Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mitkosoft - напреднал
Здравейте, направих си преди няколко дни инвертор от 12в на 220в. Схемата я осъществих с 2 транзистора 2N3055 с коеф на усилване 86, свързани като мултивибратор, и си работи всичко наред. Трафа е 60вата и 40 ватов поялник работи без проблем. Но въпроса ми е как да изчисля колко ток отива от акумулатора за преобразуването от 12 на 220 без да има включен консуматор, и колко отива когато примерно е включена енергоспестяваща лампа 17вата
vvventsi - специалист
Измери го, нямаш ли мултицет?
Последна промяна от vvventsi на пон авг 29, 2011 4:28 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
Колкото по са натоварени инверорите до максималната си мощност толкова е по голямо КПД-то им. А и защо си се захванал с такива транзистори. Отдавна има мощни полеваци които вършат много по добре работа. Разсейваната от самите транзистори мощност във вид на топлина е много по малка. Отделно с тактовия генератор който управлява транзисторите по лесно се докарва на по висока честота която не се чува от човешкото ухо.
mitkosoft - напреднал
ами схемата беше с тея транзистори и затова с тях я направих, няма тактов генератор просто мултивибратор. а моя мултицет като мери ток и дава на късо веригата
vvventsi - специалист
mitkosoft написа:
ами схемата беше с тея транзистори и затова с тях я направих, няма тактов генератор просто мултивибратор. а моя мултицет като мери ток и дава на късо веригата
Kак ще дава на късо? това е невъзможно той се свързва последователно във веригата ти знаеш ли как се мери ток?
mitkosoft - напреднал
ами мерил съм ток с тоя мултицет примерно 1Ват светодиод ама като почна да му меря тока на двата извода и диода изгасва и показва само тока
vvventsi - специалист
mitkosoft написа:
ами мерил съм ток с тоя мултицет примерно 1Ват светодиод ама като почна да му меря тока на двата извода и диода изгасва и показва само тока
Ти май не знаеш как се мери ток ,амперметъра се свързва последователно във веригата не паралелно!!!,волтметъра се свързва паралел,,знаеш ли какво е последователно свързване?! Виж схемата!!!

Прикачен файл

scan0001.jpg
mitkosoft - напреднал
Току що замерих "инвертора". На празен ход без консуматор си дърпа 1.47А което за 12волта напрежение си е 17Вата а като включих поялника 40Вата амепража стана 3.2А което си е 36вата. Според сайта от който направих инвертора схемата е 75% ефективна. Схемата ми е за 62Вата, Но трафа е 12-0-12 5А демек 60вата тоест имам 15% загуби които се изразяват в трансформацията на напрежението тоест реалната мощност на инвертора е 45Вата и имам 15Вата загуби. Това означава ли че консумацията на празен ход от 1.47А ампера са точно тези загуби тоест излиза че дори е 70% ефективен а не 75%. Правилно ли разсъждавам? По долу е схемата която съм направил. Резисторите са 44ома 10Вата

Прикачен файл

20W 12-220V simple inverter project.JPG
20W 12-220V simple inverter project.JPG (16.93 KиБ) Видяна 8688 пъти
miroton - майстор
Кажи направо за какво ще го използваш да ти дадем някоя друга схема.
vvventsi - специалист
mitkosoft написа:
Току що замерих "инвертора". На празен ход без консуматор си дърпа 1.47А което за 12волта напрежение си е 17Вата а като включих поялника 40Вата амепража стана 3.2А което си е 36вата. Според сайта от който направих инвертора схемата е 75% ефективна. Схемата ми е за 62Вата, Но трафа е 12-0-12 5А демек 60вата тоест имам 15% загуби които се изразяват в трансформацията на напрежението тоест реалната мощност на инвертора е 45Вата и имам 15Вата загуби. Това означава ли че консумацията на празен ход от 1.47А ампера са точно тези загуби тоест излиза че дори е 70% ефективен а не 75%. Правилно ли разсъждавам? По долу е схемата която съм направил. Резисторите са 44ома 10Вата
Много е на празен ход тока!

Тема "Въпрос за преобразувател 12-220 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: