• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoyan4o - напреднал
Въпросът е доколко един мостов кабел примерно 6мм2,който ще е
свързан към 220в ще оказва смущения на кабели сложени
непосредствено до него в обща гофрета.Трябва ми да ходят заедно
с него още тлф,Интернет и кабелна.Засега само ми казаха,че ако
ползувам FTP нямам грижа за нета,но за другите тлф и кабелната
още не зная какви да са и дали да не ги сложа в отделна гофрета.
Justy - майстор
Не се тревожи - ТВ кабела също е ширмован / екраниран /, а телефонния не го бърка.Мушкай ги, свързвай и вади по бира :)
stoyan4o - напреднал
Благодаря,може бирата да я пусна по отделна гофрета до всички стаи
щото днес тука е адска жега.Все пак има някакъв лек брум като дам
тлф на високоговоряща ама не мога да преценя точно от какво е.Ще
взема да отида на плажа там да помисля и после пак отново.
Palawnik - специалист
Нямам идея защо трябва да ги пускаш в една тръба, но все пак бих ти препоръчал да са поне в отделни тръби. Най-добре да са на разстояние поне 40-50 см. една от друга.
georgiarg - специалист
По принцип е хубаво слаботоковата инсталация да е отделена от силнотоковата, но ако нямаш друг избор полагай ги заедно, смущения няма да имаш единствено опасното е при пробив от проводниците за високо напрежение към сигналните кабели.
TANGRA - специалист
И на други съм отговатял и продългавам да твърдя че силните и слабите токове се слагат поне на 20 см един от друг и сепресичат сано под прав ъгъл.
И второ мостов кабел не се слага в гофрета /маркуч/ поради щото може да се запали когато е вкопан в стената тя поема от топлината на кабела и го охлажда.
Така пише в дебелите книги така се и прави :-D
georgiarg - специалист
От начина на полагане на кабела с коеф. се коригира сечението на кабела и ако е избран правилният начин то и сметките ще са верни.
georgiarg - специалист
Въпроса относно пресичанията и полагането на кабели с различно ниво на напрежение достатъчно подробно е уточнен в Наредба 3 и Наредба 4
Trifun - специалист
TANGRA написа:
... мостов кабел не се слага в гофрета /маркуч/ поради щото може да се запали ...
@TANGRA, би ли обяснил каква може да е причината за запалването на един правилно оразмерен мостов кабел, положен в гофрирана тръба ??

Кабелите се загряват (и има реална опасност от запалването им) по няколко причини :
1. Неправилно оразмеряване (проектиране) - примерно, ако по кабел със сечение 1.5 кв.мм. се опиташ да пуснеш да пуснеш акумулираща печка с мощност 4 KW !
2. Хлабава връзка - местата на снаждане на два проводника, свързването им с болтове към контактите, клемите и др. такива, трябва да бъдат здраво стегнати. Лично съм виждал проводник със сечение 10 кв.мм., нажежен до червено, единствено и само поради едно незатегнато болтче ! През проводника течеше ток от около 40 ампера и ако не го бях видял навреме ...

Та ... ако се изключат тези 2 причини, какво друго може да причини запалването на мостовият кабел в гофрираната тръба, според теб ?
И защо другите видове кабели не могат да се запалят, а само мостовият може ??
hygro - майстор
Trifun написа:
Та ... ако се изключат тези 2 причини...
Причина 2 не може да се изключи, защото винаги е възможно в процеса на експлоатацията и поддръжката да бъде предизвикана.
Trifun написа:
И защо другите видове кабели не могат да се запалят, а само мостовият може ??
Разбира се, всички кабели, освен тези със специална изолация, могат при едни или други условия да се запалят. Мостовият кабел е податлив към особен вид запалване, при което пламъкът се движи със скорост около 1-2 метра в минута по дължината му. Причината е, че при овъгляване на моста, той губи изолационните си свойства и започва да провежда ток. Отделената при това топлина овъглява съседните участъци на моста и така горещата точка започва да се придвижва. Поставянето в тръба намалява охлаждането и благоприятства настъпването на това явление, докато запечатването в мазилката го възпрепятства в значителна степен. При други кабели това настъпва много рядко, заради липсата на плътния мост.
  • 1
  • 2

Тема "смущения от мрежовия кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: