Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
beretta - помощник
Живея на 50 км от София (община Горна Малина) и тук токът спира почти всеки ден за по пет минути. Но това го отдавам на това че живея в България и тук всичко е трагедия.
Преди няколко дни имаше буря и токът просто примигна, няколко часа по-късно съседът дойде и каза че токът му е на "една фаза" тъкмо да започна да му обяснявам че той по-принцип е на една фаза и тнт. обаче се замислих, че не знам защо се получава така. Лампите мижът, трансформаторните уреди започват да бръмчът и след време горят. Уредите с импулсни захранвания си работят защото при тях границата е голяма от 100 до 230 волта, и това ме навежда на мисълта, че напреженито при съседа (той е на различна жица от нас (от петте жици на стълба ако не греша една е "0" една осветление и останаите три са "фази")) е по-ниско отколкото в моя дом. Но, защо?
Ако не бъркам 20 KV напрежение в трафопоста чрез трансформатор с изведена точка за "0" получаваме 220V фазово и 380V линейно или съм в пълна заблуда?
Те станаха доста въпроси, и ще съм благодарен на всички отзовали се и разбира се ако можете да ми предложите литература по въпроса ще съм още по-щастлив.
nikolovvd - майстор
Правилото е:
Като видиш, че лампите мъждукат или светят много ярко, бягаш към главния предпазител преди да е изгоряло нещо, което по принцип и в пъти по-скъпо от бушона.
Като изгори трансформатора в трафопаста на едно място може да има 58-60V, а на друго над 300.
beretta - помощник
nikolovvd написа:
Правилото е:
Като видиш, че лампите мъждукат или светят много ярко, бягаш към главния предпазител преди да е изгоряло нещо, което по принцип и в пъти по-скъпо от бушона.
Като изгори трансформатора в трафопаста на едно място може да има 58-60V, а на друго над 300.

То това ясно, обаче ние сме на един трафопост, човекът се обади на ЧЕЗ и час по-късно токът спря за 20 минути и след това съседът каза че всичко се е оправило.
nikolovvd - майстор
Един трафопост, с един трансформатор, но с 3 фази.
Някъде 1990г. имах такава случка. Тогава у нас телевизора работеше нормално, но като включих печката се задейства защитата му. Включих лампата - жичката едва жълтее. Меря с уреда - Ц20, показва 52V. Изключих печката - телевизора заработи, а напрежението стана 58-60V. Бегом към бушона и така се разминах без поражения. За разлика от комшиите, които се бяха сдобили с 300+ V.
moimoimoi - майстор
вариант 1: лоша нула - тогава според натовареноста на фазите напрежението вместо 220-230волта варира да кажем 50-300волта , обикновено тогава стават поражения по уредите

вариант2: изгорял предпазител на страна 20 киловолта, тогава фазата на вторичната страна на трансформатора варира в някакъв диапазон от 0 волта до 150 примерно и при натоварване се наблюдава голям спад в напрежението,идват техниците,сменят предпазителя за 5-10 минути и всичко се оправя
bobko - специалист
beretta написа:
Живея на 50 км от София (община Горна Малина) и тук токът спира почти всеки ден за по пет минути. Но това го отдавам на това че живея в България и тук всичко е трагедия.
Преди няколко дни имаше буря и токът просто примигна, няколко часа по-късно съседът дойде и каза че токът му е на "една фаза" тъкмо да започна да му обяснявам че той по-принцип е на една фаза и тнт. обаче се замислих, че не знам защо се получава така. Лампите мижът, трансформаторните уреди започват да бръмчът и след време горят. Уредите с импулсни захранвания си работят защото при тях границата е голяма от 100 до 230 волта, и това ме навежда на мисълта, че напреженито при съседа (той е на различна жица от нас (от петте жици на стълба ако не греша една е "0" една осветление и останаите три са "фази")) е по-ниско отколкото в моя дом. Но, защо?
Ако не бъркам 20 KV напрежение в трафопоста чрез трансформатор с изведена точка за "0" получаваме 220V фазово и 380V линейно или съм в пълна заблуда?
Те станаха доста въпроси, и ще съм благодарен на всички отзовали се и разбира се ако можете да ми предложите литература по въпроса ще съм още по-щастлив.
При драстична разлика на напреженията на различните фази както описваш случая става въпрос за изгорял предпазител на страна СрН на трансформатора.След като са пристигнали техниците са го сменили и всичко се е нормализирало.Получава се така защото всички трансформатори 20kV/400V схемата на свързване им е триъгълник/звезда и когато прекъсне една от фазите на първичната намотка именно в триъгълника тогава в вторичната намотка се индуктират различни напрежения и често се случват фалове с техниката вкъщи.Трансформатора не може да работи на "една фаза", но с две фази работи и тогава се случват тези аномалии.Проводниците на стълбовете по принцип са 5 както си забелязал(не регламентирано съм виждал по7-8,но това е вече висша електротехника изобретена от колеги електроехници) по правило редът отгоре надолу първата (най-високата) е нулата и надолу по посока зиг-заг е 1,2,3 фаза и най-отдолу е проводника за уличното осветление.
vandu - специалист
Да попитам и аз.
Не се ли свързват трансформаторите с тази цел в "зиг-заг", ако има някаква асиметрия да се поизравнят напреженията.
И другото което ми е интересно, всички ли трансформатори в трафопостовете са "зиг-заг"
beretta - помощник
След като поразмислих малко и аз стигнах до извода с изгорелия предпазител, за всеки случай попитах приятел учащ 4 та година в ТУ и то точно такава специалност, обаче той халхабер си нямаше за какво говоря. Стана ми много тъжно че има такива студенти в България. Цял жовот ще съжалявам че не отбирам от математика иначе щах това да уча, поне ми е интересно, той математик обаче без желание.
Извинете за отклонението и благодаря за помоща и вниманието.
bobko - специалист
vandu написа:
Да попитам и аз.
Не се ли свързват трансформаторите с тази цел в "зиг-заг", ако има някаква асиметрия да се поизравнят напреженията.
И другото което ми е интересно, всички ли трансформатори в трафопостовете са "зиг-заг"
С моят крехък стаж от 10 години в енергетиката не съм попадал на трансфотматор свързан зиг/заг.В трафопостовете да не кажа голяма дума 95% от трансформаторите до 1000kVA групата на свързване е триъгалник/звезда където звезният център е така наречената нула (0) с нея и една от трите фази се получава напрежението 230V (фазно напрежение) и 400V (линейно напрежение)между две от фазите. В Подстанциите 110/20kV трансформаторите ВН/СрН-110/20kV 25MVA и нагоре в повечето случай групата на свързване е звезда/звезда.
Последна промяна от bobko на пон апр 20, 2015 11:26 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
vandu написа:
...Не се ли свързват трансформаторите с тази цел в "зиг-заг", ако има някаква асиметрия да се поизравнят напреженията...
Не. Трансформаторите в трафопостовете се свързват триъгълник-звезда или триъгълник - зиг-заг за да подтиснат хармониците. Кратните на 3 хармоници.
И тъй като всяка фаза от високата страна 20kV участва във формирането на две фази на ниската страна,
отпадането на една фаза 20kV води до намаляването на напрежението в две фази от ниската страна.
В дадения случай - нито лампите с нажежаема жичка им пречи ниското напрежение, нито на трансформаторните уреди.
За тезаи с електронно захранване е ясно - или работят, или спират.
Проблем обаче е за електродвигателите - примерно компресорите на хладилниците.
:partyman:

Тема "Един глупав, но много чест въпрос." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: