Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kvazo - помощник
Здравейте, рових се доста, но не успях да открия конкретен отговор на въпроса който имам, а именно:

Какво се случва с авт. предпазител, когато токът на късо е по-малък или по-голям от кривата му на изключване ?

ПР. Авт. предпазител с крива С 5 - 10 In -> какво ще стане ако имаме 4In или 12In ?
shadow__01 - майстор
Ако предпазителят ти е 10A с стане късо след него когато токът нарасне 5 пъти (50A) той ще изключи. Тези 50A са минимума при които той сработва на (късо). Максимума му е 100А Тъй като в природата няма две еднакви неща, никой не може да даде точно стойност при колко ще изключи. Затова е даден толкова голям диапазон 5 до 10 пъти.
Ако токът по някаква причина се задържи 4 пъти номиналния не би трябвало да изключи, но все мисля, че ще изключи. А до 12 пъти номиналния вече ще е изключил доста бързо.
Salvador - специалист
Това е някакъв частен случай, касаещ индукционния предпазител.
Топлинния...в момента в който отделената топлина стане повече от тази, която корпусът на предпазителя може да отдаде към друго тяло или към атмосфера, енергията ще се натрупа и предпазителят ще изключи без проблем. За това аз съм фен повече на топлинните предпазители за битова употреба. Повечето бели стават от претоварени инсталации. Което с топлинния предпазител е много трудно да се стане-той си се загрява и изключва. Докато индукционния...иска ток, без да се интересува от температурата.
Горното е валидно за предпазителите с "чиста" конструкция, работещи само на единия принцип. Вече все по-често се ползват комбинирани-индукционни, но имащи и топлинна защита.
moimoimoi - майстор
Kvazo написа:
ПР. Авт. предпазител с крива С 5 - 10 In -> какво ще стане ако имаме 4In или 12In ?

и при двата случая ще изключи
при 4In по бавно
при12In моментално

предпазител 20 ампера с товар 21 ампера изключи след около минута
Тани - модератор
moimoimoi написа:

предпазител 20 ампера с товар 21 ампера изключи след около минута
Сигурен ли си? 21 ампера е в границите, позволяващи му в определени случаи да не изключи НИКОГА!
moimoimoi - майстор
абсолютно сигурен ,предпазителя е на шнайдер
kuger - майстор
Чакайте, бре тези АП-та нали си имат и термична защита? При ток под този на к.с. и над номиналния би трябвало да се задейства тя.
Salvador - специалист
Ако я има, ще задейства на 100%, при това след не много време.
kuger - майстор
Salvador написа:
Ако я има, ще задейства на 100%, при това след не много време.
Един 50 годишен, витлов автоматичен предпазител има и магнитна и термична. Срамота е тея по-модерните да нямат! За чий ми е такъв АП, дето ще чакам да ми се стопи кабела, че да се задейства от късо? Трябва да имат! Баси, от 2007 год не практикувам занаята и съм ги забравил тия неща :shock:
fox_vt - майстор
Имат как да нямат и си работи при претоварване,вече колко е точно кой да ти каже но работи.

Тема "Криви на изключване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: