Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
malgitobi - специалист
Здравейте!
Казвам се Маргарет Николова и имам нужда от помощ за свързване на две луминисцентни пури с баласт. Виждам схемата, която е нарисувана на самия баласт, но не я разбирам. Може ли да ми помогнете като ми кажете кой извод какво означава (фаза, нула и т.н.)
Момчето в магазина ми препоръча тези баласти (защото исках да не ми бръмчат лампите), но откровено ми каза, че не знае как се свързват. Обърнах се към познати мъже, но и те не знаят, а за техник просто нямам нужните средства (пък и се притеснявам да викам мъже вкъщи, живея сама и имам неприятно преживяване от подобно посещение) и се научих доста неща да си правя сама (контакти, водопровод, дюбели, фугиране и т.н.), но тук вече не мога да се оправя.
Купих си два баласта, защото искам да вържа 4 лампи към тях, които да включа в контакта посредством щепсел. Знам, че е твърде смела идея за човек, който не разбира дори схемата, но съм сигурна че с ваша помощ ще успея.
Моля Ви единствено да ми разтълкувате какво означават четирите извода вдясно и другите три вляво на баласта.
3-те извода вляво разбирам, че са две за променлив ток и средното е заземяване (поне доколкото съм учила в училище). Вдясно разпознавам два пъти L, което трябва да е фаза.
Благодаря Ви за отделеното време и внимание!

Изображение
Последна промяна от malgitobi на пон фев 22, 2016 8:48 pm, променено общо 1 път.
moimoimoi - майстор
от лявата страна където пише 123, на 1 и 3 се подава фаза и нула без значение кое къде, а на клема 2 заземяване ,
от другата дясна страна е схемата как се свързват тръбите,
всяка тръба има по два извода от двата края,само на едната тръба се ползват и двата извода,всички останали са еденични
може да ти се наложи да си купиш и малко 3-4 метра еденичен проводник че тези дето са сега в телата дето ти бръмчат ще са къси

пп: и все пак ако не може да се справиш утре сутрин мога да ти снимам че имам такова тяло с точно същия баласт
Последна промяна от moimoimoi на пон фев 22, 2016 8:55 pm, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
От лявата страна
Извод 1 - фаза
Извод 2 - заземяване
Извод 3 - нула
От дясната страна
21, 22 - влизат в първата лампа
23 е междинен проводник между двете лампи
24 - изходен проводник от втората лампа
Имай предвид, че тези баласти имат 1 недостатък. За разлика от обикновените, когато лампите омалеят и почнат да искат повече ток за палене, в електронните баласти(специално тези) има защита. Изключват лампите. Често такива изтощени лампи все още биха могли да бъдат запалени с обикновени баласти.
Имал съм си вземане даване с баласти за 4 лампи.
Проводниците се монтират така
1.Първо сваляш предпазителите, спираш тока
2.Заголваш около 0.9см от изолацията на проводниците и ги мушкаш
3.Клемите са пружинни, защипват проводника.
Ако са ти къси проводниците, можеш да вземеш 1-2 мера мостовак 1.5мм2 или ПВ-А1.
moimoimoi - майстор
да точно с този баласт е добре да се ползват качествени тръби на филипс или осрам който изкарват 4-5месеца,един път взех някво менте и изкара точно една седмица и се светнах че трябва да са качествени тръбите

лично аз бих върнал тези баласти и ще си взема лед тръби, там преустройството /свързването/ е по лесно
toolegittoquit - майстор
moimoimoi написа:
да точно с този баласт е добре да се ползват качествени тръби на филипс или осрам...
При мене от 12 баласта 2 бяха кихнали. С чисто нови лампи Осрам отново изгасяха. Смених ги с баласти на Osram. А пък да се свържат не е толкова сложно.
malgitobi - специалист
Значи вляво разбрах щом е фаза, нула и заземяване с трижилен проводник ще си го направя със щепсел и нямам проблем с това.
Обаче вдясно не ми стана съвсем ясно като имам две пури и всяка пура има общо 4 изхода, това прави общо 8 изхода за двете пури, а баласта има само 4-ри изхода. Ще мушкам по две жички в изход на баласта или не е задължително за всеки изход на пурата да има прикрепена жичка?
Или ако може с пейнт да ми драснете по няколко линии коя жичка къде да прикрепя към пурите (става ли да ги споя с калай или ще повредя нещо?).

Изображение

А за снимката ще съм безкрайно благодарна, ако я качите!
moimoimoi - майстор
ето така

Прикачен файл

hgfghgfghghfghh222.jpg
toolegittoquit - майстор
malgitobi написа:
Значи вляво разбрах щом е фаза, нула и заземяване с трижилен проводник ще си го направя със щепсел и нямам проблем с това.... А за снимката ще съм безкрайно благодарна, ако я качите!
Защо с щепсел? Свързваш го на ключа на мястото на старите баласти.
Прикачен файл:
свързване.png
свързване.png (11.64 KиБ) Видяна 2591 пъти
malgitobi - специалист
moimoimoi написа:
ето така
Много, много, много, безкрайно много благодаря!!!
Благодаря на всички Ви за търпението и вниманието, което ми отделихте!
А дали има някакъв начин като ги навържа за баластите да са към един щепсел и четирите лампи, а не към два отделни?

Тема "Свързване на две луминисцентни пури с баласт 2х36" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: