• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefarata - специалист
Вкъщи се търкаля един фенер, който работи с акумулаторна батерия от типа Изображение . Имам доста батерии, елементи от батерии на лаптоп. Възможно ли е да свържа няколко такива батерии и да ги зареждам на фенера, като спазя волтажа ?
ESPACE - майстор
Можеш да ги свържеш и можеш да ги зареждаш. Колко ще издържат преди да ги запалиш или повредиш от дълбок разряд или презаряд зависи от елементите и късмета ти. Няма да е дълго, ако не ползваш специализирано зарядно.
shadow__01 - майстор
Може да се ползват, но за зареждането вече въпроса е малко по-сложен.
Може да се наложи да ги зареждаш един по един елементите. И не на фенера, а със специално зарядно за Li-Ion батерии.
toolegittoquit - майстор
Става. Зареждаш батериите преди да започнат да се затоплят. Готов си. Колкото изкара. :)
dyaneff - майстор
toolegittoquit написа:
Става. Зареждаш батериите преди да започнат да се затоплят. Готов си. Колкото изкара. :)
По-голяма глупост не бях чувал.
DMN - майстор
stefarata написа:
Вкъщи се търкаля един фенер, който работи с акумулаторна батерия от типа Изображение . Имам доста батерии, елементи от батерии на лаптоп. Възможно ли е да свържа няколко такива батерии и да ги зареждам на фенера, като спазя волтажа ?
Такива подобни акумулатори има на 6V и 12V. Твоя на колко е?
toolegittoquit - майстор
dyaneff написа:
По-голяма глупост не бях чувал.
Не ми обяснявай ти на мене каква глупост е, става ли? Знам неконтролираният заряд как съсипва тия батерии. Както и по принцип. Зареждам ги с едно зарядно с по-малък заряден ток и хубаво напрежение. Аз батериите от телефони и лаптопи ги рециклирам във фенерчета и радиота. Транзисторчето знаеш ли колко време ми свири с една батерия от телефон? Зареждам го със зарядно за телефон 4.5V, 350mA. За 2 час зареждане на 900mAh батерия и си готов.
И преди да ми обясняваш за електроники, как щели да гърмят и прочие - ми хубаво. Ти да им сложиш контролна електроника обезсмисля цялото начинание общо взето. Тя не е кой знае колко евтина. Зареждаш, като смяташ по зарядното времето и гледаш да не се загряват. Толкова.
kotyo - специалист
Е, не е и много скъпо...
http://www.banggood.com/5Pcs-USB-Lithiu ... 43768.html
Хидразина беше дал линк и за контролери за няколко елемента едновременно. Автоматиката е голямо удобство. И :partyman: обезопасява.
dyaneff - майстор
Тинки, имаш право да си палиш къщата колкото искаш. Но не давай съвети и други да постъпват така.
За 2 лева не си заслужава риска. Но ти няма как да го разбереш.
toolegittoquit - майстор
dyaneff написа:
Тинки, имаш право да си палиш къщата колкото искаш. Но не давай съвети и други да постъпват така.
За 2 лева не си заслужава риска. Но ти няма как да го разбереш.
Като не разбираш, не плескай глупости. Няма да се запалиш, това не е нитроглицерин. Проблем ще има, ако сериозно ги презаредиш или при късо съединение. Проблемът е, че готови решения не е толкова лесно да се намерят, а за да бъдем по-точни - за да стават нещата правилно, при по-голям брой акумулаторни елементи е хубаво да се балансират, където няма как да се избегне микроконтролер. Всъщност към повечето LiOn вървят микроконтролери.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на Li-ion батерии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: