• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте! От доста време разглеждам и чета във форума ви, досега не ми се е налагала помощ, но ето че този момент дойде. :) Знам, че има много хора, които са запознати и много навътре в електрониката, надявам се да можете да ми помогнете и на мен. Та ето го и моят проблем. Имам мултицет MY64 в характеристиките му пише че на 10A линия за мерене на ток няма предпазител има такъв само на 200mA линия без да искам дадох 10A линия на късо /превключих на волтметър, но не забелязах че сондите били включени на GND и 10A/ разглобих го и забелязах че последователно след входа на сондата за 10A има някакъв елемент /SMD/ ето и снимка http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 48912a.jpg възможно ли е да е SMD предпазител има нещо написано на елемента, но не се чете пробвах с лупа и фенер, но не се вижда наподобява нещо като "7", но може и аз да се бъркам. Другото, което е че 7A предпазител няма логика, защото го дават да мери до 10A /20A за 15сек/ въпреки че до такива стойности никога не сам достигал и не знам реално доколко ампера може да издържи. Иначе амперметърът няма повреда след като свържа сондата след този елемент си измерва нормално. И другото, което искам да попитам ако евентуално е предпазител мога ли да свържа един обикновен предпазител примерно от тези със стопяема жичка, ако може с какви параметри да го сложа /20A?/ знам, че при избирането на предпазител се съобразява само тока, волтажа е без значение, също така забелязах, че има бавнодействащи предпазители това какво ще рече издържа на тези ампери за определено време и тогава изгаря? Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или знае решението моля да помогне. Благодаря предварително. :)
Благодаря за схемата hidrazin, но я прегледах още преди да пусна темата, забелязах че при мен не е по този начин /поне входа на 20A/, даже по едно време започнах да се чудя дали става въпрос за един и същ уред.
ESPACE - майстор
МY-64 има много варианти. Аз имам един такъв на Mastech и си има предпазител и на 10-те ампера, нормален стопяем. Дай по обща снимка.
shadow__01 - майстор
Вероятно е изгорял резистора 0,01ома.
Ето снимките http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 55034s.jpg http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 55098z.jpg
shadow__01 написа:
Вероятно е изгорял резистора 0,01ома.
0.01ohm е свързан от 10A към маса, а този елемент е свързан последователно, аз така и изпробвах дали амперметъра работи просто свързах сондата след него.
hidrazin - майстор
Погледни снимката дето е от страна елементи.
Вижда се един очертан бел правоъгълник с триъгълник в него.
Има две дупки в единия край и две в другия край.
Там би трябвало да са запоени държачите на икономисания предпазител.
Ако сега погледнеш страна спойки (отдолу) там се вижда че въпросният елемент замества башона.
Демек свъзва едните с другите дупки, Запой си от горната стана един предпазител за нужния ток.
По принцип трябва да е бърз ама ....
Ще намериш къде да го навреш. Сложи го в някаква шлаухка.
:partyman:
Kirilpm - специалист
Понеже и аз бях в чуденка преди време http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0x38+12A+K
Тези предпазители гарантирано ще го опазят,не ме питайте откъде знам :lol:
Лошото е че много трудно се намират по магазините поне в Бургас не успях да намеря,та го поръчах от сайта.
hidrazin написа:
Погледни снимката дето е от страна елементи.
Вижда се един очертан бел правоъгълник с триъгълник в него.
Има две дупки в единия край и две в другия край.
Там би трябвало да са запоени държачите на икономисания предпазител.
Ако сега погледнеш страна спойки (отдолу) там се вижда че въпросният елемент замества башона.
Демек свъзва едните с другите дупки, Запой си от горната стана един предпазител за нужния ток.
По принцип трябва да е бърз ама ....
Ще намериш къде да го навреш. Сложи го в някаква шлаухка.
Да hidrazin и аз си помислих, че е икономия на части, но реших да се консултирам за по сигурно, а и другото което ме разколеба е, че ако евентуално е SMD предпазител възможно ли е да е с такива размери и да издържа 10A /20A/. За това и се мъчих да видя какво пише на самият елемент, но и като се замисля никога не съм товарил уредчето на повече от 5A 6A. От страната на платката си има място за предпазител включително и отвори за липсващия държач дори пише 10A/600V, но предпазителя липсва. Той и шунта е сложен доста на криво, изглежда някой не си e подредил компонентите както трябва и отпосле е намерил бързо решение на проблема.
Kirilpm написа:
Понеже и аз бях в чуденка преди време http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 0x38+12A+K
Тези предпазители гарантирано ще го опазят,не ме питайте откъде знам :lol:
Лошото е че много трудно се намират по магазините поне в Бургас не успях да намеря,та го поръчах от сайта.
Благодаря за съвета Kirilpm ще го имам на предвид.
А иначе някой експериментирал ли е с ток над 10A наистина ли може да мери до 20A/тоест 19,99A/?
hidrazin - майстор
Като цена са добри. Като качество - ще ти се доверя. Питай патило .... :lol:
bobi_80 написа:
... а и другото което ме разколеба е, че ако евентуално е SMD предпазител възможно ли е да е с такива размери и да издържа 10A /20A/....
Като го гледам не е SMD предпазител. Най-вероятно китаеца е сложил SMD резистор 0 ома.
Те си имат максимален ток и после горят.
Примерно един SMD резистор в корпус 2012 (0805) дето е 0 ома издържа към 13 ампера.
Евтиния, какво да се прави. :-D
Последна промяна от hidrazin на вт фев 23, 2016 10:24 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за елемент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: