• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте колеги.
Наех се дя направя ел инсталацията на един обект.
По проект има луминисцентно осветление.В обяснителната записка е уточнено ,че аварийното осветление е изпълнено заедно с работното,като при прекъсване на захранването остава да свети една пура от тялото.Проблема е ,че аз не съм срещал такива тела,а собственика държи да остане по проект.Търсенето в гугъл също остана без резултат.Единствено на Шнайдер открих модул за добавяне(батерия и инвертор),но в количествената сметка са упоменати като отделни тела.
Ако някой има представа дали има такива ЛОТ ,ще бъда благодарен за помоща.
krasi92 - майстор
Има такива тела 60 на 60 сантиметра мисля че тези които съм виждал са някакви гръцки.
GalinBelos - специалист
Я дай някакъв линк към такова тяло . И аз не съм виждал такива . Ще полезно за всички .
krasi92 - майстор
В момента не се сещам но ще проверя и ще пиша.Или бяха олимпиа или петридис
drastar - специалист
kaanev написа:
В обяснителната записка е уточнено ,че аварийното осветление е изпълнено заедно с работното,като при прекъсване на захранването остава да свети една пура от тялото..
...........но в количествената сметка са упоменати като отделни тела.
Това са две различни неща, уточнете с проектанта какво точно иска, защото "аварийното осветление е изпълнено заедно с работното,като при прекъсване на захранването остава да свети една пура от тялото." и аз го разбирам, като едно тяло с добавен към едната пура, модул за аварийно. Сега, дали ще намериш готов ЛОТ или ще добавиш модула, цената ще е еднаква. Не забравяй, че за тези модули трябва директно захранване от предпазителя или преди ключа, реле, контактор.... за осветлението.
Ако е за две различни тела, има много, ето ти на шнайдерhttp://www.schneider-electric.bg/docume ... alogue.pdf
sts - специалист
Колега kaanev поискайте инвеститора да направи тристранна среща/Инвеститор,Вие и Проектант/. Проектантът да уточни решението си и да предпише кой ЛОТ Вие да монтирате в обекта.
Вие нямате право да преработвате съоражения придружени с декларация за съоветствие защото нарушавате гаранционните условия на производителя на изделието.
За аварийно осветление се изтегля отделна линия за захранване на осветителите.
Вие нищо не казахте за обекта на който ще правите монтаж.
krasi92 - майстор
Точно тази една пура е на отделно захранване и работи само когато спре тока централно за да могат хората да напуснат помещенията. При добри акумулатори работи може би над 1 час като има вариянт с 3,6 и 4,8 волтови акумулатори.Ако си спестиш допълнителната линия за да захраниш аварииното то ще сработва всеки път когато изгасиш осветлението.
fikata - майстор
Правете разлика между работно, дежурно и аварийно осветление.
Благодаря на всички за отговорите.
Обекта е ресторант с хотелска част.Ще се опитам да се свържа с проектанта, макар проекта да е от 2008г.
Телата ще се монтират на окачен таван и претполагам ще са точно такива т.е 60/60
Еднолинейната схема на таблото не е много ясна,но ще го направя както трябва ,стига да знам вариянта.
А в обяснителната записка е записано така:
"Аварийното осветление ще се изпълни с осветители със схема за аварийно свързване.При прекъсване на напрежението в инсталацията,автоматично се запалва една от тръбите на осветителя от никелкадмиева батерия чрез електронен инвертор.С тези осветители постигаме:работно осветление при нормално мрежово напрежение иаварийно осветление при авария с автономност един час".
И аз не искам да модифицирам лампите ,макар да не е проблем.
todortv - майстор
Филкаб предлагат такива тела.
Преди 2 години монтирахме такива 2Х58W.
До лампата 3 жици.
  • 1
  • 2

Тема "Работно и аварийно осветление в едно ЛОТ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: