• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arkadas - напреднал
Привет на всички от форума. Моля за съдействие при отстраняването на следния проблем. Един от контактите ми в апартамента /нова кооперация/, който до скоро работеше, изведнъж се прецака нещо и никакъв електроуред, който включа в него не работи. Измервам с мултицета напрежение 223 В, а като включа уред не работи. Много странно явление /поне за мен/. Моля за коментари и мнения.
toolegittoquit - майстор
Имаш проблем с връзките в контакта или някъде по разпределителни кутии. Щом е нова кооперация - няма ли гаранция от строител и т.н? Да идват да си оправят бакиите.
arkadas - напреднал
Самият контакт и връзките в него са проверени и всичко там е наред. Установих, че при проверка с фазомер, фазата в проблемния контакт свети по-слабо в сравнение с тези на останалите контакти. Моята логика също подсказва проблем в някоя разпределителна кутия. Въпросът е, че кутиите са подпазани и установяването на местоположението им ме затруднява. Опитвам с почукване по стената, но за сега не напипвам нищо конкретно, а не ми се ще да къртя на поразия. До колкото знам има някакви изисквания за поставяне на кутиите на около 60 см от тавана. При разговор със строителя на сградата, същият твърди, че подобен проблем е невъзможен.
DundyTheCroc - майстор
Ако си в гаранция го хвани този строител за ушите и му покажи как не е възможно, да не си бяга от задълженията по договора. Ако продължава да се прави на ударен му дай да подпише един отказ да те обслужи по гаранцията и му кажи, че ти трябва за КЗП и гледай как ще се намери цяла бригада да ти търси проблема :wink:
hidrazin - майстор
Щом фазата ти там свети по-слабо значи че въобще я няма.
Светенето на фазомера може да е и от индукция във фазовия проводник.
Включи някакъв консуматор в тоя контакт и виж дали пак ще имаш някакви показания от фазомера.
Предполагам ще изчезне.
Тогава може да се пробва с безконтактен фазомер да се открие къде изчезва фазата.
Но е малко съмнителна работата щом кутиите са замазани.
Имаш ли поне документация за инсталацията?
Щом е ново строителство би трябвало все още да не е загубена някъде.
:partyman:
Leon - специалист
Ами ако я правил тинки или някой като него?

Мислиш ли, че му трябва документация да прави ел. инсталация?
Те на него ще му кажат как се правят инсталации!
:no:
hidrazin - майстор
Е, ами нова сграда би трябвало да има бумаги поне заради акт 16.
Ся кой и как реално я е изпълнил е друг въпрос. Тя цялата ни работа е такава...
Ку беше тинки, поне връзките щяха да са запоени. :-D
Не е за предпочитане ама щеше да е по-добре от сега - вероятно с калпави спайки.
:partyman:
fox_vt - майстор
С безконтактния фазомер дали няма да може да се проследи къде минава кабела и така да стигнеш до кутията.Другия вариант със машинка за откриване на кабели ама читава че имам няколко коя от коя по хубави :-D и точно със откриване на кабели с опцията напрежение се дънят.
toolegittoquit - майстор
Leon написа:
Ами ако я правил тинки или някой като него?
Когато правя ново, върви с 3D скица. Именно защото обикновената проектантска скица не дава яснота за точното местоположение на кабелите. Така че Тинки повече да не ти в устата. Баба Меца да не те хапне. [-X
fox_vt написа:
С безконтактния фазомер дали няма да може да се проследи къде минава кабела
Не. Освен ако кабелът не е само покрит с 3mm гипс. Просто тия безконтактни не са за тия работи. Имам 2 лачени. Светят като "има ток" на кабела. Иначе в стената почти нищо не намират. То ако ставаше с уреди от битака...
ky-kyy - майстор
arkadas написа:
Привет на всички от форума. Моля за съдействие при отстраняването на следния проблем. Един от контактите ми в апартамента /нова кооперация/, който до скоро работеше, изведнъж се прецака нещо и никакъв електроуред, който включа в него не работи. Измервам с мултицета напрежение 223 В, а като включа уред не работи. Много странно явление /поне за мен/. Моля за коментари и мнения.
А като размърдаш щепсела на електроуреда, проработва ли? Според мен, проблема ти е в контакта. :? Или пластинките са се разтегнали, а навярно и е прегоряла пластмасата и като вкараш щепсела, не контактува.....Свали капачката на контакта и пробвай с пробна лампа, ако светне, смени контакта :)

Off topic Без да се обижда питащия, не зная какво е положението при него, но по принцип ми е направило впечатление и винаги съм се изумявал, как може да се дават по 1000 лева за телефон, 2 000 за телевизор, десетки хиляди левове за всякаква техника, а да се монтират контакти по левче и педесет стинки :? :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Напрежение в контакта, но не работи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: