• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
tonyags - помощник
Здравейте,
искам да попитам при дефктнотоковата защита колко ом-а трябва да бъде земята и как се измерва? Казаха ми че била към 30 ом-а, но не разбрах ако е по-малко да кажем 20 - дали е добре или не. За измерването също се интересувам примерно с нормален мултицет дали ще мога да го измера поне приблизително и как става измерването.
Благодаря предварително!
moimoimoi - майстор
колкото по малко толкова по добре
сам едвали ще го измериш, за измерване се ползва ел.лаборатория , т.е. хора дето се занимават с такива измервания
emil679 - специалист
Преходното съпротивление на заземителя (те) R трябва да е ≤10Ω - инсталации и ел .уредби до 1000V.
Преходното съпротивление на заземителя (те) R трябва да е ≤ 5Ω - iнсталации и ел уредби над 1000 V

Измерването ,както вече са ти обяснили се извършва от акредитирани лаборатории.
Последна промяна от emil679 на пон сеп 14, 2015 12:55 pm, променено общо 2 пъти.
tonyags - помощник
Много благодаря за бързите отговори. Единствено не разбрах дали мога да измервам съпротивлението (макар и не точно) с мултицет или не? Много хора ми казват че мога обаче не могат да ми обяснят как точно се измерва.
emil679 - специалист
tonyags написа:
макар и не точно .Много хора ми казват че мога обаче не могат да ми обяснят как точно се измерва.
Има си “Стандарт за измерване специфично съпротивление, импеданс на заземителите и повърхностен потенциал на почвата в заземителните уредби”
Това е измерване ,което е от ключова важност за всяка инсталация и ел. уредба ,съществуват различни методи , които се използват от специализираните лаборатории :

-Чрез кривата на пада на потенциала;
- Чрез четирите потенциала;
- Чрез пресичане на кривите;
- Чрез индуктивното напрежение;
- Селективен и тн. .........
Практически може да бъде направено нещо , като "измерване - оценка " на земното съпротивление само с мултицет и някакъв малък нагревателен уред и няколко формули , но не бих го споделял с непознати , не е сложно, но изисква знания и практически умения за безопасност при работа .

По-принцип - въпросът ти ,като цяло, е за съпротивление на заземяване R при наличие на ДТЗ . С ДТЗ или без нея ,съпротивлението -R трябва да е ≤ 10 Ω . Ако живееш в къща си свържи заземителния проводник по тази схема -( TN-S ) и няма да се притесняваш за стойностите на R. Дори да направиш собствен заземителен контур ,той трябва да е свързан с неутралния проводник N на инсталацията , за да се изравнят потенциалите м/у тях. :prost:

Прикачен файл

TN-S.jpg
TN-S.jpg (84.64 KиБ) Видяна 4436 пъти
Последна промяна от emil679 на пон сеп 14, 2015 6:51 pm, променено общо 4 пъти.
tonyags - помощник
Много благодаря за изчерпателния отговор!
Мисля че разбрах в общи линии нещата които ме интересуваха.
Лек ден на всички и благодаря!
Junak - майстор
emil679 написа:
Преходното съпротивление на заземителя (те) R трябва да е ≤10Ω - инсталации и ел .уредби до 1000V.
Преходното съпротивление на заземителя (те) R трябва да е ≤ 5Ω - iнсталации и ел уредби над 1000 V

Измерването ,както вече са ти обяснили се извършва от акредитирани лаборатории.
Преходното съпротивление на повторен заземител R ≤30Ω
emil679 - специалист
Стойностите на R са описани в Наредба № 3
Раздел Х
Заземителни устройства на електрически уредби с напрежения до 1000 V в мрежи с директно заземена неутрала
ivanovbg - майстор
tonyags написа:
Здравейте,
искам да попитам при дефктнотоковата защита колко ом-а трябва да бъде земята и как се измерва? Казаха ми че била към 30 ом-а, но не разбрах ако е по-малко да кажем 20 - дали е добре или не. За измерването също се интересувам примерно с нормален мултицет дали ще мога да го измера поне приблизително и как става измерването.
Благодаря предварително!
Принципно няма никакво значение за работата на ДТЗ. Принципа на работата и изключва значението на това съпротивление.
По просто казано мери тока който влиза и който излиза от електроуреда и ако се различава го изключва. Логиката е, че ако не е еднакъв, значи има нарушена изолация някъде и е опасно за живота. Прага на защита е 30 ма и една сметка показва че дали ще е 10 или 100 ома напрежението към земята няма да се промени осезаемо защото се явява последователно свързването с източника на окъсяването. Целта на заземяването е друга.

:partyman:
emil679 - специалист
ivanovbg написа:
Принципно няма никакво значение за работата на ДТЗ. Принципа на работата и изключва значението на това съпротивление.
По просто казано мери тока който влиза и който излиза от електроуреда и ако се различава го изключва. Логиката е, че ако не е еднакъв, значи има нарушена изолация някъде и е опасно за живота. Прага на защита е 30 ма и една сметка показва че дали ще е 10 или 100 ома напрежението към земята няма да се промени осезаемо защото се явява последователно свързването с източника на окъсяването. Целта на заземяването е друга.
С или без ДТЗ - заземителната уредба трябва да отговаря на определените нормативни изисквания , тъй като тя се явява неделима част от ел.инсталацията.
ДТЗ ,като всички ел . уреди и апарати може да дефектира и да не сработи . В над 95% на инсталираните ДТЗ в ТА на битови потребители никога не се е правил тест за сработване и няма да бъде направен такъв ,а той трябва да се извършва ежемесечно. Затова, корпусите на защитаваните потребители се свързват към заземителни устройства, отговарящи на нормативните изисквания. С ДТЗ или без нея ,съпротивлението -R трябва да е ≤ 10 Ω

:partyman: Принципно, написаното горе е вярно ,аз не бих го написал от притеснение ,че някой "домашен майстор" , прочитайки подобно обяснение, ще заземи инсталацията си на някоя "мотика или кирка" набита в двора и ще се позове на това, че ДТЗ ще сработи .
  • 1
  • 2

Тема "Съпротивлението на земята при дефектнотокова верига." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: