• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolay7 - напреднал
Здравейте!
Искам да монтирам измервател на ток към ел.таблото ми, уредът представлява следното нещо:
- дисплей за показания;
- безжичен предавател с клипс.
Тъй като това е проектирано да се сложи на централния електромер, до който аз обаче нямам достъп както е ясно,
мисля дали може по някакъв начин да се монтира на ел.таблото в апартамента ми.
Аз не съм компетентен да направя това, ще използвам услугите на ел.техник,
въпросът ми е дали е възможно изобщо и на какъв принцип работи този клипс?
Прилагам снимки.

уред:
Изображение

клипс:
Изображение

упътване:
Изображение

Таблото ми е подобно на това:
Изображение

Мерси много!
hidrazin - майстор
Клипсът е токов трансформатор. Измерва какво ти е натоварването (тока).
Слага се някъде на кабела към главния башон в таблото ти.
Дали преди или след главния башон - няма значение.
Важното е да няма други токови кръгове преди него.
Между другото за какво ти е тази играчка?
:partyman:
geniya - специалист
Няма никакъв проблем да се монтира.Отваря се апартаментното табло и тази джаджа се закача около входния кабел /фазата/, който е закачен на главния предпазител /най-левия/.Целта е да хваща целия преминал ток през кабела.Дисплея го монтираш на удобно място да се наблюдава.Това е цялата работа.Може да се наложи да се закачи и нула, която ще я закачиш на бронзовата шина с винтчетата под предпазителите.Ще я видиш като махнеш белия капак.ДА НЕ ЗАБРАВИШ ДА ИЗКЛЮЧИШ НАПРЕЖЕНИЕТО И ДА НАПРАВИШ ПРОВЕРКА ЗА ОТСЪСТВИЕТО МУ!!!
nikolay7 - напреднал
Между другото за какво ти е тази играчка?

Трябва ми за да следя консумацията на отделните уреди в дома ми, тъй като плащам доста ток, а не знам реално кое колко харчи.
Иначе - предположих, че може да стане, просто не знаех как "работи" това, тъй като мисля няма контакт между клипса и тока, а се слага върху изолацията. Това не ми е познато, но и не претендирам да имам познания в областта.
Питах, защото не е предвидено да се ползва в България и нямах представа дали е приложимо.
hidrazin - майстор
Тока и в България и на май...натаси се подчинява на едни и същи закони.
Няма проблем че се слага над изолацията и няма пряк контакт.
И както видиш кой какво харчи какво? Ще се лишиш от телевизия, топла вода, климатик, топла и домашна храна, няма да переш...???
На всеки уред е написана неговата консумация.
:partyman:
nikolay7 - напреднал
Ами прав си, така е, по-скоро е въпрос на "саморегулиране".
Защото някой неща могат и да не работят, например телевизорът ми работи денонощно и така от години, забравям лампи, и какви ли не зарядни, лаптопи и подобни консуматори. И като видя как се трупа, се надявам да подхождам по-разумно.
gogyto - специалист
Най-големите лами в един апартамент са хладилника и готварската печка, за отоплителните да не говорим....а и бойлера най-вече.
nikolay7 - напреднал
Като се нанесох в този апартамент имах всичко на всичко един бойлер, 5 крушки от старите 100 ватови, един скапан телевизор и плащах 15лв ток.
Сега "уж" с модерни хладилник А++, лсд телевизор, все "енергоспестяващи" керамчини плотове, нови крушки и какво ли не - под 100лв не ми е дошла сметка лятото. Зимата + климатиците е над 250.
Затова ми е интересно какво толкова се случва с този ток, по-скоро на мен си се дразня, че плащам неща, които вероятно са твърде излишни.
DundyTheCroc - майстор
Аз като се нанесох плащах 6-7 лева ток, по едно време се стабилизирахме на към 30, оттам нататък сметките нагоре, а аз само инвестирам в по-икономични уреди. Да ти кажа проблема ни не е в уредите и саморегулирането, а някъде другаде :)
marian1 - майстор
Грешно си се насочил!
Така, по този начин няма да разбереш нищо!
За да разбереш от къде ти идва ( как ти се формира ) сметката за ток, трябва да засечеш всеки уред поотделно, а не всички заедно. Всички заедно ти дава енергото!
Така че този уред, предполагам, можеш да закачиш за всеки твой консуматор и за определен период от време и да засечеш консумацията, сумираш и си готов.
Аз също съм мерил консумацията на всеки уред и имам представа за своите. Смятам че дори да ти ги кажа, всяко домакинство е уникално в използването на уредите и няма да ти даде точна сметка.
За пример ще ти дам какво аз съм замерил:
3 стаен апартамент, 3 членно семейство, без парно и топла вода, отопление на климатици, консумацията е засечена след 3 месечно засичане и разделена на дните, за 24 часа.
Климатик - 8 Квч
Бойлер ( 2000 вата , 80л, хоризонтален) - 8,5 Квч
Хладилник - 1 Квч
Хайде успех, дано да съм ти помогнал....
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: