• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте! Апартамента е двустаен в панелен блок. Таблото е с четири бушона - "Осветление,Контакти,Контакти,Ус.КонтактКухня". Контактите са подови с по четри кабела (два дълги и два къси, всички сини). При включен само един от двата бушона "Контакти" има ток в целия апартамент. В хола има четири контакта, като на първия от към врата има фаза и нула на два от кабелите. Свързвам ги с другите два кабела и така идва ф. и н. на втория , след това на третия и след това на четвъртия НО, там също има фаза и нула на два от кабелите.
Въпроса ми е как да свържа последния контакт, нормално ли е да има И в него фаза и нула, и защо само от единя бушон има ток в целия апартамент.
shadow__01 - майстор
Как така подови контакти пък в апартамент?
Възможно ли е единият предпазител "контакти" да е за бойлер или печка?
В таблото няма ли главен предпазител?
bobko - специалист
Ел.инсталацията ти се нуждае от електротехник.Не бива да да се захващаш с неща в който не сигурен особено с тока.Имаш проблем в ел.таблото,и не само.Не може след като включиш само един предпазител (а другите да са изключени) и навсякъде да имаш ток,та то за какво са ти другите. :lol:
fikata - майстор
Апартамента е двустаен в панелен блок
В панелни апартаменти съм констатирал, че захранването на "подовите"контакти е от контакт в контакт в кръг.
Кръгът се захранва от два предпазитела в таблото. Т.е кръгът тръгва от един предпазител и завършва в друг.
Последна промяна от fikata на пон яну 11, 2016 5:32 pm, променено общо 2 пъти.
sts - специалист
Предпазителите в таблото са следните:
1.Осветление
2.Контакти стаи
3.Контакт коридор и бойлер
4.Контакти кухня
Принципът на свързване на контактите в панелките е от "контакт в контакт" до последния.
valentino76bs - майстор
fikata написа:
Апартамента е двустаен в панелен блок
В панелни апартаменти съм констатирал, че захранването на "подовите"контакти е от контакт в контакт в кръг.
Кръгът се захранва от два предпазитела в таблото. Т.е кръгът тръгва от един предпазител и завършва в друг.
Изключително рядка е тази простотия ,тук при нас но се намира...
PCL82 - майстор
Понеже контактите в панелката са много, за да се гарантира недежност и малък пад на напрежение се свързват в кръг. Кабелът тръгва от предпазителя "контакти" минава от контакт в контакт и се връща пак към него. Възможно е да са правени опити къгът да се раздели на два без да се разреже посредата при което се случва великата простотия: два предпазителя на дин кръг.

Осветлението си е осветление. Другите два кръга: контакт коридор/бойлер и ус. контакти кухня (готварска печка) са директни линии до един единствен контакт.

В кухнята трябва да има три контакта към общия пръстен контакти (един до вратата за пералня, един при прозореца до масата и един ниско долу при работния плот за хладилник до балконската врата). Усиленият контакт кухня е високо над работния плот.

Като стойностти трябва да са:
Осветление: 6-10А (макс 16А ако няма под ръка по-малък).
Контакт коридор: 16А
Контакти пръстен: 16-20А (не е е добре 25А, но ако има голям товар може).
Ус. конт кухня: 20-25А, но е добре да се сложи допълнително табло в кухнята с предпазители 16А за работните контакти към този кръг, печката може да остане директно към основният предпазител на кръга, може за удобство и безопасност да и се сложи и на нея един шалтер или предпазител.
valentino76bs - майстор
PCL82 написа:
Понеже контактите в панелката са много, за да се гарантира недежност и малък пад на напрежение се свързват в кръг. Кабелът тръгва от предпазителя "контакти" минава от контакт в контакт и се връща пак към него. Възможно е да са правени опити къгът да се раздели на два без да се разреже посредата при което се случва великата простотия: два предпазителя на дин кръг.

Осветлението си е осветление. Другите два кръга: контакт коридор/бойлер и ус. контакти кухня (готварска печка) са директни линии до един единствен контакт.

В кухнята трябва да има три контакта към общия пръстен контакти (един до вратата за пералня, един при прозореца до масата и един ниско долу при работния плот за хладилник до балконската врата). Усиленият контакт кухня е високо над работния плот.

Като стойностти трябва да са:
Осветление: 6-10А (макс 16А ако няма под ръка по-малък).
Контакт коридор: 16А
Контакти пръстен: 16-20А (не е е добре 25А, но ако има голям товар може).
Ус. конт кухня: 20-25А, но е добре да се сложи допълнително табло в кухнята с предпазители 16А за работните контакти към този кръг, печката може да остане директно към основният предпазител на кръга, може за удобство и безопасност да и се сложи и на нея един шалтер или предпазител.
1.Не са правени опити за разделяне просто така е направен целия вход!
2.За осветлението като няма под ръка ще иде да си купи !
3.Пръстена се разцепва в кухнята и се слагат 2 предпазителя по 16 А/и ако са и с оранж. палец :) / ...
4.Допълнителни табла в кухнята е извращение/шалтери и тем подобни не са нужни/ стига си му тоя който е пуснат 4мм и 25 А предпазител!
gecata1059 - специалист
И при мен са свързани така.Тристайна панелка. Контактите са подови и са свързани в кръг.При мен са две 25 Амперови АП.Оставил съм само едното включено.И осветлението е свързано по този начин.Фазата преминава от една стая в друга, като връзките са в кутията на ключа.Това си е за темата "Ел. инсталация без разклонителни кутии :lol: "
lovech2001 - специалист
gecata1059 написа:
Контактите са подови
Това ли наричате "подови" контакти, или наистина са в пода (като в някой магазини)?

Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на подови контакти." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: