• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Привет,

Не съм компетентен относно електротехника и може възпроса ми да е много глупав, но се надявам да ми отговорите.
Взех си led лента с траф: in 220V out 12V 75W. Имам един малко по отделен контролер за led с който искам да ъправлявам led-a.
Този контролер има входове за фаза и нула. Срязах буксата на трафа и измерих с фазометър да видя, коя жица е нула и коя фаза. Останах много изненадан, като видях лампичката на фазометъра да свети и при двете жици.
Това нормално ли е? Не знам сега как да свържа контролера.
hidrazin - майстор
Нещо тотално си се объркал. Трансформатора няма фаза и нула на вторичната си намотка.
Я дай точните модели на трансформатора и контролера защото не става ясно какво си рязал и кое къде искаш да включваш.
:partyman:
Стиви - специалист
Ток тече само когато има свързан консуматор на вторичната намотка. Нормално е тока премерен на едната и на другата жица на изхода на трафа да е абсолютно еднакъв. Заглавието е некоректно.
Най вероятно контролера ти е за 220в и не се нуждае от траф.
toolegittoquit - майстор
Трансформаторът няма фаза и нула. Единствената причина да те шибне тока, когато пипнеш фазата от електрическата инсталация на дома ти е, че в трафопоста единият край на трансформатора е заземен. Ако не беше заземен, нямаше да те удари тока, освен ако не хванеш и двата кабела от контакта - фаза и нула. Иначе на трафа намотката има начало и край. Тъй като трансформаторите са устройства, които преобразуват ток/напрежение по определени закони, макар да не са с ефективност 1-ца, също така се променя и посоката на тока във вторичната на намотка. Имаме и закъснение от разни там съпротивления.. :)
kolev_k - специалист
jrachev написа:
Останах много изненадан, като видях лампичката на фазометъра да свети и при двете жици
А бе не се казва фазометър,казва се фазер :-D .И с него не се мери-проверява се за отсъствие или наличие на напрежение.
:) Благодаря за съдеиствието. Както казах не разбирам и не ми е това работата.
@hidrazin това ми е трансформаторчето -> http://www.krushki.com/index.php?main_p ... cts_id=403 а контролера http://www.fibaro.com/manuals/en/FGRGBW ... .1-2.3.pdf
shadow__01 - майстор
Според инфото за димера ще трябва да използваш закупеният от теб адаптер за да го захраниш. Само да не прекалиш с лентите, че мощността на адаптера ти е само 72W. Иначе димера може до 144W на 12V с подходящо захранване.
Спазвай плюс и минус като свързваш и не мисли за фазопоказатели. След изправители и галванично разделени захранвания те нямат работа.
Последна промяна от shadow__01 на съб юни 20, 2015 8:56 pm, променено общо 1 път.
teves - специалист
toolegittoquit написа:
Трансформаторът няма фаза и нула. Единствената причина да те шибне тока, когато пипнеш фазата от електрическата инсталация на дома ти е, че в трафопоста единият край на трансформатора е заземен. Ако не беше заземен, нямаше да те удари тока, освен ако не хванеш и двата кабела от контакта - фаза и нула. Иначе на трафа намотката има начало и край. Тъй като трансформаторите са устройства, които преобразуват ток/напрежение по определени закони, макар да не са с ефективност 1-ца, също така се променя и посоката на тока във вторичната на намотка. Имаме и закъснение от разни там съпротивления.. :)
Я пак?Не е сериозно да пишеш такива работи и очевидно , си вярваш!!!
  • 1
  • 2

Тема "Защо и по двете изходни жици на трафа тече ток?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: