Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvk79 - специалист
задачка

Прикачен файл

zada4ka.JPG
zada4ka.JPG (7.24 KиБ) Видяна 7800 пъти
fikata - майстор
Ако S и T са различни фази,токът през N е нула.
mirk - майстор
При непълнофазен режим от две фази и неутрала, тока през нулата е равен на тока през фазите, т.е. Is=Ir=In. Само при три фази и еднакви консуматори тока през нулата е нула.
lenko71 - специалист
Мога да напиша каква е моментната стойност на тока, но за ефективната ще трябва интегриране. Във всеки случай според мен нито е 0, нито е равен на тока през една от фазите.
i = Um/R(sinwt+sin(wt+2п/3))
vvk79 - специалист
И аз съм стигнала до извода че тока при еднофазен и при двуфазен режим през нулата ще е равен на фазовия.
Затова съм пуснал задачката за да видя дали съм прав. Очаквам още мнения!
moimoimoi - майстор
приемаме че тока през фазите е 5 ампера
1 картинка
токав първа фаза е 5 ампера,тока от втората фаза приравнен към вертикалата е 2,5 ампера и като съберем векторите 5-2.5 прави 2.5 ампера
2 картинка е пак същата но представена по друг начин,първо събираме векторите и получения еквивалентен вектор го приравняваме към координатата
3 картинка е когато имаме 3 фази по 5 ампера-вижда се че тока в първата фаза е 5 ампера а токовете от втора и трета фаза приравнени към координатната система са по 2,5 ампера на всяка фаза
и като съберем 5+(-2.5)+(-2.5)=0 затова при симитричен товар през нулата не протича ток
картинка 4 пак обеснява защо през нулата не протича ток при симетричен товар
ако съберем векторите на 1 и 2 фази от получения вектор е с стойност 5ампера и с противоположна посока спрямо тока в фаза 3,който също е 5 ампера и като се съберат векторите 3 и общия межди 1 и 2 се получава нула,начертал съм го и ако се приравнят

т.е. ако са еднакви токовете през фазите,то тока през нулата е равен на половината от тока на фазата

Прикачен файл

DSC06827-0.JPG

Прикачен файл

DSC06828-0.JPG

Прикачен файл

DSC06829-o.JPG

Прикачен файл

DSC06830-0.JPG
dtmf - специалист
Понеже съм забравил формулите от училище,лично бих направил експеримент с 2 консуматора и измерване с амперклещи на нулата (при еднакви и различни товари на фазите). Не е трудно за изпълнение)
dtmf - специалист
moimoimoi написа:
приемаме че тока през фазите е 5 ампера
1 картинка
токав първа фаза е 5 ампера,тока от втората фаза приравнен към вертикалата е 2,5 ампера и като съберем векторите 5-2.5 прави 2.5 ампера
2 картинка е пак същата но представена по друг начин,първо събираме векторите и

Картинка 2 ми изглежда най достоверна.
Gek - специалист
vvk79 написа:
И аз съм стигнала до извода че тока при еднофазен и при двуфазен режим през нулата ще е равен на фазовия.
Затова съм пуснал задачката за да видя дали съм прав. Очаквам още мнения!
Аз пък си мисля че си пуснал задачката поради други подбуди. Да дам ли жокер или сам ще си кажеш? :snakeman: :snakeman: :snakeman:
vvk79 - специалист
Незнам за какви подбуди си мислите.Просто с колегата moimoimoi обсъждахме нещата и той предложи да пусна темата за да излезне истината накрая. А най малката ми подбуда е да видя мнението на колегата "Джохни".
Между другото един мой приятел обосновава мнение че тока ще е между 0.5 и 0.866 от If.

Тема "ток през нулата при трифазно напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: