Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
felice - специалист
Здравейте на всички знаещи по токовете (т.е. на всички, щото надали има по-незнаещ от мен :rolleyes:). Четох, четох за аналогични на моя проблеми, и пак не го намислих, та се престраших да питам.
Помъчих се да вкарам няколко въпроса в заглавието, понеже драмите в апартамента са няколко, а именно:

1. Таблото е с БГ автоматични предпазители; от време на време там се чуваше някакво странно 'тък-тък' и контактите на последния предпазител ту включваха, ту изключваха; проверих го с фазомер и за разлика от другите по таблото на него имаше фаза само на единия край (но не и на втория). Нещо не ми хареса как включва и изключва, направо го махнах и токът на неговите контакти дойде за кратко, след което си отиде трайно...

2. Пералнята е офазена, сега по-подробно: от контакт с трипроводен кабел после тръгва мостов, който стига до нейния контакт. Свързах му 0 със земята, но пак си удря ток (и от прането удря, баси...). Сега е опасно, а ще премахна ли опасността, ако просто обърна кабела й в контакта, или да пускам трипроводен, за да е по-истинско?

3. Точец има и по мивката... Това защо и как да изчезне?!

Благодаря предварително!
:prayer:
Andri01 - майстор
Играта ти не е елементарна.Доста опасно е,не пипай !!!! Потърси приятел или човек разбиращ от тези неща,да не стане сакатлък и утре да те четем по вестниците :(.
kuger - майстор
От това, което изчетох, взех да се замислям, дали ще пишеш пак :? :shock:
Изключвай уредите и скоростно търси знаещ, който да оправи бакиите!
felice - специалист
Някой знаещ от Сливен да се включи - действието се развива там. Не знам дори кого да викна, нито какво точно да питам или да очаквам.
Отговорете ми поне да обръщам ли щепсела на пералнята.
Иначе тая сага върви от месеци и все още си пиша - айде да не дърпам дявола за опашката, ама...
:shock:
toolegittoquit - майстор
Имаш лоша нула по някаква причина и други проблеми по свръзките. Трябва всичко да се следи и изчисти. По-добре, след като не знаеш, да отиде при вас някой електротехник.
Ток по мивката имаш, защото имаш проблеми с нулата и най-вероятно имаш метални тръби. Токът си търси алтернативен път към земя. Най-вероятно иде от бойлера, който не е занулен/заземен правилно. Или другият виновник може да е пералня/миялна машина. Мола ти се, извикай майстор, ако ти се на мре. Инсталацията ти е тотално леш.
kuger - майстор
Нямам намерение да ставам индиректен убиец, съжалявам. Все едно да се учи мозъчна хирургия през интернет. Козата си сака пръч. Извинявам се за клишетата, но това е работа за професионалист.
Както сам казваш, че не разбираш от "тоци", как да помогна? "Тока" удря силно, понякога за последен път, моля не рови по инсталацията повече!

пп: Нямам познати ел.монтьори в Сливен.
пп: Тинки, човека е на голямо ви с ел-а, не давай съвети!
felice - специалист
Благодаря за съветите, наистина. Първо и основно - поне знам да не пипам ;)
Второ, и аз стигнах до извода, че е някаква каша, която на вс отгоре не мога да оправя. Явно с моите неумения няма да стане дори с акъли оттука.
Та е ясно - ще търся можач и туйто.

Ако някой иска и може да помогне присъствено - да пише тук или на ЛС, както е по-удобно.
gogo7777 - майстор
Ами тука има един съфорумник, доста активен в тоя подфорум, изглежда можещ и вероятно може да ти помогне. От Сливен е /поне така се е написал/. :)
Проблема ти е елементарен, но ще се въздържа от "диагностиката от разтояние" :)
DundyTheCroc - майстор
Мога да ти помогна присъствено към края на следващата седмица, иначе така във форума по-добре да не се дават съвети.
kuger - майстор
gogo7777 написа:
Проблема ти е елементарен, но ще се въздържа от "диагностиката от разтояние" :)
Елементарен, но може да е "убийствен"!

Само да питам автора, мостовия до пералнята зазидан ли е?

пп: До Сливен съм, грубо на 50-60 км., просто не ми е посока за движение.

Тема "Гърмящи крушки, липса на ток на единия бушон и ток от чешмата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: