Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vandu - специалист
Дайте идея как да измервам постоянен ток до 100А ?
Не искам с ампер клещи. Имам амперметър, но е до 12 А.
bigdragon - майстор
vandu написа:
Изображение
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=10 ... V&_sacat=0
Изображение
preslav - майстор
vandu написа:
Никакъв не ти е проблема с въпросния амперметър, въпросът е да се подбере подходящ шунт както вече са ти писали преди мен, само скалата ще трябва да я обозначиш, че е Х10.
fikata - майстор
Имам амперметър, но е до 12 А.
Амперметърът трябва да бъде за измерване на постоянен ток /с магнитоелектричната система /
preslav - майстор
fikata написа:
Имам амперметър, но е до 12 А.
Амперметърът трябва да бъде за измерване на постоянен ток /с магнитоелектричната система /
Би ли пояснил каква е разликата с тези за измерване на променлив ток?
fikata - майстор
Би ли пояснил каква е разликата с тези за измерване на променлив ток?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 1%8A%D1%80
fox_vt - майстор
Всъщност ако трябва да сме точни уредите със електродинамична система също стават за измерване директно на постоянен ток и са най прецизните от стрелковите уреди.Малка е вероятноста да намериш такъв освен я някоя лаборатория.Инак и от електромагнитната система стават за постоянен ток със един грец-връща ме в миналото когато направих "мултицет" от един стар 50 волтов магнитоелектрически-постоянно променливо напрежение,постоянен променлив ток,и предстоеше да стане и омметър ама излязоха купешките мултицети и си купих :-D А по темата не се занимавай с шунтове вземи си такъв със токов траф като на втората снимка-минимум интервенции по силовата част=минимум проблеми.

ПП оп извинявам се ти ще мериш прав ток,значи само с шунт.
valentino76bs - майстор
fox_vt написа:
А по темата не се занимавай с шунтове вземи си такъв със токов траф като на втората снимка-минимум интервенции по силовата част=минимум проблеми.

ПП оп извинявам се ти ще мериш прав ток,значи само с шунт.
То на втората снимка пише DC,пък и нали има ампер клещи за DC!
fox_vt - майстор
Е да но аз говорех за токов траф а това на снимката е с три проводника и е датчик на хол същия като във DC амперклещите.Иначе това на снимката е добро решение по добро от шунта поне за мен.
vandu - специалист
Благодаря ви за отговорите.
Вчера цял ден се чудех как става меренето на голям DC ток, но като видях снимката на втори пост, веднага се сетих за правилната думичка: "шунт" (странно защо като питах google не ми излизаше този вариант) . Мисля че при тези цени които държат от порядъка на 10-15 лв., не си заслужава да се прави.
Амперметъра е AC/DC.

Тема "Измерване на постоянен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: