и повече минути. Отделно от това вероятността в този момент ти да си далеч от телефона и да не приемеш навреме такъв SMS също е голяма, поради което GSM-модулът не е подходящ за спешни случаи. Радиопредавателят на СОТ е най-бърз.

С една дума, ако СОТ-а може по радиото да различи пожар от аларма (защото някои "сотове" дори нямат такава техническа възможност !), най-добре е първо той да изпрати пожарникарите на адреса, а след това да те търси и уведомява.

Можеш обаче да ползваш GSM модул за отдалечено управление (например, да заповядаш на контактора да ти изключи тока в цялата сграда, ако се съмняваш, че не са го изключили твоите роднини) или да ти рапортува за някакво състояние (например, изключен ли е тока в сградата, след посещението там на твои близки).
Последна промяна от Minkov на нед апр 19, 2015 8:46 pm, променено общо 3 пъти.
moimoimoi - майстор
то за пожар не е ли по добре да се монтират от онези дюзи дето при пожар се отварят и гасят само на мястото на пожар?
fikata - майстор
Дренчерна инсталация :lol:
kozl - майстор
Ако очакваш причината за пожар да е инсталацията, то датчика за пожар ще алармира след като причината вече се е проявила. Т.е. след дъжд - каулка. Пожара е станал и едва ли изключването на ел.инсталацията ще го възпре.
Помисли за спринклерна инсталация, е тогава ще се наложи и спиране на ел.захранването, че като всичко се подмокри и нещата стават накъсо :cool:
todortv - майстор
Най-добре дренчерно-спринклерна. :lol:

Тема "изключване на ел. захранване при пожар" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: