• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kandidat_maistor - напреднал
Доста тривиална тема за повечето от пишещите, но и на мен ми дойде до главата да правя кухнята, наредих я хубаво и дойде ред на тока. Огледах кое как ще се мести, за мой късмет плота и фурната ще си излязат на място и докато се чудех кой кабел какъв е се сетих че имам чертеж на ел схемата погледнах го и изникнаха повече въпроси.
Прикачен файл:
kuhnq.jpg
В долната част до асансьора съм сложил мивка и съдомиялна (контактите са на 1,30м), кухненският плот е на обозначеното място. На дясната стена почват шкафове а в горният край хладилник и микровълнова. Контактите там са на 30 см. Идеята ми беше да захраня хладилника и контакта от горният краен контакт на схемата, какво иде да каже това обозначение 250/5? Може би че идеята не е добра? На тази стена мисля да преместя един от трите, (броя и този долу на R-а) на ниво 1,30м за да има ток и на плота.
По забележка е описано че кабелите са по 2,5 мм2, усиленият е 4мм2. Какво точно е това 250/5, направи ми впечатление и че в детската стая всички контакти са обозначени с 250/7?
p.v.x - майстор
Първата цифра е квадратите на кабела. Примерно 4000 , отговаря на 4 кв. . Втората цифра е номера на кръга , от цялата инсталация. Този номер отговаря на номера на предпазителя , от главното табло. :rock:
moimoimoi - майстор
:drinkers: :partyman:
първото е мощноста във ватове а второто число е номера на токовия кръг
примерно 250/7 значи че контакта е за 250 вата а токовия кръг е номер 7
естествено това че контакта е означен като 250 ватов не пречи да си включиш прахосмукачката в него
това обозначаване на мощноста на контактите се прави с цел накрая като събереш всички да получиш една стойност от около 10 киловата за едно домакинство и на нейна база сепредвижда какъв да е захранващия кабел за домакинството
нормален контакт е за 16 ампера или около 3600вата,ако в домакинството има 20 контакта и всичките се напишат че са 3600 вата се получава 72киловата,отделно бойлер,лампи, а за тази мощност ще трябва якзахранващ кабел и т.н и т.н
Последна промяна от moimoimoi на нед юни 26, 2016 10:35 pm, променено общо 3 пъти.
1115 - специалист
По-скоро първата цифра са ватове, а втората е номер на кръг.
hidrazin - майстор
p.v.x написа:
Първата цифра е квадратите на кабела. Примерно 4000 , отговаря на 4 кв. .
:-D Останалите познаха/знаят.
:partyman:
Благодаря ви. Да със ватове по ми излиза, но от какво са определени тези числа и не са ли много ниски. То по тази логика аз няма откъде да захраня микровълновата. А в детстката тези контакти с по 250 вата значат че печка е изключено да се ползва ли?
p.v.x - майстор
hidrazin написа:
p.v.x написа:
Първата цифра е квадратите на кабела. Примерно 4000 , отговаря на 4 кв. .
:-D Останалите познаха/знаят.
А другите четат и се учат от грешките си. :rock: Прави сте. :prayer:
hidrazin - майстор
kandidat_maistor написа:
Благодаря ви. Да със ватове по ми излиза, но от какво са определени тези числа и не са ли много ниски. То по тази логика аз няма откъде да захраня микровълновата. А в детстката тези контакти с по 250 вата значат че печка е изключено да се ползва ли?
Няма проблем да си захраниш микровелето и хладилника.
Но ако там шибнеш пералня, скара/грил ... и други такива мощни консуматори няма да стигне.
Също така и в детската не е проблемно да сложиш ел.печка стига да не е някоя ламя.
Имай едно на ум че контактите са предвидени за до 16А - демек печка до към 2-3 киловата.
Ще трябва да си прегледаш и башоните на токовите кръгове.
Също и дали сеченията на кабелите отговарят на обяснителната записка.
toolegittoquit - майстор
Глупости!! 4000 не е квадрати!! :x Цифрата над дробната черта е проектна мощност.
Последна промяна от toolegittoquit на нед юни 26, 2016 10:44 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin написа:
kandidat_maistor написа:
Няма проблем да си захраниш микровелето и хладилника.
Но ако там шибнеш пералня, скара/грил ... и други такива мощни консуматори няма да стигне.
Също така и в детската не е проблемно да сложиш ел.печка стига да не е някоя ламя.
Имай едно на ум че контактите са предвидени за до 16А - демек печка до към 2-3 киловата.
Ще трябва да си прегледаш и башоните на токовите кръгове.
Също и дали сеченията на кабелите отговарят на обяснителната записка.
Благодаря за отговора, определено ми харесва и е близо до моята логика, но защо на схемата са обозначени така тези контакти? Идеята е максимално натоварване на всички контакти в кръга ли?
  • 1
  • 2

Тема "Електро инсталация в кухнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: