Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте, имам няколко въпроса по силнотокова инсталация на село. Наскоро започнахме ремонт, след около 10г не ходене и си спомних че постоянно имахме проблеми с бушоните. А пуснеш нещо по мощно, а пръсне бушона. Идеята ми е цяло ново табло с бушони да сложа (от тези новите автоматично превключващите) и се чудя какви да взема. Системата е един главен бушон, управляващ два други, които разделят хола и кухнята. Идеята е дори при по високи натоварвания да не изключват постоянно. Колко ампера препоръчвате да са? Аз мислех 2х40А за вторичните и 60А за главния. Груба максимална консумация ми е около 10kW. Някакви идеи?
hidrazin - майстор
thebugger написа:
Някакви идеи?
Първо си смени кабелите в къщата пък после мисли за бушоните.
Ама пък като ти чета поста, май е по-добре да си викнеш някой дето разбира.
:partyman:
thebugger - специалист
Кабелите в къщата са добре. Те са сменяни. Мисля че са 3 или 4 квадрата. Откъм тях нямам проблем. Проблемът ми е в таблото и най вече в това с какви бушони да ги подменя. П.С. Имам техническо образование, а инсталацията е архаична. Просто дайте идеи, ще се оправя ;)
hidrazin - майстор
thebugger написа:
...Мисля че са 3 или 4 квадрата. ...Имам техническо образование, а инсталацията е архаична....
Та като прочета това с червеното в мен изниква желанието да попитам техническо образование по какво?
От постовете ти става ясно само едно - далеч си от истината. Книжка кола не кара, както и дипломата не те прави специалист.
Във форума има доста теми по въпроса. Прочети, помисли и тогава питай.
Само смяната на башоните без да знаеш как е изпълнена настоящата инсталация е доста глупаво решение.
thebugger - специалист
Какъв е проблема на това в червено дето си маркирал? Сечението се мери в квадратни мм. За по кратко си служа с този израз. Техническото ми образование е в областта на слаботоковата техника, по специфично телекомуникации, точно за това се обръщам към вас за силнотоковата част. Окабеляването със сигурност е добро и без проблем ще издържи на натоварването. Системата на бушоните, както вече казах е един главен, последователно на два по слаби бушона. Чакам идеи и препоръки, не упреци ;)
hidrazin - майстор
thebugger написа:
Какъв е проблема на това в червено дето си маркирал? Сечението се мери в квадратни мм. За по кратко си служа с този израз.
Не е проблема в квадратите. Проблема е че кабел 3 квадрата няма. :-D
shadow__01 - майстор
thebugger написа:
Какъв е проблема на това в червено дето си маркирал? Сечението се мери в квадратни мм. За по кратко си служа с този израз.
В България по стандарт няма сечение 3 квадрата. Най-близките са 2,5 и след него 4.
thebugger - специалист
3.5 има. Вчера купувах такъв, а тези в къщата са по дебели от него, така че средно приравнявам на 4. Кабелите не са ми проблем, както казах. Въпросите са ми по таблото.
Svetoslavoff1 - майстор
Хидрата е перфекционист :partyman: и затова ти е повдигнал грешките. Ако искаш да получиш по-адекватна помощ, може да посочиш към кой предпазител какви консуматори имаш. Ако на някой от тъй наречените от теб "слаби бушони" са обединени няколко токови кръга е добре да използваш подмяната и да ги разделиш. Особено внимание на 0-та!
Но каквото и да правиш се консултирай с някой дето с това си вади хляба.
shadow__01 - майстор
thebugger написа:
Здравейте, имам няколко въпроса по силнотокова инсталация на село. Наскоро започнахме ремонт.... Някакви идеи?
Осветлението трябва да е разделено от контактите за общи нужди.
Същото важи и за печката, пералнята, бойлера, съдомиялна(ако има).
Това да замениш винтовите с автоматични е нищо. Трябва инсталацията да се раздели и по кръгове.
thebugger написа:
3.5 има. Вчера купувах такъв...
Може ли снимка да го видим този кабел?

Тема "Въпрос за стара ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: