Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
evil - специалист
Здравейте. Имам една пещ за изпичане на прахова боя на която съм направил елементарно табло за регулиране на температурата.Принципа /най-общо/ е - фазата влиза в терморегулатора , излиза от релейния изход и влиза в един сериен ключ /за осветление/ и от там на два контактора който включват две групи с нагреватели. Чрез ключа просто мога да изключвам някоя от групите нагреватели , тоест регулатора да не я включва. Двете групи са с различни по вид контактори , единия като габарит е по-голям но и двата са предвидени за мощността на реотаните. Проблема е следния. Когато регулатора е включил реотаните и аз чрез ключа деактивирам малкия контактор , регулатора премигва а ако деактивирам големия контактор направо угасва терморегулатора и се рестартира. Ако деактивирам някоя група когато регулатора ги е изключил , няма проблеми но винаги трябва да изчаквам той първо да изключи :) . Според мен искренето при изключването от ключа го смущава и електрониката му се рестартира. Мога ли да сложа някакво филтърче /предполагам/ и да реша проблема?
moimoimoi - майстор
терморегулатора на колко волта е?
kamen123 - напреднал
може да пробваш с кондензатори на захранването,да смениш цялото захранване, може да сложиш контролера в метална кутия...
evil - специалист
Регулатора също е на 220 волта променливо. Всичко е на 220в. От този тип е
https://vikiwat.com/termokontroler-e5cs ... d--bg.html
ivan_v - специалист
Вероятно се случва следното:
когато регулатора е включил вграденото в него реле взима фаза от тази, която ползва за собственото си захранване и я подава на оперативната намотка на силовия контактор. В момента на ръчно изключване на оперативната намотка същата генерира едни гадни напрежения ( поради движението на котвата на ел.магнита и рязкото спиране) , който стигат до захранващата фаза на регулатора,защото неговото реле е затворено ( все още нагрява). Когато регулатора изключи ( поради достигане на желаната температура) той изключва релето си и вече не е подложен на тези напрежения.
Фазата за релето от тази за захранването с мостче ли е взета? - ако е така, опитай поне да пуснеш друга фаза за релето , максимално отдалечена от тази ползвана за захранване, или ако е възможно напълно независима.
Също може да опиташ да подмениш ключът, с който спираш ръчно определени мощност с такъв, който прекъсва и фазата и нулата ( като при бойлерите).
evil - специалист
Нямам трифазен ток и фазата е една. От предпазителя за оперативната верига с една жичка :) съм закарал фаза на регулатора и с мостче към релето му , и най-далечното място от което мога да взема фаза за релето е другия край на тази жичка , тоест от предпазителя. Освен да постъпя непрофесионално :-D и да преместя ключа от другата страна на контакторите , тоест да им спира нулата :?
moimoimoi - майстор
и да преместиш ключа това няма да ти реши проблема
колко киловата са нагревателите?
колко квадрата е захранващия кабел?

може да направиш следния опит:
откачаш след контакторите кабелите за нагревателите и пак пробваш дали като превключваш ключа ще имаш проблем с терморегулатора
ако проблема е пак налице явно причината е в включването/изключването на бобините на контакторите.

а може и да пробваш вместо с ключ да спираш контакторите с предпазител,имам предвид да прекъсваш не оперативната а направо силовата верига на всеки контактор с автоматичен предпазител
evil - специалист
Мощността е 6 киловата , две групи реотани от по 3 киловата. Захранващия кабел е 6 квадрата. Всичко си работи нормално и регулатора няма проблеми да изключва и двата контактора под товар едновременно. Проблема е само когато го правя от ключа. Явно електрониката на тези модели е прекалено чувствителна и искренето от ключа я смущава. Предполагам искренето в ключа е по голямо от това при силовите контакти на контакторите защото той изключва бобина , също така изключването не е толкова рязко . Може би е нужно нещо подобно като при пералните http://nikelectric.com/index.php?cPath=21_71
8180 - майстор
evil написа:
Може би е нужно нещо подобно като при пералните http://nikelectric.com/index.php?cPath=21_71
Има идея, но повечето искат хубава "земя" (има защо). Ако си двупроводен, половината филтър умира.

Може да пробваш с кондензатори 1-2uF/400V паралелно на бобината на контактора. На времето "развързах" един бойлер (соц. - от гърмящите) с контактор и започна да "звъни" с механичния термостат!!! С кондензатор го оправих. Работи така над 15год.

Пробвай някакъв по-читав ключ също (или 2 отделни), че съобщаваш проблем от него - нямам читаво обяснение, за което в момента. :?

Тема "Терморегулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: