Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Yordan_Andonov - напреднал
Здравейте, предварително се извинявам, ако има подобна тема. Търсих, но не намерих.
Решили сме да слагаме в дневна, спалня, кухня и коридор спот осветление.
Из разни сайтове, както и големи магазини има доста предложения, което за мен е нож с две остриета.
Това, което ме притеснява е, наличието на няколко вида спотове (по точно крушки).
Едните са с две крачета, другите са с малка резба и има лед.
До колкото знам, тези с крачетата много бързо изгаряли, което не е рентабилно само по себе си.
Кой е най-подходящия вид спот осветление и какви са плюсовете и минусите на различните видове?
Изобщо към какво да се ориентирам?
Благодаря предварително!
toolegittoquit - майстор
За тия крушки има няколко стандарта. Има и различни видове. Аз ти предлагам да си търсиш осветителни тела с LED лампи, защото икономисват от ток и не греят толкова.
Колега, благодаря за отговора. Прав си за стандартите. Проверих и ми препоръчаха E стандарт, който е с резба. Другият основен стандарт е с 2 "пъпчици" на крушката, но човека с който се консултирах ми каза, колкото по-стабилна е връзката, толкова по-малко проблеми. За момента се спирам на стандарт Е лед крушки.
toolegittoquit - майстор
Yordan_Andonov написа:
Проверих и ми препоръчаха E стандарт, който е с резба.
То LED се произвеждат на различни резби/цокли, но и моите пристрастия са за E резба крушките. :)
Имай предвид, че не всички LED крушки са подходящи за димиране. Трябва да избираш с малко повече внимание осветлението си. Халогенните обаче много греят и хабят значително повече ток, което при по-голям брой осветителни тела има сериозно отражение на месечната сметка за ток.
naB4o - специалист
Имам съм вземане-даване с всички видове цокли. Включително и с "2те пъпчици" и "2те крачета" GU10,MR16. В момента в коридора и в банята ми светят 5 тела, които не са сменяни от 7 години. В хола имам крушки от 5-6 години не сменяни. Всичко е и до инсталацията и качеството на материалите. Във времена като нашите - най-сигурно е това с най-голяма гаранция.
Благодаря ви за мненията. Сега остава въпросът от къде да ги купя.
В интернет пространството се натъкнах поне на 10 сайта, които има богат асортимент от спотове, както и от крушки, но не знам до колко ще е удачно без да го видя на място, за да добия представа за размер, форма и тнт. Понеже съм от по-малък град, където предлагането на спот осветление се изчерпва до няколко модела се наложи да отидем до практикер и хоуммакс, където асортимента е доста по-богат. Та въпроса ми е, удачно ли е да си закупя необходимото осветление от някои от тези магазини (чисто като качество, не като цена)?
jordanvass - майстор
Обърни внимание на ъгъла на светлинния сноп, който LED лампата излъчва. Той се дава в градуси и на уважаващите себе си лампи е изписан на опаковката или поне в техническите данни. Има лампи с тесни ъгли, при които долу на пода се получава един много светъл кръг, но навсякъде другаде встрани е тъмно. Това са градуси от порядъка на 45. Има и широкоъгълни с по 120-150 градуса. Те осветяват доста по-голяма площ, респективно осветеността пада. Помисли върху това - какво искаш да осветяваш, за да няма неприятни изненади.
fikata - майстор
Вече имате решение и моето мнение сигурно ще бъде излишно.
И все пак. Спот осветлението е декоративно осветление. Идва от spot/англ./ = петно,място.
Т.е за акцентиране на осветлението на определено петно /определени различни петна/ в интериора, като голямо внимание се отдава на дизайна на груповото осветително тяло в което са монтирани тези светлоизточници.Спотово осветление може да се изпълни и със отделни единични тела.
В помещения,където е необходимо по висока обща осветеност като дневни,кухни не считам,че е удачно.
Изборът в който и да специализиран голям магазин за осветителна техника е труден, защото трудно човек може да адаптира тези светещи изложени тела в една зала към размерите на интериора в дома му.
fikata написа:
Вече имате решение и моето мнение сигурно ще бъде излишно.
И все пак. Спот осветлението е декоративно осветление. Идва от spot/англ./ = петно,място.
Т.е за акцентиране на осветлението на определено петно /определени различни петна/ в интериора, като голямо внимание се отдава на дизайна на груповото осветително тяло в което са монтирани тези светлоизточници.Спотово осветление може да се изпълни и със отделни единични тела.
В помещения,където е необходимо по висока обща осветеност като дневни,кухни не считам,че е удачно.
Изборът в който и да специализиран голям магазин за осветителна техника е труден, защото трудно човек може да адаптира тези светещи изложени тела в една зала към размерите на интериора в дома му.
Напротив. Благодаря на всички за отзивчивостта. Всякакви мнения са ми от полза. Прав сте за това, но сме се наканили и смятаме да рискуваме. Ако не се окаже удачно, сигурно ще преминем към стандартните полилеи.
Поздрави!

Тема "Какъв вид спот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: