• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shotoman - помощник
Здравейте колеги,
Имам следното питане. Потърсих подобна тема, намерих няколко, но не открих отговор на конкретния ми въпрос, а именно:

Ново жилище, предават ми го без ключове и контакти. Забелязах, че навсякъде от стените излизат по три кабела, т.е. инсталацията следва да е трипроводна. За да свържа контактите ми трябва фаза, нула и земя. Дали ще свържа фазата отляво или отдясно няма значение. До тук мисля, че всичко ми е ясно. Земята трябва да се върже по средата, на пластините....обаче
1. Въпрос - Как да разгранича по най-лесния начин кое е нулата и кое земята? Фазата ясно, фазомерът е на колана винаги.

2. Въпрос - (ще опиша въпроса малко лаишки, за което се извинявам). Ако имам в хола полюлей, който е с 5 крушки, да речем и е на два кръга, т.е. ключът трябва да е с два бутона - единият да пусна част от крушките, другия другата част. Та в този случай, кабелите за връзване на ключа, които излизат от стената не трябва ли да са 4, щом принципно инсталацията ми е трипроводна? Опитвам се да се ориентирам (понеже не ми предоставиха схема) дали някъде са ми оставили извод за такъв полюлей с два кръга. :)

3. Въпрос - подобен на предишния. Девиаторните ключове при трипроводна инсталация - пак ли остават три или трябва да са четири? Иначе в друга тема намерих прекрасно обяснено как се връзва дeвиаторен ключ :)

Предварително благодаря :)
shotoman - помощник
:? Ммммм добре, а нещо по-конкретно :-D
toolegittoquit - майстор
По конкретно
1.От фазата бие ток, от нулата не. :-D По-конкретно от фазопоказател здраве му кажи.
2.Да, 4 проводника. Двоен ключ - 2 отделни проводника отиват към лампите, за да си ги пускаш отделно двете групи. По проводниците отива фаза. Може принципно да се спести заземяването на осветлението, но по новите норми е нужно, а предвид металните осветителни тела - препоръчително е да не се спестява.
3. Каквито проводници имаш работни, те са си работни. Девиаторни 2 броя - 3 проводника. Отделно трябва да имаш заземителен проводник за осветителните тела.
nikolovvd - майстор
1. За осветлението фазата винаги е на средния от трите проводника, а двата крайни са нула. Кой от двата ще вържеш да захранва полилея и кой за корпуса не е от значение. Осветлението не е на ДТЗ.
2. Ако в хола е предвидено осветление с два токови кръга, това което посочваш, то от тавана ще стърчат два кабела. Понякога са трипроводни, а понякога двупроводни. Строителя оставя жиците в конзолната кутия забелени и ако имаш 3 забелени жици, то имаш 2 токови кръга, а ако са забелени само две или са просто две, то имаш един токов кръг.
3. Дивиаторния ключ си прочел как се свързва. При тях в едната конзола имаш 3 усукани кабела и обикновено това е направено там, където излиза нулата, но аз за всеки случай ги разделям преди да пусна захранването от таблото и после проверявам дали е наистина нула.
Трябва да знаеш, че инсталацията е готова, така че на теб ти остава само да свържеш ключовете и контактите.
Контактите също са с 3 проводника, но при тях единият е жълто-зелен и е за заземяването, а другите съответно фаза и нула. Понякога може да няма проводник с този цвят и тогава се взема една пробна лампа (крушка на фасунга свързана с две жици) и се включва между средния и един от крайните проводници. Ако светне постоянно, то си я свързал между фаза и нула, а ако светне и угасне си я свързал между фаза и заземяване, което от ДТЗ се отчита като авария и тя изключва захранването на всички контакти.
Този номер го прилагам винаги при свързване на контактите, като по този начин тествам защитата и си подсигурявам спокойна работа, а не под напрежение.

Не забравяй, че като те удари тока, не можеш да си го върнеш! :-D
fikata - майстор
3. Дивиаторния ключ си прочел как се свързва. При тях в едната конзола имаш 3 усукани кабела и обикновено това е направено там, където излиза нулата, но аз за всеки случай ги разделям преди да пусна захранването от таблото и после проверявам дали е наистина нула.
Извинявай, но това не го разбрах. Нула в конзолата при девиаторна инсталация:? :?
Дидо_Д - помощник
1. За осветлението фазата винаги е на средния от трите проводника, а двата крайни са нула. Кой от двата ще вържеш да захранва полилея и кой за корпуса не е от значение.
Тук не съм съгласен кой от двата крайни ще върже, защото единия е нулата, а другия е земното. Ако върже земното на мястото на нулата към полилея нали ще падне ДТЗ. Жълто-зеления е на корпуса на полилея, синия и кафевия отиват към фасунката.
Дидо_Д - помощник
fikata написа:
Извинявай, но това не го разбрах. Нула в конзолата при девиаторна инсталация:? :?
Нули не влизат в конзолите към ключовете, те се подвързват в разклонителните кутии.
nikolovvd - майстор
Дидо_Д написа:
Ако върже земното на мястото на нулата към полилея нали ще падне ДТЗ.
Осветлението не се свързва с ДТЗ, освен ако не си правил инсталацията сам.
ДТЗ се свързва само на контактите. В по-големите жилища може да има по 2 и 3 ДТЗ, но нито една не е за осветлението.
Защо е така ли? Питай проектантите. За мен обяснението е просто. Никой не се качва на стола, за да се държи за корпуса на полилея, че да има опасност да го удари тока, но за сметка на това в ежедневието си всеки се докосва по няколко пъти на ден до хладилника, пералнята, печката, тостера, микровълновата и т.н.
В контактите вече жълто-зеления проводник е на заземяването, респективно излиза на корпуса на уредите.
shotoman - помощник
При мен навсякъде излизат по три кабела - за лампи, за контакти, за ключове. Единствения извод с два кабела е за вентилатора в банята.
  • 1
  • 2

Тема "Инсталация с трипроводни кабели, свързване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: