• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, знам, че темата е стара, но имам следния проблем. При мен е следната ситуация. Към първия ключ имам фаза (която е единствена), от него тръгва един кабел към другия ключ, а другия към фасонката. Към втория ключ също има три кабела. Единия идва от първия ключ, другия от фасонката, а третия не мога да го определя от къде е (не е фаза нито нула). В момента съм вързал фазата на първия ключ към входа, другите два кабела към изходите на ключа. При втория съм ги вързал по следния метод, кабела който идва от първия ключ към входа, а другите два към изхода. По този начин, когато първия ключ е изключен мога да включа осветлението от втория, но когато осветлението е включено от първия, от втория не мога да изключа осветлението. Моля за помощ. Как да направя така, че и от двата ключа да се включва и изключва осветлението самостоятелно. Пробвал съм и следната връзка на втория ключ третия кабел на входа, а тези които идват от фасонката и от първия ключ на изхода, но така втория ключ изобщо не работи. Благодаря предварително.
fikata - майстор
От конзолата на стената стърчат три жила.Взимаме първия девиаторен ключ, Обикновено отзад на ключа са обозначени до клемите / с букви или стрелки/ един вход-отгоре и два изхода отдолу. С фазомер определяме на кой от трите проводника имаме "фаза".Този проводник свързваме отгоре/вход / Ако на първата тройка не намираме"фаза",ще я намериме на другата тройка на мястото за другия ключ. Свързваме другите два проводника на останалите клеми на ключа.С монтирането на първия ключ вече имаме "фаза" и в другата тройка. Отиваме с фазомер на мястото,където стърчат другите три проводника и отбелязваме на кой имаме "фаза". Включваме ключа и търсим на кой друг/втори/ проводник сега имаме "фаза". Третият проводник, на който не се е появявала "фаза" свързваме на втория ключ като вход/отгоре/ , а другите два - отдолу......И готово..
Обаче трябва да се знаят и някои истини:
Операциите е добре да се изпълнят от лице с правоспособност- най вече заради техническата безопасност !
Търсенето на фазовият проводник се извършва при включен предпазител на осветлението, а след намирането му свързването към ключа да се извършва при изключен предпазител.
По добре е проводниците да се определят с прозвъняване, т.е. при изключено напрежение,а не с фазомер !
Тук говорим за свързване на девиаторни ключове при готова,правилно изпълнена инсталация за девиаторна връзка към лампа/и.

Изображение
За съжаление при мен кабелите са така направени, че от първия ключ (в който влиза фазата) другите два кабела не отиват към втория ключ а само единия кабел. Другия минава през фасонката. Имам две дериватни връзки едната в коридора, а другата на терасата, като и двете са по този начин вързани. За това си помислих, че има и друг начин на връзване и търся помощ. Иначе според мен е сбъркана връзката в разпределителното табло, но не съм чак такъв специалист и търся друго мнение.
Hoвoceлckи - майстор
Ако имаш начин да ни покажеш някаква скица на връзките според теб?
todortv - майстор
Трябва да се прави разлика между дериватна и девиаторна връзка. :-D
Hoвoceлckи - майстор
Голямо лирично отклонение ще се получи, но каква е асоциацията ти за дериватна връзка?
zz_stefanov - майстор
Hoвoceлckи написа:
Голямо лирично отклонение ще се получи, но каква е асоциацията ти за дериватна връзка?
По един кабел два телефона с отделни номера :) или нещо подобно.
Горе Фиката ти обяснява девиатор.
iliya_i - майстор
zz_stefanov написа:
Hoвoceлckи написа:
По един кабел два телефона с отделни номера :) или нещо подобно.
Горе Фиката ти обяснява девиатор.
Това е дуплекс. Дериват са два телефонни апарата паралелно, отговарящи на един и същ номер. А какво е имал в предвид автора, можем само да гадаем. Въпроса е по-скоро за литератори.
fikata - майстор
Това е дуплекс. Дериват са два телефонни апарата паралелно, отговарящи на един и същ номер.
=D>
За да не се послушва от единия апарат другия при дериват, свързването им трябваше да минава през дуплексна кутия. Първият отворен апарат елиминираше другия. :-D
zz_stefanov - майстор
Да, прави сте. Така битуваше навремето, ама вече почвам да забравям. Тези два телефона естествено не можеха да се избират един друг.
Въпреки, че бих спорил с общественото мнение :)
Дуплекс се използва в комуникациите като едновремено предаване на информацията в двете посоки.
Тя дуплексната кутия беше за да се реши кой ще вземе линията от страна на абонатите и кой от тях ще получи повиквателното, абе луда работа уж за икономия на жица :)

Към автора на темата: това което наричаш вход предполагам е средния извод който е без номер на скицата на fikata.
Понеже имаш нещо готово, направи така: разкачаш и двата ключа, раздалечаваш кабелите и намираш кой проводник ти е фаза от разклонителната кутия, закачаш го на средния извод на ключа където си го намерил, а другите два на 1 и 2. Отиваш при другата конзола и намираш кои са проводниците които трябва да се подкачат към 1 и 2 там. Това става като се превключва първия ключ и се следи къде отива фазата (тя ще е ту на един ту на друг проводник). Тези два проводника ги подкачаш към 1 и 2 на втория ключ, третия ти проводник към средния извод (той там можеш и да го наречеш изход).
Нула по тези ключове не трябва да има. Това, че не ти свети фазомера не означава, че там е нула. По скоро като се превключи някой от ключовете, там ще се появи фазата.
Схемата е коварна, фазата дебне отвсякъде :)
Това обаче трябва да стане със спиране на захранването от бушона и си е опасно.
  • 1
  • 2

Тема "Дериватна връзка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: