Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krfidanov - напреднал
Здравейте и привет на Всички.
Опирам до Вашата помощ понеже имам нужда от помощ при един девиатор.
Извикаха ме да го монтирам обаче при измазани вече стени на коридор с италиански венециански и тем подобните му мазилки. За съжаление инсталацията не е правена от мен и за още по голямо съжаление възможността за къртене отпада. Приемам всякакви варианти дори и за монтаж на импулсно реле в тавана или пък вариант за придълбочаване на конзолните кутий и монтаж на на някакви мини релета там.
Прилагам схемата в момента.
Прикачен файл:
Девиатор.png
Девиатор.png (31.92 KиБ) Видяна 1018 пъти
Благодаря предварително и Весели Празници.
Чираче - майстор
Тая схема не мога да я разбера. Май не е правилна. И, всички ключове трябва да прекъсват фазата, а не нулата.
zz_stefanov - майстор
Как определи че тези две в дясно са 'нула'
От тавана ти висят три жила?
Как прозвъни инсталацията за да нарисуваш това.

ПС Съмнявам се в това което си начертал.
Последна промяна от zz_stefanov на съб апр 23, 2022 7:03 pm, променено общо 1 път.
ESPACE - майстор
Слагай един датчик за движение и да приключва сагата. С това опроводяване нищо не можеш да направиш. А има и огромна вероятност това което си нарисувал изобщо да не е така. Електротехник трябва!
zz_stefanov - майстор
Аз съм убеден, че начертаното не е вярно.
Подхода за определяне на изводите по конзолите за мен е следния:
Трябва да си сигурен, че нямаш конзола за трети кръстат ключ, с него нещата малко се усложняват.
- сваляш предпазителя
- отвиваш крушката
- сваляш монтираните временно в конзолите ключове и разделяш всички жила
- включваш предпазителя и намираш фазата в една от тях (при напълно разкачени вериги трябва да е само една от шесте жички)
- при свален предпазител в конзолата в която си открил фазата, монтираш единия ключ, като фазата трябва да му се закачи към 'средния' извод. Другите два проводника по другите изводи.
- включваш предпазителя и с превключване на монтирания ключ трябва да намериш двата извода на които излиза алтернативно фазата в другата конзола. Този проводник който не е бил офазяван трябва да се постави на 'средния' извод на втория ключ, а другите два проводника, които бяха офазявани по другите два извода.
- завиваш лампата и трябва да светне (освен при теб поради наличието на трети проводник на тавана трябва да си сигурен дали той не е заземяване и да не е включен грешно в фасунгата)

Всичко трябва да се извършва максимално внимателно и когато се извършва монтажа да става при свален предпазител.
Ако не разбирате не правете това!!!!
krfidanov - напреднал
Привет отново.
Да отбележа:
Схемата за свързване на девиатори ми е до болка позната.
Тази, че не е правилна - не е.
Замерванията са направени при свален предпазител от АТ.
Токовия кръг за осветление е само един.
Всички излази посочени в схемата са верни по описания начин и проверени при разкачени и размонтирани ключове, лампа, и откачен фазов проводник от АП. Измерванията са направени с необходимите за целта уреди.
Лампа с детектор за движение е също вариант иии може би единствен.
Питането ми е ако има вариант - дори и извън правилата да се монтират девиатор или бутонен ключ за импулсно реле, както съм описал.
zz_stefanov - майстор
Как определи двете нули в дясно.

Импулсното реле е по трипроводната схема за стълбищен автомат и тук не става.
Остава ти осветително тяло със сензор за движение и декоративни неизползваеми ключове по стените.
mika - специалист
И на мен не ми се вярва чертежа да е верен, но дори и да е така има решение - кинетични безжични ключове. В двете конзоли трябва да се направят връзки, за да стигне нула до лампата. Останалото се подразбира.
zz_stefanov - майстор
Да има много безжични решения. Тези ключове са най подходящи - не искат захранване.
fbr - майстор
Дистанционно управление на лампа може да купиш, като те се управляват освен с дистанционото, и с прекъсване на захранването. Могат да управляват до три лампи, и при прещракване на ключа, първо светва едната, после и втората и след това и третата. При последващо прекъсване угасват и трите.

Тема "Девиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: