• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Живея на 11 последен етаж в ЕПК блок. Купих го преди година и забелязах, че когато асансьора тръгне, лампите в апартамента за милисекунда премигват.
Виках хората от ЧЕЗ, правиха замервания при електромера и казаха, че проблема не е при тях. Не забелязаха пикове при тръгване на асансьора. Дали обаче е така? Смених всички лампи с LED и вече го няма проблема, само лампата на фурната прави този номер, може би защото няма кондензатор, който да компенсира пада.
Може би има връзка, но на горния етаж са мазета, там е и асансьорното. Понякога протича вода от покрива, наводнява мазето над кухнята ми и капе вода по пода. Дали влажността не прави някакво късо?
Когато купих апартамента забелязах и нещо друго - бяха сменили няколко месеца преди това електромерите. А в целия апартамент от заземяването светеше фазомера. Хората от ЧЕЗ казаха, че не са виновни за това. Оказа се, че фазата е обърната - трябваше на всички контакти в апартамента да сменя заземяването, като вместо към единия кабел, го вържа към другия. Как се е обърнала фазата за мен е загадка. Но може и да има връзка с този проблем, за който споменах.
hidrazin - майстор
Terko написа:
..Може би има връзка, но на горния етаж са мазета, ...наводнява мазето над кухнята ми и капе вода по пода. ...
Чакай сега, не че има някакво значение ама ти в някакви подземия ли живееш, катакомби, тунели...? :?
Иначе няма връзка с това къде живееш. Но пък фазомера в никакъв случай не трябва да свети от заземяването.
Между другото сигурен ли си че свети точно от заземяването?
Ако това дето си купил е ново строителство, инсталацията би трябвало да е трипроводна.
Демек фаза, нула и земя. Както обясняваш че " фазата е обърната - трябваше на всички контакти в апартамента да сменя заземяването",
оставам с впечатлението за стара сграда с двупроводна инсталация.
Та там не е ясно с какви сечения и как е изпълнена инсталацията.
Навремето се използваха доста тънки кабели, проводници...
А пък стартовия ток на двигателя за асансьора си е голям.
При тънки кабели е естествено лампите да премигнат от големия пусков ток и пада на напрежение в тънките кабели.
Ама това са си само мои разсъждения. Трябва да се види на място какви кабели и сечения.
Най-притеснителното е не мигането на ламбите а светенето на фазомера.
И то не притеснително а много притеснително.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Чакай сега, не че има някакво значение ама ти в някакви подземия ли живееш, катакомби, тунели...? :?
В някои блокове с повече етажи е така. Най-горе също както и долу има помещения като горни "мази" за едната половина от апартаментите. Виждал съм такъв. Само, че беше 12 етажа.
А за светенето на фазопоказателя според мен има проблем с нулата. Трябва възможно най-бързо да се реши проблема. Може да е опасно за живущите в жилището.
hidrazin - майстор
shadow__01 написа:
В някои блокове с повече етажи е така. Най-горе също както и долу има помещения като горни "мази" за едната половина от апартаментите.
Мазе - приземно помещение, изба, зимник
Таван - специално помещение над жилищните стаи, под покрива

:? Възможно е в някои краища на таванските помещения да им викат мазе/мази.
У нашия им викаме таван или таванско помещение. Нашия блок има по едно мазе и едно таванско за всяко жилище.
Аз имам във входа две тавански и две мазета заради боксониерта до мен дето купих.
Малки са, но вършат добра работа. Лошото е че не са едно до друго че да ги обединя.
А за нулата е така - опасно си е. Ако става дума за нула де защото човека пише че светело ма заземяването.
Но пък си мисля че бърка нула със заземяване. :?
:partyman:
Не съобразих, че повечето хора свързват мазе с нещо, което е отдолу. Във високите блокове, строени около 1980-та има такива помещения над последния етаж, те са пусти и верно са като катакомби. Там е и асансьорното, което вдига голям шум. Та тези помещения са разделени на стаички и не знам защо им викаме "мазета", въпреки, че са горе :)
Може и да бъркам малко понятията. Плюсът, сиреч фазата беше свързан във всеки контакт с една жичка към заземяването на контакта. Аз разкачих на всеки контакт тази жичка и я свързах към другия кабел. Сега вече от уредите фазомерът не свети, когато го допра до корпуса на печката например. Преди това не бях оправил един контакт към който бях свързал телевизора, а в другия контакт беше включен лаптопа и когато ги свързах двете с HDMI кабел изгоря захранването на лаптопа - така искра се образува при контакта между HDMI кабела и неговия порт на телевизора...
Това че на всички контакти тази жичка беше направена като мост към Плюса (фазата) ме накара да помисля, че има някакъв проблем, явно преди това от този проводник не е пристигал Плюс, а минус.
От ЧЕЗ ми казаха, че трябвало да си видя таблото с бушоните в апартамента, но то не е пипано, стои си оригиналното и не е пипано от стария собственик. Което ме наведе на мисълта, че отвън са разменени фаза и нула при електромера, когато са го сменяли.
Контактите са с по 2 проводника и няма самостоятелна маса, затова с мост се връзва към нулата.
shadow__01 - майстор
Terko написа:
Може и да бъркам малко понятията. Плюсът, сиреч фазата беше свързан във всеки контакт с една жичка към заземяването на контакта. към другия кабел.
Значи е можело за по-лесно просто в таблото да обърнеш местата на захранващите проводници и да се реши проблема наведнъж.
Таблото е добре да се смени с по-модерно. За твоя безопасност. Тези старите ако не се лъжа са с винтов главен и черни български автоматични с незнайно каква крива на изключване.
shadow__01 написа:
shadow__01 написа:
Значи е можело за по-лесно просто в таблото да обърнеш местата на захранващите проводници и да се реши проблема наведнъж.
Вероятно е така, но с новите електромери, които са електронни не виждам по тях да има главен бушон, който да изключа. На старите електромери имаше и главен бушон. И не знам как да спра тока към таблото, за да го сменя. Иначе таблото с електромерите ми е на етажа и имам достъп до него, но уви, не видях никъде къде мога да спра тока централно за апартамента.
shadow__01 - майстор
Terko написа:
Иначе таблото с електромерите ми е на етажа и имам достъп до него, но уви, не видях никъде къде мога да спра тока централно за апартамента.
Няма ли прозорче за предпазителите за всеки апартамент на етажа? Странно изпълнение...
iliya_i - майстор
Ти контактите си ги обърнал, но осветлението? Дали не е с ключовете на нулата?
iliya_i написа:
Ти контактите си ги обърнал, но осветлението? Дали не е с ключовете на нулата?
Осветлението, да, него не съм пипал. Трябва да замеря и ключовете, да видя дали от тях не тече фаза. Ще снимам таблото днес-утре да го видите. Благодаря за съдействието :)
  • 1
  • 2

Тема "Асансьорът тръгва, лампите премигват" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: