Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
marian1 - майстор
Здравейте колеги, имам проблем с моя бойлер. Моля за малко помощ.
Бойлера е елдом 2000 вата, 80 л хоризонтален, монтиран в банята.
Преди няколко дни спря да топли водата.
Погледнах под капака и видях, че капе от едната стърчаща част на нагревателя.
Потърсих същия нагревател, но нямаше и взех 3000 ватов. При смяната ми направи впечатление, че нагревателя беше разпукан и се виждаше отвътре - кантала ( май така се казваше) но предпазителя ( мерлин...) не е изключил.!?!? Предпазителя е 25 ампера. От таблото до ключа пред банята е мостов 4м2 после следва ключ за бойлер - легранд, после гумен 3 жилен проводник мисля 2,5 м2 и бойлера. Проводника, ми прави впечатление че медните жила са доста тъмни - да ги почистя ли с ножче, или с поялник да ги обмажа (с тинол ли беше ....)
Снощи защитата на бойлера изключи - една зелена с място да се натисне една малка издатинка и да се включи. Пипнах гумените части на захранващия проводник преди защитата и те бяха доста горещи.
Имам притеснения с тоя бойлер вече...
Моля за помощ
shadow__01 - майстор
Не е толкова голям проблем. Сменяте нагревателя(предполагам вече е направено) включвате "зелената" защита и е добре да смените и терморегулатора. Заради него е изключила термичната защита.
В много редки случай пада предпазителя при изгорял нагревател. Затваря веригата през водата и мощността през "веригата" е малка. Задължително е бойлера да е занулен/заземен.
plamen6703 - майстор
shadow__01 написа:
Затваря веригата през водата и мощността през "веригата" е малка.
Не е ли по-добре да не бързаш със "заключенията" :wink: а човека да провери терморегулатора и при необходимост да го смени с нов :partyman:
marian1 - майстор
Какво трябва да му проверя дай насока....не виждам външно някакви изменения, а бойлера сега си загрява, но около термозащитата загранващите проводници са много горещи. Тя е отделно от термирелето.
П.с. а предпазителя подходящ ли е, и не е ли опасно както е било с цъфнал нагревател да не утрепа тока някой като пусне водата? Бойлера е занулен, да
plamen6703 - майстор
Мариане, нещата са елементарни /осен ако не са/ добре е като подменяш нагревател на бойлер да почистиш хубаво и натрупаният котлен камък по фланеца и вътре в "балона". Докато разбереш дали всичко е ОК е добре да наблюдаваш и до каква температура се загрява водата в бойлера. Да видиш дали бойлера изключва като загрее до зададената температура или продължава да грее докато изключи термозащитата на бойлера. При съмнения, че не изключва коректно терморегулатора, трябва да го подмениш с нов. Захранващите кабели трябва да са добре почистени и стегнати да имат добър контакт. Предпазителят ти е бил същият и преди проблема с бойлера, дали е подходящ или не е подходящ е въпрос на гледна точка, като имаш предвид, че предпазителят пази кабела :wink: .
Ако се съмняваш и смяташ, че ти е трудно да се справиш сам с ремонта на бойлера, не е срамно да потърсиш помощ от приятел, който има необходимата квалификация.
marian1 - майстор
Бойлера огледах внимателно, нямаше котлен камък, имаше само едно желе...изчистен е, изкючва си до същото ниво, на което е оставен терморегулатора. Защитата сработи само 2 пъти. Аз я натиснах и вече бойлера си работи. Питам да не би да е по силен предпазителя, и какво да правя с тоя провидник, който се нагрява, защото мисля че той задейства защитата, а не нещо друго. Чудя се да го сменя ли проводника, или само да го зачистя. Дължината му не е голяма, под 2 м е, а ще е трудно многожилен да почистя хубаво от потъмняванията. За това очаквам някой да даде едно рамо....защото не мисля че за тая работа трябва да опра да търся някой квалифициран
plamen6703 - майстор
marian1 написа:
Бойлера огледах внимателно, нямаше котлен камък, имаше само едно желе...изчистен е, изкючва си до същото ниво, на което е оставен терморегулатора. Защитата сработи само 2 пъти. Аз я натиснах и вече бойлера си работи.Питам да не би да е по силен предпазителя, и какво да правя с тоя провидник, който се нагрява, защото мисля че той задейства защитата, а не нещо друго. Чудя се да го сменя ли проводника, или само да го зачистя. Дължината му не е голяма, под 2 м е, а ще е трудно многожилен да почистя хубаво от потъмняванията. За това очаквам някой да даде едно рамо....защото не мисля че за тая работа трябва да опра да търся някой квалифициран
Имаш основание да мислиш, че от хлабава връзка на проводника изключва защитата. Почистваш хубаво проводника, ако трябва ще отрежеш част от него /или го подменяш по твой план/ и стягаш здраво. Ако това е било причината трябва всичко да е ОК :wink: :partyman:
shadow__01 - майстор
Почистваш задължително. Това е окис и пречи на проводимостта. Ако има дължина режеш и правиш нова разделка на изолацията. Стягаш добре клемите.
Ако продължи да изключва защитата сменяш терморегулатора. Ако и след това изключва сменяш и нея. Огледай и ако има някой проводници със "втвърдена" изолация или хлабави обувки. Ако има се сменят задължително. Иначе почват да греят връзките и стапя изолацията на проводниците.
zz_stefanov - майстор
plamen6703 написа:
Мариане, нещата са елементарни /осен ако не са/ добре е като подменяш нагревател на бойлер да почистиш хубаво и натрупаният котлен камък по фланеца и вътре в "балона". Докато разбереш дали всичко е ОК е добре да наблюдаваш и до каква температура се загрява водата в бойлера. Да видиш дали бойлера изключва като загрее до зададената температура или продължава да грее докато изключи термозащитата на бойлера. При съмнения, че не изключва коректно терморегулатора, трябва да го подмениш с нов. Захранващите кабели трябва да са добре почистени и стегнати да имат добър контакт. Предпазителят ти е бил същият и преди проблема с бойлера, дали е подходящ или не е подходящ е въпрос на гледна точка, като имаш предвид, че предпазителят пази кабела :wink: .
Ако се съмняваш и смяташ, че ти е трудно да се справиш сам с ремонта на бойлера, не е срамно да потърсиш помощ от приятел, който има необходимата квалификация.
Да добавя още една версия - термозащитата да е с поизтекъл газ. Тогава почва да изключва на по ниска температура от максималната на терморегулатора. Трябва смяна. Та варианти много, трябва да се огледа всичко.
marian1 - майстор
Благодаря много, това очаквах, насоки. Утре ще се занимая, че днес не е редно да се работи. Ще пиша ко съм направил.
Хубава вечер за всички!

Тема "Затруднение с бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: