• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
Здравейте, имам следния проблем, който установих току що. В апартамента, където се преместих да живея днес си вкарах кабелна. Климатика, телевизора и приемника са на един контакт(разклонен и с 3 конзоли в стената де, но кабела им е общ, все едно са на един разклонител). Така ми се падна разположението. И проблема, прибирам се сега от работа, пускам по някое време ТВ-то и си гледам. По едно време ми стана хладно и си пускам за малко инверторния климатик. И след малко забелязвам леко размазване на картината, което с усилване на климатика се влоши. Ясно е следното, на ТВто не влияе, но на приемника - да. И проблема най-вероятно е инверторния мотор на климатика, който връща шумове в контакта. Мисля си за RFI филтър, но какъв точно? Модел, подходящ за контакт? Или някаква друга идея? Знам, че тук има хора сблъсквали се с много проблеми с тоците и все някой е решил и подобен проблем. Помагайте, че прекарването на други кабели вече е невъзможно. Тъкмо приключих с голям основен ремонт, продължил 2 години.
nikolov333 - майстор
А защо не си предвидил захранване на климатика на отделен предпазител, нали за това се правят такива основни ремонти.. Някои, като мен, полагат и гофрирани тръби, въпреки, че е трудоемко и скъпо. Плюса е, че ако са достатъчно широки обикновено могат да минат и допълнителни проводници точно за някой забравени уреди а при проблем с инсталацията се подменят с нови без да се кърти. Ясно е, че вече е късно , но в твоя случай щеше да е добре ако го бяхте предвидили. Проблема може да е и в разклонените контакти :!:
galin56 - специалист
Е баце, аз ако можех да предвидя всичко щях да съм врачка. Стаята е спалня, климатика е седмица, консумира средно по 500 вата на час и то през зимата. За 500 ватов консуматор е така лесно се кърти бетона да се прекарва на всяко нещо токов кръг. А и последното нещо, което ми е било на ум е, че инверторния мотор на климатика ще вкарва шум в приемника от кабелната. Предложете някой подходящ RFI филтър, че си е .....
Или освен утре да мина през кабелната евентуално за някакъв акъл от техните спецове. Може пък да не съм първия карък с такава комбинация.
sardaesox - напреднал
Ако е ground loop едва ли има спасение. Само давам насока какво може да е, но не знам адекватно решение на проблема.
nikolov333 - майстор
Една идея за извеждане на нов контакт на непредвидено място. За целта трябва да имаш контакт на друг токов кръг от другата страна на същата стена в съседното помещение. Сваляш контакта в съседната стая и с възможно най-тънката бургия за бетон с достатъчна дължина, пробиваш дупка в стената до другата стая. Пробиваш ,без да натискаш, за да не изкъртиш мазилката в другата стая. С "корона"за пробиване на отвори за конзоли в тухла се прави перфектно кръгъл отвор, като дупката от бургията ти е центъра на короната. Разчистваш остатъците от тухли с длето за да стане достатъчен отвора за монтаж на конзола, която лепиш с гипс и захранваш от контакта в съседната стая.. Ако се работи внимателно и се почисти праха реално няма да личи, че е правена допълнително. Има и варианти с кабелен канал и разновидности на схемата от съседната стая и друг токов кръг.. В общи линии има доста начини за непредвидено захранване на нови места, но зависи какви са конкретните дадености. Надявам се да минеш само с филтъра..! :partyman:
ktamen - специалист
Прекарай един разклонител от далечна стая (и вземащ ток от друг бушон) и включи телевизора и приемника в него. Просто да се убедиш, че картината ще се оправи.
Аз не съм убеден, че ще има разлика. Пробвай да видим какво ще стане и после пак ще коментираме.
Какъв кабел свързва телевизора с приемника? Ако сега връзката е цифрова, можеш ли да пробваш с аналогова? Или ако сега е аналогова, можеш ли да пробваш с цифрова връзка?
darken_nz - специалист
Ами да ти кажа - разлика има. Защото аз съм бил точно в подобна ситуация в село. На един кръг бяха климатика и касетофона. Като цъкне релето на климатика и cd-то се нулира. Да, ама на друг кръг няма грижи.
Ама поне в стаята си имаше и други контакти. ;)
Но, ако човека може да отърве кожата с един филтър - нека!
Ако помогне - казвайте. Защото често се налага на човек. :wink:
ktamen - специалист
Примерът ти няма нищо общо с проблема на колегата.
Като цъкне релето на климатика и причинява голям моментен пад на захранващото напрежение. СДто ти си мисли, че токът е спрял и изключва.
galin56 - специалист
Ще пробвам с RFI филтър, но исках да питам някой дали се е преборил преди мен с подобен проблем. Понеже има много видове:
http://www.tme.eu/bg/katalog/#id_catego ... %3A3531%3B
http://www.tme.eu/bg/pages/New_Product: ... ivity.html
Примерно до колкото знам на кабелната честота е над 20khz, но не съм сигурен до колко. Този за 20 khz до 30 mhz може би покрива, но дали ще сработи ...? Имам тука един еднофазов на работата, ще го занеса довечера у нас за пробата, въпреки, че не му знам по-конкретни параметри ще пробвам. Ще потърся и някакъв удължител за пробата с друг контакт, въпреки, че всичко ми е наредено и няма от къде да пускам кабели през стаята. Ще се из...акам на метеното с една дума. За това силно се надявам да реша проблема с филтър.
  • 1
  • 2

Тема "Смущение от климатик." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: