Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
имам едно сигурно смешно питане, ама просто не разбирам :)
Става въпрос за Еднополюсен ключ. Апартамента е ново строителство и имам 3 жици (фаза, нула, земя), само че в схемата на Еднополюсния ключ е показано да се ползват само 2 жици :) Какво да я направия жицата "Земя"? да я изолирам ли, или да я вържа с Нулата?
Ето схемата тук:

Прикачен файл

schem.gif
Схема на Еднополюсен ключ
schem.gif (5.2 KиБ) Видяна 8553 пъти
Justy - майстор
Това, че влизат три проводника в апартаментното табло е ясно. В кутията за ключа колко излизат и къде се намира тази кутия - в хола или в коридора ?
По принцип нулата не ходи на ключ - камо ли земя. На ключа се подава фаза и той я комутира към една или две вериги, зависи от типа на инсталацията.
Последна промяна от Justy на съб апр 28, 2007 9:12 am, променено общо 3 пъти.
Palawnik - специалист
desarner, няма смешно питане. Вероятно и аз ако задам въпрос в твоята област ще изглежда елементарен и смешен.
Сега по въпроса:
Защитния проводник PЕ "минава" директно през кутията и отива е осветителното тяло. Там по него има клеми те са кръстени "L", "N" и "PE". Ако няма клема кръстена "PE" има някъде друга клема със знак за „заземление”. В клема "L" слагаш фазата, в клема "N" слагаш нулата, а в клема "PE" (заземление) слагаш този трети проводник който се чудиш какво да го правиш. В никакъв случай не обединявай нулевия и защитния проводник.
:) Успех
vankata - напреднал
Бъди по-внимателен!Може да е предвидено серийно захранване на осветителното тяло.Тогава ще ти е необходим сериен ключ(с 2 копчета)
А някой да се е сетил за това че може ключа да е със светлинна индикация.
Благодаря за отговорите, казаха ми че са 3 жици защото е предвидено за сериен ключ. Което ме ужасчва :)
Първо: Може ли да не ползвам жълтата жица а замо фаза и нула за да го направя с една лампа.
Второ: Ако не е сложно можете ли да ми обясните как се връзват 3 жици към 2 ключа (Сериини)

Благодаря Ви :)

Тема "Един въпрос (Фаза, Нула, Земя)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: