• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте. Та успях да го направя прословутия усилвател с PCL86 и наистина звучи уникално, но сега се чудя какви неща мога да добавя/променя за да го подобря. Дали стандартни техники като буутстрап на предусилвателя ще подобрят линейността му. Ако имате някои съвети, ще съм много благодарен. Схемата която използвам е стандартна (прикачвам я) а захранването малко нестандартно, но пък върши работа. Нагревателя го захранвам с прав ток.

Прикачен файл

Custom Image1.jpg
miroton - майстор
thebugger написа:
Здравейте. Та успях да го направя прословутия усилвател с PCL86 и наистина звучи уникално, но сега се чудя какви неща мога да добавя/променя за да го подобря. Дали стандартни техники като буутстрап на предусилвателя ще подобрят линейността му. Ако имате някои съвети, ще съм много благодарен. Схемата която използвам е стандартна (прикачвам я) а захранването малко нестандартно, но пък върши работа. Нагревателя го захранвам с прав ток.
хубаво
ама кажи изходния траф какъв е
sstefanov - майстор
Включи пентода в триоден режим.
Какъв ти е проблема с линейността? Криви ли на слух?
thebugger - специалист
Изходния траф е с импеданс 5.1k - 4ohm. Има и разни средни точки на първичната. Криви само на по високите нива. На спецификацията на лампата пише че при 4.1W изкривяванията са 10% обаче както при повечето усилватели, това със сигурност е условно. Триодите по малки изкривявания ли имат от пентодите? Как да модифицирам пентода, като триод? Извинете за тъпите въпроси, просто съм новак в ламповите изпълнения. Наскоро за първи път видях на живо лампа, но имам опит в транзисторните усилватели. Така като гледам схемите виждам доста общи неща.
sstefanov - майстор
4 вата са си много, с правилните колони и при 1 ват няма да издържиш на силния звук.
Пробвай с по-чувствителни говорители.
Прочети в нета за триодния режим.

Сега забелязах - разкарай веднага отрицателната обратна връзка!!!!
thebugger - специалист
Коя обратна връзка. Емитерната на триодната секция (3.3к резистор) или тази от трафа към емитера на триода? П.С. Ще разтърся за пентодния режим, но едно нещо ме съмнява. 1та решетка на пентода е вътрешно свързана към катода. Дори и да изключа някоя от другите решетки, няма ли в най добрия случай да стане тетрод? Доколкото разбрах те не са много добри за усилватели. П.П.С. Високоговорителелите са хубави, колони от уредба. 3 високоговорителя са, с пищялки и всичко. Импедансът им е 6ома.
sstefanov - майстор
Лампите нямат емитер, а катод.
Включи паралелно на 3.3к катодния резистор някой добър електролитен кондензатор и махни 68k/68pF от трафа. Смени свързващия кондензатор 22nF със 100nF (възможно най-качествения, който намериш - MKP, хартия в масло и т.н.).
Триодният режим се получава когато свържеш втората решетката към анода през резистор.
С тази лампа или руският й аналог има много схеми, особено по руските форуми. Може да разгледаш там.
Високоговорителите е добре да са с по-голяма чувствителност.
И аз слушам подобен лампов усилвател и не го усилвам повече от 10-20%, чува се достатъчно силно и в съседите (които ми звънят по телефона да намаля малко :) ). Само че колоните ми са с над 95 dB/W/m.
thebugger - специалист
Аз пък емитер хахаха. Извинявай, навик :Д. Добре махам отрицателната връзка и слагам кондензатор. На мене попринцип не ми трябва много голямо усилване. Ако го оставя катодния резистор без да слагам кондензатор, няма ли да е по добра линейността за сметка на усилване? 22nF и аз реших да увелича до 100nF. А триодният режим може ли точно да кажете как да го установя, защото руският ми е слаб, а и да си призная, още не ги схващам изцяло пентодите. Мога да го направя с ключе да превключвам през двата режима. Каква стойност да е резистора който ще свързва решетката с анода?
sstefanov - майстор
Схемите се разбират на всякакъв език:
http://forum.cxem.net/index.php?showtopic=140679#
thebugger - специалист
Между другото мисля че средната точка на трафа е точно от там да се вземе точката за триодният режим където казваш. Трафът и лампата са от телевизор Плиска 2.
  • 1
  • 2

Тема "Лампов усилвател подобрения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: