• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ptankov - специалист
Здравейте,

Сигурно има тонове текст писан, но ме интересува един прост въпрос: Ремонтирам си жилището стая по стая (защото живеем там) и ще направим още лампи, та ще се вкарват кабели в стената и ще се кърти така или иначе. Един майстор, когото викнах за прокарването на новите жици ми каза, че щом ще се разкъртва и ще се ремонтират всички стаи в даден момент, то непременно трябва да използвам случая да си подменя инсталацията с трижилна изцяло. Също и ново табло с автоматични бушони.

Блокът е строен 1989, тухлен (или пакето-повдигащ, не съм сигурен). Отворих един контакт да погледна - две жила са на кабела, като нулата е закачена и на земята на контакта.

Въпросът ми е: да си давам ли тоя труд и разход за нова инсталация, при положение, че 26 години си е работило и така без проблеми? Айде, за новото табло съм съгласен. Нали ако някой електроуред даде фаза по корпуса, то утечката ще се окъси в нулата, която в контактите е хваната за земята и ще изгори бушона (или ще се изключи при новото табло)? Така че в този смисъл животът и здравето ха хората все пак са защитени. От друга страна, аз даже да си направя трижилна инсталация до моето табло, то ако блокът по принцип няма такава, какъв е смисълът?

Благодаря.
Последна промяна от ptankov на ср мар 09, 2016 1:23 pm, променено общо 1 път.
shadow__01 - майстор
Има смисъл само и единствено ако си решил да слагаш дефектотокова защита.
Andri01 - майстор
А третия проводник къде ще го вържеш долу в таблото ?Имаш ли отделно заземление за РЕ проводника за ДТЗ-то?
ptankov - специалист
shadow__01 написа:
shadow__01 » Wed Mar 09, 2016 12:54 pm
Има смисъл само и единствено ако си решил да слагаш дефектотокова защита.
Порових в Интернет, за да видя какво значи това. Май нямам намерение да слагам.
Andri01 написа:
А третия проводник къде ще го вържеш долу в таблото ?Имаш ли отделно заземление за РЕ проводника за ДТЗ-то?
Изобщо не разбирам какво ме питаш. Аз под "дали да правя" разбирам "дали да викна някой да ми го направи".

Но въпросът ми все още си стои: Ако самият блок няма трижилна инстлация до трафопоста, дали има смисъл от цялото упражнение?
Andri01 - майстор
Няма! Или по-точно: може да сложиш ДТЗ,но вързано "фалшив" начин-взема се връзка от"0" още долу в електромерното табло. Безмислено!
hidrazin - майстор
ptankov написа:
.... дали има смисъл от цялото упражнение?
От цялото упражнение има смисъл и си направи инсталацията трипроводна.
А на тоя умник дето те съветва че било безсмислено му покажи три разбъркани пръста с преобладаващ среден.
Безсмислено било...:lol: Умници.
:partyman:
Andri01 - майстор
хидра,къде ще върже 3-я проводник? Блока е от 89г.и определено няма отделно заземление! Е,ако го върже на "0"-та,става ,ама фалшиво!!! Живял съм такъв блок до преди няколко години! Ко се правиш на интересен?? :)
torbalan - Дървен философ
Че те в таблото нулата и земята не са ли замостени???
Andri01 - майстор
Определено! Това е таблото на блока ,той няма право да пипа там и да ги отделя! А и живее на "n" ти етаж и до него са 2 проводника! Трети няма!!
krasi92 - майстор
За безопасността винаги има смисъл да се инвестира.По подходящ момент от този едва ли ще ви се отдаде.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: