Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте. Наскоро се сдобих с едно много приятно лампово радиограмофонче и успешно го модифицирах входът за грамофона да пуска музика от телефона ми. Проблемът обаче е, че нивото на сигнала е ниско за максималната мощност и трябва да го усиля. До момента използвах bluetooth колонка да действа като предусилвател, но тя работи в клас Д и на по високи нива много изкривява сигнала. Сдобих се и с лампи от един стар телевизор Плиска 2. В него намерих лампа заместител на 12AX7 и реших да опитам да направя лампов предусилвател за радиото. Транзисторен лесно мога да направя, но искам да натрупам малко опит с лампите. Реших да работя по тази схема http://diyaudioprojects.com/Tubes/12AX7 ... ematic.jpg Събрал съм всички елементи и съм си ецнал и платката. Проблемът ми е в захранването. На тази лампа са и нужни 260VDC, а аз нямам изолационен трансформатор. Реших да изправям директно напрежението от контакта. Прикачвам схемата на захранването по която смятам да работя. Някакви препоръки?

Прикачен файл

Mains Rectifier.png
Mains Rectifier.png (15.11 KиБ) Видяна 1454 пъти
dyaneff - майстор
А в "плиската" нямаше ли мрежов трансформатор ?
thebugger - специалист
Ами не съм сигурен, беше доста изтърбушен и липсваха някои неща, но със сигурност ще го погледна.
lyubohar - майстор
В телевизора Плиска няма мрежов трансформатор.
Лампите са свързани последователно в мрежата.
Така без мрежов трансформатор е много опасно!!!Забрави за тази схема,която си пуснал!!!
Може да свърши работа какъв да е мрежов транзформатор от някое българско лампово радио
с напрежения 6.3(12)V и 240-250V.Консумацията на 1 лампа е малка и трансформатора малък.
След изправяне грец ще се вдигне до към 280-300V и трябва гасящо съпротивление.
Това съпротивление горе от 8.2к.Трябва да си го изчислиш,или по принципа-проба грешка. :lol:

Ето една схемичка на изправител със селен.Може и 4 диода.

Прикачен файл

ecl86_1[1].gif
ecl86_1[1].gif (10.08 KиБ) Видяна 1433 пъти
sstefanov - майстор
Може да използваш обикновен мрежов трансформатор 230/6.3V кто го "обърнеш", т.е. да му захраниш вторичната от основното отопление (т.е. да я използваш като първична). Тогава на другата намотка (старата първична) ще получиш около 230V, които можеш да изправиш за анодно.
sstefanov - майстор
Извинявам се, беше към автора на темата.
Т.е. имаш 2 трафа 230/6.3. Единият си е свързан да прави 6.3V отопление. Вторият се свързва с вторичната си към тези 6.3V и първичната му се получават почти 230V. Те се изправят и се ползват за анодно.
thebugger - специалист
Не се бях сетил за тези варианти. Първо ще потърса схемата на радиото (радиограмофон Латвия), ще видя дали използва трансформатор и ще пробвам там да го привържа, ако това се провали ще потърся да купя 2 220V - 6.3V трафа и ще го направя по втория начин. Директното изправяне и на мен не ми се искаше много много, така че мерси :))
lyubohar - майстор
http://rw6ase.narod.ru/000/rpl_s1/latwija.html

Ако ползваш цялото радио си имаш трансформатор.
Вземаш напреженията от там.Не ти трябват други трансформатори.
Само да имаш в предвид,че ЕСС83 може да работи с две отопления-6.3,или 12.6V.
6.3V-4+5пин и 9 пин.
12.6V- 4 и 5 пина.
thebugger - специалист
Да директно от там ще си дръпна напреженията. За съжаление платката която ецнах е за 12V а радиото има навивки за 6V и ще трябва малко да модифицирам платката, но не би трябвало да е проблемно. Мерси за идеите ;)

Тема "Лампов предусилвател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: