• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
Моля да ме насочите към реле което наблюдава евентуално отпадане на нулата.
Въобще в коя група да ги търся тези релета (monitoring relays) или друго ?
Модел и цена също ако някой знае ?
Идеята ми е, в стара двупроводна инсталация , да се предпази от отпадане на нулата и съответно от офазяване на корпусите на металните уреди (котлони, готв.печки, отоплителни печки с реотани или маслени радиатори и др.)
ArturDent - Почти Безобиден
И къде точно ще го сложиш това реле? На всеки уред ли, на всеки контакт ли?
Замисли ли се за това?
kam34 - специалист
Всяко обикновено реле/контактор като му махнеш нулата ще изключи, пробвай ако не вярваш.
evil - специалист
"""Моля да ме насочите към реле което наблюдава евентуално отпадане на нулата."""
:lol: Аммм че ти можеш ли да ме насочиш към реле което не наблюдава нулата :lol: тоест работи с фаза и нула но нулата отпада и то продължава да си работи :lol:
Но както каза и колегата преди мен от това няма смисъл ,по добре си престегни болтовите връзки на нулата по контакти и табла и виж земното което трябва да е мах 10ома и не бери грижа.Хората така са карали толкова години но просто е нямало дефектнотокови за да развият фобий :lol:
Светлинис - специалист
И аз усещам фобията от липсващ нулев проводник. Да кажем, че в темата за дефектнотоковата защита проблемът е разгледан сериозно.
vk - специалист
Някъде бях срещал нещо такова, обаче сега не го намирам.
Необходимо е това реле да прекъсва фазата или пък да дава накъсо(нулата с фазата), така че да пада предпазителя.
Относно споменатия контактор, струва ми се, че не е мястото му за такава цел.
moimoimoi - майстор
колега колега.............. баш контактор си ти трябва
по простата причина че даже и да има такова реле-което да следи за отпадане на нулата то това реле трябва да командва силов елемент------т.е. контактор
така че се насочи към СТ контакторите на мерлин жерин
http://www.google.bg/search?q=ct+kontak ... 24&bih=478
evil - специалист
"""Необходимо е това реле да прекъсва фазата или пък да дава накъсо(нулата с фазата)"""
Ей много бисери в тая тема :lol:
Колега ти въобще мислиш ли че някои някога ще създаде такова реле дето да дава на късо фаза и нула за да пада предпазител който да прекъсва напрежението.Ако нулата е налична това означава при сработване да прави директно късо и колко живот ще има тогава това реле пък и за какво да прави късо като всичко е наред ако пък нулата липсва ще е грешка да окъсява защото ще вкара наличната фаза в нулевия проводник който е вързан по корпуси.Сложи си един контактор като толкова искаш като той нека прекъсва само фазата но не нулата.
vvventsi - специалист
vk написа:
Моля да ме насочите към реле което наблюдава евентуално отпадане на нулата.
Въобще в коя група да ги търся тези релета (monitoring relays) или друго ?
Модел и цена също ако някой знае ?
Идеята ми е, в стара двупроводна инсталация , да се предпази от отпадане на нулата и съответно от офазяване на корпусите на металните уреди (котлони, готв.печки, отоплителни печки с реотани или маслени радиатори и др.)
когато няма нула уредите няма да работят и ще разбереш че нещо липсва или фаза или нула ,но както казаха колегите ,слагай контактори като прекараш фазовия проводник през силовия му контакт,и си готов,като няма нула той изключва фазовия проводник!
kuger - майстор
Мисля, че донякъде има логика във въпроса. Представете си жилищен вход /захранване 3 фази - на всеки клон,леви, средни и т.н. и обща нула/.Какво става при прекъсване на нулата в главно табло? Разбалансирана звезда! Но в този случай е по-добре да се ползва реле за контрол на параметрите на захранващото напрежение /има такива/.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Реле което да наблюдава евентуално отпадане на нулата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: