Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
homealone - специалист
взех си от тези системите дето са и на тях има 3 жици.
L, N и земя.
казаха ми че L е фазата.
има ли значение дали ще свържа фазата към L или към N?
и да свързвам ли с мост земята на лампата с нулата (N) (както направих при контактите примерно) или само да си свържа фазата и нулата? :?
Тани - модератор
Задължително си направи зануляване! Желателно е да спазиш и другите обозначения ! По този начин ще прекъсваш фазата с ключа и при смяна на крушки ще избегнеш риска да те перне тока! Иначе за работата на лампата няма значение!
masteradmin - майстор
Значи вземаш фазомер змерваш къде е фазата и след това я свърваш към L, след това 0 към N и зануляването.
homealone - специалист
за да няма объркване щото май мастер админа като пише заниляване ми се струва, че мисли заземяване а и никъде не видях думата земя ще питам така.
да свържа ли на късо N (където включвам нулата) със земята на лапмата (където има знака като антена (май показваше заземяването)) с някаква жичка
Palawnik - специалист
homealone написа:
за да няма объркване щото май мастер админа като пише заниляване ми се струва, че мисли заземяване а и никъде не видях думата земя ще питам така.
да свържа ли на късо N (където включвам нулата) със земята на лапмата (където има знака като антена (май показваше заземяването)) с някаква жичка
Правилно си разбрал.
homealone - специалист
значи продължаваме

1.сложих няколко лампи без да давам на късо нулата и земята и замерих корпуса на лампата - няма ток нито при включен ключ, нито при изключен.
2.на една лампа пробвах да сложа жичка между нулата и земята и при изключено положение фазомера свети на корпуса.
3.само на една лампа дори и без тази жичка ми свети фазомера на корпуса при изключено положение.
3.1.на тази лампа има ток на фазата при изключен ключ.
3.2.в тази стая не са сложени девиаторите както трябва. девиаторите са за друга лампа, но на същата кутия.

някой ако може да ми разясни тия фокуси.
и направо ми стана интересно как са по дяволите са вързани ключ, лампа и кутия :?
estrogen - специалист
Няма фокус съвсем нормална утечка във ел.инсталацията , стандарт във България на ел.инсталации два проводника фаза и нула ( работна и защитна ) вече се въвежда и трето жило PE - земя . Тази утечка да не те чуди . Някои беше побликувал във този форум един много добър PDF -документ за дефекнотокови защити където има също и други практични съвети . Когато няма трето жило земя тази токова утечка си остава вътре във с-та . Дори и когато си прекъснал фазата чрез ключ във твоя случай има утечка по НУЛЕВИЯ проводник .

Прикачен файл

Pic83.JPG
Pic83.JPG (25.62 KиБ) Видяна 133536 пъти
estrogen - специалист
Ако прави голям обек със посочените лампи , и има доста електроуреди по-добре си сумираи утечките за да не се превърнат в опасност за живота на някой човек .
homealone - специалист
кухня с лампа с 2 крушки + бойлер +пералня + печка + хладилник. и един кабел излиза от кутията за една крушка на двора.
и как да разбера дали тази утечка е опасна. за мен свети ли фазомера си е опасно.
мога ли да го оправя.и това че не съм свързал кабела на лампите за заземяването с нищо голям проблем ли е?
(на останалите лампи не ми свети фазомера на корпуса на лампата)
estrogen - специалист
http://www.schneiderelectric.bg/bgnew/d ... tokovi.pdf
Ето го PDF документа посочен във една тема тук, прочети го там е посочено пораженията от електрическия ток и други полезни съвети отговаря на много въпроси и всеки които желае да предприеме някакъв ремонт или монтаж на ел.елененти е препоръчително да го прочете . А утечката може да се замери посредством мултимер , мултицет .

Тема "Осветление - земя - нула - L - N" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: