• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
martin_k_g - напреднал
Дано да съм нацелил раздела :?
Здравейте,
решил съм да си направя субуфер,но не съм много във час със аудио-то :roll:
Значи да започвам със въпроси,ако може някой да помага :)
1)Трябва ли ми нещо друго освен филтър и усилвател?
2)кой от следните усилватели трябва да взема(говорителя ми е 50W).Решил съм да взема някой от следните.
http://hobby.neomontana-bg.com/kit60.htm
http://hobby.neomontana-bg.com/kit112.htm
http://hobby.neomontana-bg.com/kit177.htm
Та незнам усилвател за колко вата да взема :roll:
3)Значи буфера ще се ползва като отделен.Смисъл няма да се свързват към него други колони,но въпроси ми идва тук че ще бъде свързан с PC а аудио картата ми има един изход.Може ли да се разклони женския жак на два за да може да се свърже буфера и две колонки за компютър.Самото разклоняванте ще доведе ли до някакви смушения или проблеми?
4)И последния ми въпрос е за тази схема
http://cxem.net/sound/dinamics/dinamic56.php
Гледам че към колонката има свързан един резистор 1кОм Та за какво е този 1кОм? :roll:

Моля някой ако може нека помогне с тези въпросчета :)
emil_v r - майстор
Този вторият , ТДА1562Q съм го правил мн. е скапан , много . Този двоен фазоинвертор също е скапан , има мн. ниско кпд и няма настройване . Не съм спец . по тази техника да те предупредя , изчакай други мнения.
ELEMENTAL - специалист
Martin_k_g, по добре си направи един QUAD вместо да се занимаваш с интегралки.
Wishmaster-ruse - специалист
По мое мнение сега не му е времето за усилвателя.
Избра ли си от кой тип ще ти е кутията?
Направи ли я с всички изисквания за обем и укрепване на стените?
От личен опит зная къвто и ще усилвател да сложиш когато не ти е правилно направена кутията все едно нищо не си направил ](*,) :datz:
Надявам се че съм бил полезен с нещо поне.
ще кача и снимка на моята кутия но е с грешка и не се получава точнотова което очаквах.
Но нямам време да я преправя.
я нещо не ми дава да си кача моята кутия????

Прикачен файл

tqwt_roh_big_2.jpg
tqwt_roh_big_2.jpg (49.05 KиБ) Видяна 29616 пъти

Прикачен файл

070102182049id0.jpg
070102182049id0.jpg (48.38 KиБ) Видяна 29616 пъти

Прикачен файл

070102182507bi8.jpg
070102182507bi8.jpg (41.82 KиБ) Видяна 29616 пъти
martin_k_g - напреднал
Ами и аз още се чудя.Утре ще си взема колонката от мазата и ще напиша точно характеристиките и.Кажете кой от тези типове е по добър.Пак искам да кажа че ми трябва да е само за НЧ-ти.Само бас.
Изображение

Изображение

Изображение

Какъв беше този материал с който се облепя вътрешната страна.Вата някаква?
Изображение
Лъчезар - специалист
вата, дунапрен и др.
Може и да не се облепя, а на топка и вътре. Прави баса по-мек и можеш да експериментираш с количеството. Имаше и формула колко грама на обем, обече нямам спомен.
Усилвател, според мен си купи някой втора употреба. Колкото по-стар толкова по-качествен :-D
Wishmaster-ruse, много сложни тия форми на тоя широколентов говорител.
martin_k_g - напреднал
Хора тези говорители може ли да се използват,защото имам 4 броя от тях?

http://www.sonashiuae.com/finallist1.as ... =65&idm=26

120w P.M.P.O.
Wishmaster-ruse - специалист
Ами не ги зная защо са такива :?
От един форум ги изкопах а имам и още по сложни форми от това НО са за кола.
hygro - майстор
Wishmaster-ruse написа:
Ами не ги зная защо са такива :?
От един форум ги изкопах а имам и още по сложни форми от това НО са за кола.
Този вид акустично оформление се нарича лабиринтен рупор. Каналът с постепенно увеличаващо се сечение представлява акустичен трансформатор, който нагажда високото акустично съпротивление на високоговорителя към ниското на околната среда. Резултатът се изразява в силно увеличение на общото КПД и получаване на високи акустични нива при ниска електрическа мощност. Популярен е бил през средата на миналия век, когато изискванията за качество са били сравнително ниски, а усилвателите - маломощни. Началото на Hi-Fi ерата погребва тази технология, защо рупорът не позволява постигането на равномерна честотна характеристика и има ярко изразени резонанси, влошаващи преходните характеристики. Дълго време като единствена Hi-Fi акустична система се считаше затворената кутия, но от практични съображения популярни станаха и разновидности на фазоинвертора, позволяващи снижаването на габаритите и цената, без съществено влошаване на параметрите. Понеже малко хора биха поставили 200-литрови озвучителни тела в хола си, фазоинверторът се превърна в стандарт.

Днешното завръщане на рупора и на други резонансни видове оформление се дължи на модата за "бумтящи" акустични тела, които разбира се, нямат нищо общо с Hi-Fi, но постигат високи звукови нива в областта на резонанса си.
Лъчезар - специалист
Тази статия, ако не си я копнал от някъде, те признавам за енциклопедия и шапка ти свалям.
Не съм съгласен само за модата за "бумтящите", естествено като пропуснем газарията на лапетията по улиците, си е въпрос на вкус.
Аз също не харесвам водоравна АЧХ.
  • 1
  • 2

Тема "Субуфер направа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: