Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Здравейте,изтрещя захранването на една мини готварска печка и сега се опитвам да я направя :).Чипа/АP8012/ беше гръмнал и около него има няколко опукали елемента .Естествено ме домързя да проверя първо всичко и тогава да сложа новия чип та се оказа и тази индуктивност ,че е прекъснала.Въпроса ми от къде мога да купя такова нещо и дали мога да сложа някава заменка и с какво трябва да се съобразя.Захранването минава през нея и фаза и нула,едната намотка е прекъсната!
Прикачен файл:
DSC_0115.jpg
Прикачен файл:
DSC_0106.jpg
Прикачен файл:
Прикаченият файл DSC_0118.jpg вече не е достъпен
lov - майстор
Принципно може да се подкара и без нея. Единствения вариант е платки донори компютърни и други захранвания. Другия вариант е феритен О пръстен и да намотаеш колкото се може проводник. Дето се казва да не е без хич.
jordanvass - майстор
Е, има и други варианти. Пусни го във вряща вода за 5-10 мин. После се опитай внимателно да разединиш двете половинки на феритната сърцевина. Само с ръце, без инструменти. Внимавай, защото феритът при тази температура е много крехък и всяко по-сериозно напъване може да го счупи. После се опитай да преброиш навивките, докато развиваш изгорялата намотка. Ако не можеш - развий и здравата, за да преброиш. Накрая с подходяща медна тел пренавий обратно, като спазваш посоките и броя навивки. Броят не е толкова фатален, по-важно е да е еднакъв в двете макарки. Сглобяването е по-лесно. Успех.
hidrazin - майстор
+1 за компютърното захранване АТХ.
Там има такива, стига захранването да не е много китайско.
При много китайските на местата на двете намотки има запоени мостчета и филтъра го няма. :-D
:partyman:
valentino76bs - майстор
sstefanov написа:
https://store.comet.bg/Catalogue/Product/8137/
А мерси то това май същото :).
Мерси на всички за отговорите.
valentino76bs - майстор
Опъна се нещо тая платка,ама то и аз толкова разбирам де :).
Та нещо на входа на стабилизатора 7805 не идва напрежение меря още след трафа пак нищо а пък намотките ми дава да са здрави освен нещо ако е окъсил вътре пущината измерих всички елементи в захранването имаше само един ценер,чипа, индуктивността и имам съмнение за един кондензатор който съм го снимал не зная това 102 нано ли е пико ли е,уреда е на 2 нф а пък показва идиотизми някакви възможно ли е защото е на /1kv.От него може ли да не тръгва така,някакви идеи :?
Схемата долу горе е така като оптрона го няма.....
Ааа намерих му една индуктивност от комп. захранване малко като скакалец стана ама ...:)
Прикачен файл:
Прикаченият файл 20131220926219765.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл DSC_0124.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
20131220926219765.jpg
20131220926219765.jpg (33 KиБ) Видяна 1075 пъти
hidrazin - майстор
Нищо му няма на тоя кондензатор дето пише 102. Това 102 е 10 с две нули отзад = 1000pF.
Уреда ти показва 959pF - нормално.
Виж какво напрежение имаш на оня големия кондензатор до чипа 10µF за 400 волта.
valentino76bs - майстор
hidrazin написа:
Нищо му няма на тоя кондензатор дето пише 102. Това 102 е 10 с две нули отзад = 1000pF.
Уреда ти показва 959pF - нормално.
Виж какво напрежение имаш на оня големия кондензатор до чипа 10µF за 400 волта.
310 право
hidrazin - майстор
Е ами право ще е защото ако е от кривото, до сега електролита да е излетял. :-D
Виж сега, то на схемата има 5 елемента на кръст.
Сменил си чипа. Ако новият е още читав или не е бил фалшив, сменяш и останалото.
Задължително двата електролита. Проверяваш диодите при отпоен поне един крак и измерваш резисторите пак с отпоен поне един крак.
Ако не тръгне, най-вероятно е трафа.
Ако е трафа не си играеш повече. Взимаш един импулсен адаптор 12V 1A и готово.
Някакъв такъв:
http://www.novotika.bg/?mod=products&ca ... &pid=10515
http://www.donsoft-bg.com/product.php?id_product=2249
Разкостваш го и намираш къде за закрепиш платчицата му на твоята.

Тема "Ремонт на платка!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: