Преди време съм пробвал 2-3 пъти да слагам икономична крушка (и "бавнозагряваща" и светодиодна) управлявана през ключ с глим лампа и все не ставаше. Светодиодната леко свети, а другата присветва на 1-2 сек. Последният ми опит с не-светодиодна обаче някак успя - изгасва си и не мига. Крушката е UltraLux 15W. Някакво решение на проблема са намерили предполагам? На полилеи с повече от 1 лампа решавам проблема като сложа една обикновена жична - икономичната не мига, поне докато не изгори жичната.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kondor1
- специалист
6 мнения в "Ключ с лампичка и икономична крушка"
shadow__01
- майстор
Наскоро реших подобен проблем с това поставено на клемата на лампата.
Кондензатора при мен беше 220нано на 275VAC, но това няма такова значение. Дано и при теб да проработи.
ktamen
- специалист
В лампите има кондензатор, този кондензатор бавно, но сигурно се зарежда от малкия ток през глимката. Просто трябва паралелно на лампата да се сложи някакво резисторче (примерно 100кОм) и токът ще си минава през резисторчето. Горната схема с кондензаторчето е по-културен вариант, ама е и по-сложен.
kozl
- майстор
ktamen написа:В лампите има кондензатор, този кондензатор бавно, но сигурно се зарежда от малкия ток през глимката. Просто трябва паралелно на лампата да се сложи някакво резисторче (примерно 100кОм) и токът ще си минава през резисторчето. Горната схема с кондензаторчето е по-културен вариант, ама е и по-сложен.
ktamen явно ти куцат обясненията. В лампите има кондензатор и те мигат, а като добавиш кондензатор извън лампата не мига

Да ама преди кондензатора в лампата има диодна група "схема грец", което си пропуснал да напишеш.
На лампата и трябва шунт. Проблема е, че този шунт при запалено положение на ключа става консуматор с неефективна мощност, която за твоето предложение е половин ват за всеки такъв ключ. Или за лампа 10 вата това е 5% загуба на ефективност.
И тока няма да си мине през резисторчето, а част от тока ще минава през резисторчето, а другата част пак ще зарежда кондензатора в лампата. Но тъй като добавения резистор е и делител на напрежение, то в-у лампата ще има няколко пъти по-малко напрежение, до което ще се зареди кондензатора и според зависи схемата на лампата може и да не светне

ktamen
- специалист
В интерес на истината тези 100 килоома си ги изсмуках от пръстите, не съм си правил труда да смятам ква мощност ще консумират, звучат ми страшно много и мислех, че мощността ще е пренебрежимо малка. А половин ват не е толкова малко, дори да не смятаме колко стотинки годишно са това, най-малкото трябваше да уточня, че резистора не може да е от най-малките. Кондензаторът в лампата ще се зареди до твърде ниско напрежение и не вярвам, че ще е достатъчно лампата да светне (зависи от самата глимка в ключа). За греца нищо не споменах, щото реших, че ще е объркващо за питащия, а и все още не мисля, че му е нужно да го знае.
Така или иначе излиза, че съветът ми не е от най-правилните и ти благодаря за поправката
Може би трябва да се пробва с един мегаом, без кондензатор. Много е вероятно и това да е достатъчно добър шунт за лампата.
Така или иначе излиза, че съветът ми не е от най-правилните и ти благодаря за поправката

Може би трябва да се пробва с един мегаом, без кондензатор. Много е вероятно и това да е достатъчно добър шунт за лампата.
Тема "Ключ с лампичка и икономична крушка" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература