Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
FM STEREO - специалист
Здравейте колеги,имам проблем с АП на "Шнайдер" 32А крива С, при натоварване с 9KW (проточен бойлер 6kw и проточен бойлер 3kw,предпазителя не изключва,кабела е 4мм2 а разстоянието до таблото е 10 метра и искам да го предпазя от претоварване,тъй като на един токов кръг са вързани двата проточни бойлера,сложих за проба 25А също на "Шнайдер" крива С и той също не изключва, 16А от същият тип изключва при 9kw,когато се включат и двата бойлера,когато е включен 6kw-атовият бойлер държи.
9KW са 40А,защо 32амперовия и 25амперовия не изключват. Преди защитавах този токов кръг с винтов 32А и той изгаряше при натоварване с 9kw. Ако го сменя с такъв с крива В дали ще защитава токовият кръг при включване на двата бойлера?
Стиви - специалист
Нормално е да не изключи веднага. Трябва му време. Както и на кабела за да загрее.
FM STEREO - специалист
E то е така,ама има опасност кабела да се запали преди да е изключило АП-то,не смея да рискувам да оставя продължително време включени и двата бойлера за да видя кога ще сработи АП-то.
gogo7777 - майстор
Почти съм убеден, че консуматорите сумарно не са 9 киловата. Измери тока или съпротивлението на нагревателите и сметни пак. Аз имам бойлерче 6 киловата /по бумаги/, а не сваля 25А АП, като го измерих се оказа малко над 5 киловата. :wink:
FM STEREO - специалист
Да, 3 киловатовото е с съпротивление 15ома,230:15=15Ах230=3.5kw
6 киловатовия е с съпротивление 9,3ома,230:9,3=24,7Ах230=5,6kw
Общо стават 9.1kw това са 39,5А,би трябвало АП да пада. Ще меря и токовете.
gogo7777 - майстор
По-интересното е защо не свалят 25А-я предпазител. Напрежението под товар в норми ли е :?
PCL82 - майстор
При стопяемите предпазители има един коефицент, който казва, че студен предпазител ще изключи при претоварване от 1,45 до 1,6 пъти номиналния ток чак след 1час. При топъл предпазител това време може да падне до няколко минути или секунди.
При автоматичните предпазители този коефициент е между 1,1 до 1,45.

За 4мм2 дават продължителен ток без опасност от прегряване при полагане с добро охлаждане 38А. Щом 25А ти вършат работа за краткотрйния режим на ползване можеш да сложиш такъв.

Виждал съм захранване на два апартамента, отопляващи се на ток, две двойки по 4мм2 ПВА,пуснати в обща тръба 16мм и защитени с витлови предпазители 63А. След подмяна на това недоразумение се оказа, че изолацията на проводниците в тръбите е в добро състояние, защото когато се грее на ток температурата на стълбището през което минаваха е ниска. Единствено основите на предпазителите са греели яко и там изолацията на ПВА-тата се беше постопила и предпазителите горяха често.
moimoimoi - майстор
кривите на изключване се отнасят за тока на късо, да кажем при крива В е 3-5 от номиналния ток а при крива С е 5-7 ....примерно
а защитите дето трябва да изключат при претоварване са еднакви при всички според номиналния ток .....25-32-40-50-63....
скоро в една тема бях писал че 20 ампера предпазител при ток 21 ампера изключи след около минута
така че измери тока на 6 киловатовия ако е под или около 25 ампера сложи 25 ампера предпазител и включи 6 киловатовия бойлер, ако след 15 минути не е изключил включи и 3 киловатовия и ако до 2-3 минути не изключи предпазитела тогава се притеснявай,като същевременно наблюдаваш кабела колко загрява

имам наблюдение над една машина захранена с 4x4мм* и с товар 32ампера и кара повече от 15 години и няма проблем с кабела
Стиви - специалист
Този 20А предпазител или е менте, или е бил яко загрял от съседните предпазители. Ти премери ли 21А или ги сметна :?
moimoimoi - майстор
:lol: еми измерих ги. и беше нов на шнайдер,защо да е менте? пише 20 ампера и на 21 изключва

Тема "Помощ за АП!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: