Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bridge - специалист
Ще има ли проблем за трансформатора, ако преди него вместо ключа за on/off се сложи димер за регулиране на осветлението?Инсталацията е вече изградена. Постановката е следната: димер? -> траф (220->12V) -> 12V крушки (с нажежаема жичка).
hidrazin - майстор
Трафа трябва да може да се димира - има димиращи се, има и дето не се димират.
:partyman:
bridge - специалист
След като вече инсталацията е изградена, ако трафа е от тези, който не се димират (как да разбера?) - -какво ще му стане ако въпреки това сложа димер?
AAsat - специалист
Пусни някоя снимка на трансформатора. Съвсем общо - ако трансформатора е мрежов трансформатор на 50Hz ( тежичък ) би трябвало със сигурност да се димира. Ако е някаква импулсна история ( лекичък ) - не знам ( божа работа ).
bridge - специалист
Лошото е, че не е в нас и не мога да го снимам сега.
fox_vt - майстор
Аз съм я правил тая работа но трафа си е обикновен феритен 105 ватов 5 кила :lol: Димера най обикновен симисторен.Интересното беше че в магазина казах траф димираш и ми дадоха импулсен на няква нова фирма който сдаде багажа,после някъв изпитан немски пак импулсен той пък мигаше като мигач.Накрая се сетиха да ме питата "абе да нямаш димер" викам "аланкоолу нали с това започнах" :lol: Та дадоха ми тоя и казаха че цялата инсталация може да пламне но на трафа нищо няма да му стане. :-D
jordanvass - майстор
Старите индукционни трафове бяха вечни. За съжаление вече по магазините за осветителни тела трудно се намират. Дори се налага дълго да обяснявам на младички продавач-консултанти какво точно искам - те дори не са ги запомнили старите железни трафове. А импулсните - само проблеми с тях. Ни димер признават, ни ЛЕД лампи.
shadow__01 - майстор
И на обикновените трафове не им е хубаво със отрязана синусоида, но пък поне държат. Рискът при мощни трафове е да изгори димера.
То ако можеше така щяхме да си правим регулируеми изправители само със димер, траф, грец и фълтър.
bridge - специалист
Проведен е експеримент. Сложен е димера. Лампите се димират, но по някое време започват да премигват. Като се завърти към + димера и се оправят за известно време. При такъв случай, очаква ли се трансформатора да се повреди след време?
hidrazin - майстор
bridge написа:
При такъв случай, очаква ли се трансформатора да се повреди след време?
Плюс димера, плюс ламбите. Ти така и не каза какъв е трафа. Ей ся щъ фърля един шарен боб.
Или искаш да ти редим карти? Сорри, тестето се изтърка.
:partyman:

Тема "Може ли да се сложи димер на 12V осветление с трансформатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: