Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kamikadzzze - напреднал
Здравейте,
Не става дума за оголване на жиците в единият или другият край, а между тях.
Как да забеля (махна изолиращият слой на) един от дву-кабелен ел. проводник.
Проводниците са 2х0.75 - многожилни, целта на забелването е спояване с по-тънка жица.
Двужилният кабел е носител, а останалите са сувалки - разклонения. Ще се наложи много такива забелвания затова традиционня начин ми се струва неправилен - ще иде много фира по жицата късайки едно по едно някои от малки жички в снобчето.
Разделянето на кабела на 2 - не е проблем, но самия кабел е доста мек, та със топлина (запалка) едва ли ще сработи.
Срязване и снаждане със устър клеми също не е вариант, тъй като ще е на много видимо място и дебелината на съединението ще го направи много грозно, при по-тънък вариант със спояване ще бъде поприкрито. След като го споя ще изолирам пак.
Проблема не е шега. Ако имате идеи - помагайте!
lov - майстор
За тази цел си има измислени съединителни клеми и не ти трябва никакво заголване и тем подобни простотии.
първото изскочило предложение с с търсачката
https://vikiwat.com/product/16861/barz- ... .5mm2.html
Zoro5 - специалист
С поялник с тънка и/или заострена човка се стапя изолацията в двата края и един "шев" по дължина. Нещо като горещ нож. Може да се направи и някакъв накрайник с профил, който да прави тези неща наведнъж. Няма остриета, няма дърпане, оттам и безопасно за жилата. Вярно че пуши и смърди, но няма пълно щастие. Със специални клещи ще е по-лесно, все пак.
kamikadzzze - напреднал
Благодаря ви много!
Инструмента изглежда наистина впечатляващ, не зная в българия от къде може да се закупи обаче. Все пак ми даде идея да направя само един разрез и да изтърпам малко жиците, едва ли ще държи много - тоест ще се върнат, но все пак ще мога да прокарам жицата от сувалката през нея, или дори да я омотая.
Жицата от сувалката е твърде тънка и едножилна, така че варианта с конекторите не е практичен за мен, но все пак е много полезен съвет - тъй като не знаех изобщо за съществуването на такива и мога да ги ползвам при бъдещи проекти.
Това с поялника не го разбрах много. С поялника да сваля примерно 10мм от жицата ли е идеята, правеки 2 обиколки по кабела и разрез между тях? Или става дума само за разрез, тъй като тогава поене не виждам как ще стане?
Сега се замислям, че поенето реално не е изискване, просто аз така си го представях, за да е по-сигурно.
PCL82 - майстор
Намирисва ми, че искаш да правиш лампени гирлянди. Ако е така има фабрични такива. Ползва се специален плосък кабел (зелен на цвят). Фасунгите също са специални-имат две остриета, които поробиват изолацията на кабела, свързват се към кабела без прекъсване и уплътняват мястото, Притягането на фасунгите към кабела става с една плочка с два винта. Фасунгите имат гумен ринг, който уплътнява пролуката между крушката и фасунгата, в случай, че някоя крушка се е извъртяла нагоре.

https://www.google.com/search?q=%D0%B3% ... KpTAolM%3A

Такива гирлянди се продават в строителните хипермаркети и някои магазини за осветителн тела.

Не е правилно в такъв случай да правиш разклоненията с по-тънък проводник от 0,75мм2. Не е правилно и да използваш връзки изолирани с исзолирбанд на открито. Самият кабел швпс 2х075мм2 не е подходащ за ползване на открито-не еУВ-защитен.

По-старата технология за такива гирлянди е с "градински фасунги" (имат по два отвора под наклон надолу).
http://www.bulmarket.com/fasunga-pl9333.html
Фърбата - специалист
Май няма да прави лампени гирлянди a LED осветление. Ето пусната тема от същия автор.
Моя съвет е питащия да не пипа жици въобще. Да извика някой електротехник да му върже луничките. Тока не е приятел с никого, особено с хора, нямащи основните познания по електротехника.
8180 - майстор
Фърбата написа:
нямащи основните познания по електротехника.
... и Български език

Тема "Оголване на жица, посредата - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: