Вкъщи се търкаля един фенер, който работи с акумулаторна батерия от типа
. Имам доста батерии, елементи от батерии на лаптоп. Възможно ли е да свържа няколко такива батерии и да ги зареждам на фенера, като спазя волтажа ?

stefarata написа:Вкъщи се търкаля един фенер, който работи с акумулаторна батерия от типаТакива подобни акумулатори има на 6V и 12V. Твоя на колко е?. Имам доста батерии, елементи от батерии на лаптоп. Възможно ли е да свържа няколко такива батерии и да ги зареждам на фенера, като спазя волтажа ?
dyaneff написа: По-голяма глупост не бях чувал.Не ми обяснявай ти на мене каква глупост е, става ли? Знам неконтролираният заряд как съсипва тия батерии. Както и по принцип. Зареждам ги с едно зарядно с по-малък заряден ток и хубаво напрежение. Аз батериите от телефони и лаптопи ги рециклирам във фенерчета и радиота. Транзисторчето знаеш ли колко време ми свири с една батерия от телефон? Зареждам го със зарядно за телефон 4.5V, 350mA. За 2 час зареждане на 900mAh батерия и си готов.
dyaneff написа:Тинки, имаш право да си палиш къщата колкото искаш. Но не давай съвети и други да постъпват така.Като не разбираш, не плескай глупости. Няма да се запалиш, това не е нитроглицерин. Проблем ще има, ако сериозно ги презаредиш или при късо съединение. Проблемът е, че готови решения не е толкова лесно да се намерят, а за да бъдем по-точни - за да стават нещата правилно, при по-голям брой акумулаторни елементи е хубаво да се балансират, където няма как да се избегне микроконтролер. Всъщност към повечето LiOn вървят микроконтролери.
За 2 лева не си заслужава риска. Но ти няма как да го разбереш.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: