Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
ЮПиЕс-а на водната помпа на парното май отказа, понеже зелената лапма на OUTPUT не свети. Преди когато беше изключен, светеше само червената лампа, до която има означение AC 220V, но при включване зелената лапма на OUTPUT светваше и червената изгасваше. Сега червената си свети, но зелената не светва. Опитах се да се заслушам дали помпата ще тръгне, но не успявам да чуя нищо.
И понеже захранващия кабел на помпата е свързан към ЮПиЕс-а чрез лустер клема, се чудя мога ли да махна лустер клемата и да сложа щепсел за да проверя дали помпата ще тръгне.
lov - майстор
От колко време го експлоатираш. Ако е повече от 2-3 години заминал акумулатор. А помпата никога не се връзва така. Винаги на щепсел за да може в критичен момент както сега веднага да елиминираш ЮПС-а.
nautilus33 - майстор
Ами не съм сигурен от колко време, но със сигурност има 2-3 години. Как да преоцедирам сега? Разкачам лустерклемата и поставям щепсел или е друга процедурата. Питам, понеже май четох някъде, че водните помпи работят на някакво синусуидно напрежение или нещо такова( не съм много запознат) и не трябвало да се включват направо към ел. мрежата.
hidrazin - майстор
Свързвай помпата директно.
:partyman:
nautilus33 - майстор
hidrazin написа:
Свързвай помпата директно.
ОК. С ЮПиЕс-а какво да правя- да сменя ли акумолатора или направо нов ЮПиЕс?
hidrazin - майстор
Нов акумулатор. Ако UPS-а е здрав де.
nautilus33 - майстор
hidrazin написа:
Нов акумулатор. Ако UPS-а е здрав де.
Има ли как да се разбере дали е здрав, преди да купя нов акумулатор?

ПП по принцип, когато парното не работи, трябва ли да изключвам ЮПиЕс-а или да си работи постоянно?
nautilus33 - майстор
И така- поставих щепсела и включих директно към ел. мрежата, но не чувам помпата да върти. Все си мисля, че преди съм я чувал от време на време, сега обаче нищо. Единствен като сложа ръка върху самата помпа, като че ли усещам едва доловими вибрации. Та, дали работи или и помпата може да не работи?
DMN - майстор
nautilus33 написа:
И така- поставих щепсела и включих директно към ел. мрежата, но не чувам помпата да върти. Все си мисля, че преди съм я чувал от време на време, сега обаче нищо. Единствен като сложа ръка върху самата помпа, като че ли усещам едва доловими вибрации. Та, дали работи или и помпата може да не работи?
За съжаление е трудно да ти се отговори. Явно нямаш и уреди. Най-лесно е с някой ватметър, ако имаш приятел, съсед с такова нещо. Поне ще видиш дали има консумация от помпата. А може и да е блокирала(да не върти въпреки, че се усещат вибрации), заслушай се и за характерния звук от движението на водата по тръбите или радиаторите при пускането на помпата.
А за ЮПС-а пак си трябва измерване. Трябва си измерване на напрежението на акумулатора на първо време.
nautilus33 - майстор
Благодаря. Ако е блокирала, как мога да я оправя?
Иначе от самата помпа не идва никакъв звук. От най-близкия радиатор се чува лек звук като от течаща( или може би вряща вода), но от помпата- нищо.
Не знам колко време да чакам преди да изгася котела, да не стане беля.

ПП имаме разширителен съд, но ако помпата не работи не съм наясно доколко разширителния съд ще помогне.

Тема "UPS-а на водната помпа не работи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: